Fysisk kontakt er vigtig for nyfødte - nu vil forskere finde ud af hvorfor
En forsker på Aarhus Universitet vil finde den videnskabelige forklaring på, hvorfor fysisk kontakt fra fødslen er afgørende for den følelsesmæssige udvikling i hjernen. Og vigtigst af alt, hvad det kan betyde, hvis den mangler.

Det er velkendt, at fysisk berøring af nyfødte er vigtig, men hvorfor? Hvad betyder det for barnets udvikling? Og hvordan kan vi undersøge det?
Det ønsker lektor Asami Tanimura fra DANDRITE og Aarhus Universitet at finde svarene på. Hun forsker i, hvordan vi genererer følelser, og hvordan man identificerer dem i hjernen. Hun har netop modtaget 2 millioner kroner fra Lundbeckfondens Experiment Grant til at undersøge, hvordan fysisk kontakt bidrager til den følelsesmæssige udvikling af den umodne hjerne hos nyfødte.
"Vi ved allerede meget om, hvad syn og hørelse betyder for hjernens udvikling efter fødslen, men vi ved meget lidt om, hvordan følelsesmæssig udvikling forekommer, og her spiller den fysiske berøring og social kontakt en betydelig rolle," siger Asami.
Mere specifikt vil Asami fokusere på udviklingen af det limbiske system. Denne del af hjernen er involveret i vores følelser og indeholder "belønningssystemet", som aktiveres, når vi føler følelser som glæde og nydelse. Asami forklarer hvorfor fysisk berøring specifikt kan spille en afgørende rolle i den normale udvikling af dette system:
"Mennesker er sociale dyr, og vi er dybt afhængige af social og fysisk kontakt. Fysisk berøring kan reducere stress og angst. Derfor er der meget evidens, der antyder, at det netop er i denne kontakt, at vi udvikler den del af hjernen, der kontrollerer vores følelser."
Asami vil udføre sin undersøgelse på mus, hvor hun ved at adskille moderen og ungerne kan måle, hvordan denne adskillelse påvirker udviklingen af det limbiske system i ungens hjerne over en vis periode.
"Ved at bruge denne metode, vil jeg være i stand til at undersøge de relevante kredsløb og se, om og hvordan forsømmelse eller følelsesmæssig forstyrrelse påvirker udviklingen af systemet."
Asami's hypotese er, at frarøvelsen af se såkaldte taktile sensoriske input fra omsorgspersoner vil "beskadige" den tidlige udvikling af kredsløbssystemet i hjernen, der regulerer følelser, hvilket potentielt kan føre til problematisk adfærd i voksenalderen.
"Hvis vi kan finde svaret på, hvordan det følelsesmæssige system udvikler sig, kan vi også finde svaret på, hvad der sker, når det ikke udvikler sig normalt, og dermed forklare hvorfor nogle mennesker udvikler følelsesmæssige lidelser som afhængighed, depression eller angst," forklarer hun og tilføjer:
"Dette ville give os en helt ny videnskabelig basis for at forstå vigtigheden af hud-til-hud kontakt fra fødslen."
Asami Tanimura påbegynder sit projekt i januar 2024.
Lundbeckfondens Experiment Grant er beregnet til at støtte ekstraordinære og dristige forskningsidéer, der udfordrer normerne og de herskende ideer inden for sit forskningsfelt.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Asami Tanimura
asami.tanimura@biomed.au.dk
29 17 14 80
Kommunikationsansvarlig hos DANDRITE
Rikke Lindhard
rsl@dandrite.au.dk
20975788
Billeder

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
DANDRITE (Danish Research Institute of Translational Neuroscience)
Researchers at DANDRITE perform basic and translational research in brain and the nervous system, and aim at unravelling the molecular mechanisms in neurodevelopmental and neurodegenerative diseases.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
Lektor modtager bevilling til forskning i hjernens musikalske hukommelse24.6.2025 12:21:06 CEST | Pressemeddelelse
Leonardo Bonetti er lektor på Institut for Klinisk Medicin og Center for Music in the Brain. Han forsker i hjernens evne til at genkende musikalske mønstre og er blandt 36 udvalgte forskere, der modtager en Sapere Aude Forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum