Nivaagaards Malerisamling

I anledning af 100-året for Fonden Den Hageske Stiftelse: Foredrag om psykiatriens historie og landskaberne i Nivå Engfjord

Del

I anledning af 100-året for museets grundlægger Johannes Hages død og etableringen af Fonden Den Hageske Stiftelse åbner Nivaagaards Malerisamling i november dørene for to foredrag i fondens regi om henholdsvis psykiatriens historie og landskaberne i Nivå Engfjord.

Tirsdag 21. november kl. 17-18

Foredrag: Psykiatriens historie i Danmark

ved psykiater og overlæge Anne Lindhardt

Kort før sin død 14. januar 1923 oprettede Johannes Hage Fonden Den Hageske Stiftelse med det formål at yde 'de mindre bemidlede personer, der er hjemmehørende i Kongeriget Danmark, hjælp til at søge helbredelse eller lindring for nervesygdomme’. I dag, 100 år senere, er Fonden Den Hageske Stiftelse stadig aktiv i arbejdet med at yde hjælp til helbredelse eller lindring for psykiske lidelser.

I dette foredrag ser Anne Lindhardt tilbage på psykiatrien, som den så ud på Johannes Hages tid og i årene efter. Tilbageblikket tager sit udgangspunkt i romanen ’Professor Hieronimus’ af Amalie Skram – den delvist selvbiografiske dobbeltroman, som giver et rystende indblik i og et voldsomt opgør med dansk psykiatri i slutningen af 1800-tallet.

Foredraget giver samtidig indblik i nogle udviklingslinjer i psykiatrien frem til i dag, blandt andet illustreret med eksempler fra litteraturen med f.eks. Karen Fastrup og Fine Gråbøl.

Anne Lindhardt er mangeårig psykiater og tidligere klinikchef på Rigshospitalets Psykiatriske Klinik. I 2011-2019 var hun forperson for Psykiatrifonden og har siden 2015 siddet i bestyrelsen for Fonden den Hageske Stiftelse som lægefagligt medlem. Anne Lindhardt har i dag en privat praksis og er konsulent i Oasis behandlingscenter for flygtninge og indvandrere med svær PTSD.

Pris: 100 kr. inkl. entre til museet / 30% for årskortholdere.

Tirsdag 28. november kl. 17-18

Foredrag: Fonden Den Hageske Stiftelse og landskaberne i Nivå Engfjord

ved stiftelsens direktør Peter Tom-Petersen

Fonden Den Hageske Stiftelse ejer godset Nivaagaard, der omfatter Nivaagards Park, en stor del af strandengene i Nivåbugten mod Øresund samt søer, åer, moser, marker og skove op til Nivå Kirke, der hører under NIvå Engfjord.

Landskaberne bærer fortsat præg af den teglværksdrift og det landbrug, som blev drevet af Johannes Hage og hans far Alfred Hage helt tilbage i 1800-tallet – også selv om teglværksproduktionen i dag er nedlagt, og landbrugsdriften for en stor dels vedkommende er omlagt fra kvægdrift til planteavl.

I anledning af 100-året Fonden Den Hageske Stiftelse og museets aktuelle særudstilling med naturmaleren Bruno Liljefors fortæller direktør for Stiftelsen, Peter Tom-Petersen, om Fonden Den Hageske Stiftelses fokus på naturbevaring; hvordan naturen og landskaberne omkring Nivaagaards Malerisamling har udviklet sig, og hvordan de i dag administreres af Stiftelsen.

Pris: 100 kr. inkl. entre til museet / 30% for årskortholdere.

Billetter til foredragene købes via nivaagaard.dk.

Om Johannes Hage

Johannes Hage ejede og drev Nivaagaard gods og teglværk og var desuden en aktiv politiker, kunstsamler og en stor velgører. Han finansierede bygningen af Nivå Kirke, byens første skole og landets måske første plejehjem, der dengang lød navnet Nivaagaards Hospital.

Den driftige virksomhed omkring teglværket var sammen med landbruget med til at skabe den velstand, der samtidig satte Johannes Hage i stand til at skabe en fin og international kunstsamling. I 1903 opførte han i Nivaagaards park et lille tempel til kunsten, som han i 1908 gjorde offentlig tilgængeligt med stiftelsen af det museum, der blev til Nivaagaards Malerisamling.

Året før Johannes Hage døde, etablerede han Fonden Den Hageske Stiftelse, der har til formål at hjælpe mennesker med psykiske lidelser. Fonden Den Hageske Stiftelse ejer og driver i dag Nivaagaards bygninger, jorder og skov samt parken ved museet, som mange nyder den offentlige adgang til året rundt. Af overskuddet fra fondens arbejde uddeles der legater til psykisk syge.

Museets kunstsamling består i dag af 250 værker fordelt over 500 års kunsthistorie med markante kunstværker fra de perioder, som Johannes Hage baserede sin samling på: italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. Særligt værkerne fra renæssancen og barokken gør samlingen unik.

Kontakter

Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81

Billeder

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Sommer på Malerisamlingen hylder koen og samler familien8.7.2024 10:49:25 CEST | Pressemeddelelse

Nivaagaards Malerisamling samler hele familien denne sommer, hvor køerne er flyttet ind på museet. Gennem både kunstværker og Karolines kogebog udfoldes nye og gamle fortællinger om koen, og i værkstedet MUUH! kan du lave din helt egen ko i tekstilcollage. Bliv klogere på den elskede og udskældte drøvtryggers historie - prøv en ko-vandseng, træd ind i det duftende urteapotek og drøm dig væk i gamle malerier.

Nyt Marstrand-værk af kunstnerens mor - og fornemt besøg af El Greco i samlingen21.6.2024 10:09:03 CEST | Pressemeddelelse

Fra lørdag den 22. juni kan der på Nivaagaards Malerisamling opleves et nyt værk af Wilhelm Marstrand: Portræt af Petra Ottilia Marstrand, kunstnerens moder. Samtidig har museet den store ære at vise værket Hyrdernes tilbedelse af El Greco - et hovedværk i Willumsens samling, der generøst er udlånt til Nivaagaards Malerisamling af Willumsens Museum, mens museumsbygningen i Frederikssund renoveres.

Invitation til pressevisning: Mælkeveje - koen i kunst og kultur18.6.2024 13:56:12 CEST | Pressemeddelelse

Fredag 28. juni kl. 11 Direktør ved Nivaagaards Malerisamling, Andrea Rygg Karberg, byder velkommen. Projektkurator Lise Villemoes Grønvold fortæller om særudstillingen. Mulighed for fotografering og interviews Denne sommer fejres koen og dens vigtige plads i dansk kunst- og kulturhistorie, når Nivaagards Malerisamling den 29. juni åbner dørene til udstillingen Mælkeveje – koen i kunst og kultur og familieværkstedet MUUH! i hele sommerferien. Legesyge kalve, uskyldige malkepiger - og klimasyndige bøffer… Koen var urmoder i nordisk mytologi, nationalsymbol i guldalderen og ophav til det, der i årtier var Danmarks største eksportvare: smør. Nu har koen fået en kontroversiel plads i den kollektive bevidsthed som centrum for debatter om metanudledninger og dyrevelfærd. Gennem 40 kunstværker og kulturgenstande udfolder denne særudstilling koen og dens betydning for dansk identitet og fortællingen om Danmark som landbrugsland. Udstillingen viderefører museets interesse for relationen mellem

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye