Stigning i antallet af operationer og aktivitet på hospitalerne
I 2023 er der foretaget flere operationer end i 2022, og aktiviteten på hospitalerne er steget. Langt størstedelen af midlerne fra aftalen om akutpakken er blevet brugt på henvisninger til privathospitaler.

I de første 11 måneder af 2023 blev der foretaget mere end 1,2 mio. operationer. Det er 67.000 flere operationer end i tilsvarende måneder af 2022, svarende til en stigning på seks procent.
Der er i både 2. og 3. kvartal 2023 foretaget flere operationer end før covid-19-pandemien ramte Danmark og skabte et behandlingsefterslæb.
Ifølge Danske Regioners formand, Anders Kühnau, viser tallene, at der på hospitalerne bliver arbejdet målrettet for at nedbringe ventelisterne.
- Det sætter en tyk streg under, at der bliver gjort en meget stor indsats af personalet. Vores hospitalsafdelinger oplever fortsat et meget stort pres på kapaciteten, og der kommer hele tiden nye patienter til. Men vi ser en stor stigning i antallet af operationer og behandlinger, der bliver startet op. Det vidner om en meget dedikeret indsats, siger Anders Kühnau.
Høj aktivitet er forudsætning for at komme af med efterslæb
Formanden for Danske Regioner håber, at den høje aktivitet inden længe også vil føre til et større fald i ventetiderne, end det der hidtil er set. De gennemsnitlige ventetider til operation faldt fra 1. til 2. kvartal 2023 med seks dage, men har siden ikke bevæget sig yderligere ned.
Det kan bl.a. skyldes, at ventetider opgøres bagudrettet, og at der derfor er en forsinkelse, før effekten af den højere aktivitet kan måles i de erfarede ventetider.
- Det er bestemt ikke sjovt at vente på en operation, som man har brug for. Lige nu opererer vi mange af dem, som har ventet længe. Jeg tror og håber, at vi inden længe vil kunne se i tallene, at ventetiderne er blevet kortere. Det er vores klare ambition hurtigst muligt at bringe ventetiderne tilbage til niveauet fra før covid-19-pandemien, siger Anders Kühnau.
Hele akutpakken er brugt
Regeringen afsatte i starten af 2023 1,1 milliarder kroner til afvikling af ventelister. Midlerne skulle gå til henvisninger til privathospitaler og til meraktivitet på de offentlige hospitaler.
Alle pengene fra akutpakken er også blevet brugt. Langt størstedelen er brugt på de rekordmange operationer, som i 2023 blev foretaget på privathospitaler.
- Der er aldrig blevet henvist så mange patienter til privathospitaler, som der blev i 2023. Det er et godt redskab i forhold til at nedbringe ventetiden, men det betyder også, at hovedparten af de penge, som vi fik i akutpakken, er gået direkte videre til de private aktører, siger Anders Kühnau.
Nøgleord
Kontakter
Jesper JakobsenPresserådgiver
Tlf:2022 8278jespj@regioner.dkPressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum