Fysisk kontakt er vigtig for nyfødte - nu vil forskere finde ud af hvorfor
En forsker på Aarhus Universitet vil finde den videnskabelige forklaring på, hvorfor fysisk kontakt fra fødslen er afgørende for den følelsesmæssige udvikling i hjernen. Og vigtigst af alt, hvad det kan betyde, hvis den mangler.
Det er velkendt, at fysisk berøring af nyfødte er vigtig, men hvorfor? Hvad betyder det for barnets udvikling? Og hvordan kan vi undersøge det?
Det ønsker lektor Asami Tanimura fra DANDRITE og Aarhus Universitet at finde svarene på. Hun forsker i, hvordan vi genererer følelser, og hvordan man identificerer dem i hjernen. Hun har netop modtaget 2 millioner kroner fra Lundbeckfondens Experiment Grant til at undersøge, hvordan fysisk kontakt bidrager til den følelsesmæssige udvikling af den umodne hjerne hos nyfødte.
"Vi ved allerede meget om, hvad syn og hørelse betyder for hjernens udvikling efter fødslen, men vi ved meget lidt om, hvordan følelsesmæssig udvikling forekommer, og her spiller den fysiske berøring og social kontakt en betydelig rolle," siger Asami.
Mere specifikt vil Asami fokusere på udviklingen af det limbiske system. Denne del af hjernen er involveret i vores følelser og indeholder "belønningssystemet", som aktiveres, når vi føler følelser som glæde og nydelse. Asami forklarer hvorfor fysisk berøring specifikt kan spille en afgørende rolle i den normale udvikling af dette system:
"Mennesker er sociale dyr, og vi er dybt afhængige af social og fysisk kontakt. Fysisk berøring kan reducere stress og angst. Derfor er der meget evidens, der antyder, at det netop er i denne kontakt, at vi udvikler den del af hjernen, der kontrollerer vores følelser."
Asami vil udføre sin undersøgelse på mus, hvor hun ved at adskille moderen og ungerne kan måle, hvordan denne adskillelse påvirker udviklingen af det limbiske system i ungens hjerne over en vis periode.
"Ved at bruge denne metode, vil jeg være i stand til at undersøge de relevante kredsløb og se, om og hvordan forsømmelse eller følelsesmæssig forstyrrelse påvirker udviklingen af systemet."
Asami's hypotese er, at frarøvelsen af se såkaldte taktile sensoriske input fra omsorgspersoner vil "beskadige" den tidlige udvikling af kredsløbssystemet i hjernen, der regulerer følelser, hvilket potentielt kan føre til problematisk adfærd i voksenalderen.
"Hvis vi kan finde svaret på, hvordan det følelsesmæssige system udvikler sig, kan vi også finde svaret på, hvad der sker, når det ikke udvikler sig normalt, og dermed forklare hvorfor nogle mennesker udvikler følelsesmæssige lidelser som afhængighed, depression eller angst," forklarer hun og tilføjer:
"Dette ville give os en helt ny videnskabelig basis for at forstå vigtigheden af hud-til-hud kontakt fra fødslen."
Asami Tanimura påbegynder sit projekt i januar 2024.
Lundbeckfondens Experiment Grant er beregnet til at støtte ekstraordinære og dristige forskningsidéer, der udfordrer normerne og de herskende ideer inden for sit forskningsfelt.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Asami Tanimura
asami.tanimura@biomed.au.dk
29 17 14 80
Kommunikationsansvarlig hos DANDRITE
Rikke Lindhard
rsl@dandrite.au.dk
20975788
Billeder
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
DANDRITE (Danish Research Institute of Translational Neuroscience)
Researchers at DANDRITE perform basic and translational research in brain and the nervous system, and aim at unravelling the molecular mechanisms in neurodevelopmental and neurodegenerative diseases.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Kunstig intelligens kan forudsige tvangsindlæggelser og bane vej for forebyggelse28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Maskinlæring baseret på data fra den elektroniske patientjournal kan føre til mere målrettet behandling og forebyggelse i Psykiatrien. I nye projekter fokuserer forskerne på forudsigelse af type 2-diabetes og hjertekarsygdom.
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum