Hans Scherfigs jungle indtager Nivaagaards Malerisamling

Med forårets store særudstilling inviterer Nivaagaards Malerisamling publikum i alle aldre til et første møde eller et kært gensyn med Scherfigs vidunderlige univers. Udstillingen ‘Hans Scherfig. Myter og drømme’ er en hyldest til maleren og forfatteren - og til naturen og den biodiversitet, der i dag er truet. Scherfig er mere aktuel end nogensinde.
Det er 10 år siden, at man sidst har kunnet opleve en større udstilling med Scherfigs værker. Det var på ARKEN, hvor Malerisamlingens direktør Andrea Rygg Karberg også dengang var udstillingens kurator. Hun fortæller om særudstillingen på Malerisamlingen i 2020:
"Tiden er inde til igen at byde Scherfigs trofaste publikum – og en ny generation af børn – velkommen i hans jungle. Denne gang i nye rammer, tæt på Scherfigs mangeårige hjem i Fredensborg og set ud fra en ny vinkel, hvor vi fokuserer på Scherfigs brug af myter og drømme i kunsten. Vi har samlet flest mulige af hans motiver inspireret af antik mytologi og det gamle testamente, hvorfra han ikke overraskende anvender de historier, hvor dyr og natur spiller en rolle. Mange af de dyr, Scherfig malede, er i dag truede – og med udstillingen i 2020 håber vi at kunne understrege vigtigheden af, at vi passer bedre på vores planet og alle dens væsener. Værkerne er kærlighedserklæringer til naturens skønhed og alle dens skabninger, fra de største til de mindste."
Vejen mod den ideelle verden
Hans Scherfig (1905 - 1979) var erklæret kommunist og langt fra troende. Men han malede gerne motiver fra Det Gamle Testamente eller fra oldgræsk mytologi, hvor dyr spiller en rolle. Hans folkekære billeder af elefanter, giraffer og aber i deres naturlige omgivelser indgår altid i en større fortælling. Vi ser hans drømme om en bedre verden, hvor planteædere lever fredeligt sammen i farveglødende skønhed.
Hans Scherfig så aldrig selv hverken jungle eller savanne. Hans fantasi fandt sin næring i Botanisk Have og Zoologisk Have i hans barndoms og ungdoms København. Globetrotterlængslen skinner igennem i hans kendteste romaner som ‘Det forsømte forår’ og ‘Den forsvundne fuldmægtig’ – og får frit løb i hans folkekære urskovsbilleder.
”Denne gode planet er fuld af underlige dyr. Man er taknemmelig over at have set en levende okapi, en overlevet fra en forgangen jordperiode, i familie med giraffen, men hjorteagtig og med zebrastriber. Man er glad for, at der endnu lever elefanter på jorden, at der er yndefulde zebraer og puklede kameler og buttede tapirer med små snabler og hvide skaberakker. Eller gnuer, som ligner en blanding af heste, køer og hjorte, langt mærkeligere end de enhjørninger, som aldrig har eksisteret.”
Hans Scherfig, ’Rejse i junglen’, 1949

Scherfig, dyrene og naturen i dag
Scherfigs billeder er viet til venlige og fredelige planteædende dyr i en verden uden rovdyr og dræberinstinkt. I andre værker og flere af hans tekster møder vi naturens grusomhed. Heriblandt mennesket som en del af naturen. For menneskets natur er skræmmende; vi udnytter naturen – og ødelægger den.
Siden Scherfig malede sine fantastiske dyremotiver, er mange af klodens dyrebestande reduceret med mere end 50 pct. Junglen bliver fældet i foruroligende hast, stødtænder sælger godt, og næsehornspulver har længe været et eftertragtet middel. Afrika, Asien og Sydamerika var meget langt væk, da Scherfig gik i skole. I dag frygter vi, at naturens største skabninger også snart er langt væk i tid.

Arrangementer omkring særudstillingen
Med FN’s globale naturmål forpligtede Danmark sig sammen med 192 andre lande til at stoppe tilbagegangen og tabet af biodiversiteten inden 2020. Året står i biodiversitetens tegn, og med Scherfigs kunst som kærlig ramme samarbejder vi med WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening - Fredensborg, der hver dag arbejder for at genskabe en natur i balance, om vigtige foredrag og tværfaglig formidling.
Vi lader kunst og viden inspirere os og undersøger klodens ressourcer og rigdomme af dengang og i dag. Både i forhold til den natur, der er langt væk - og den lige udenfor døren.
Følg med i museets arrangementskalender på www.nivaagaard.dk (programmet offentliggøres 11. december 2019).

En del af udstillingen vises efterfølgende på Ribe Kunstmuseum.
_____________________________________________________________________________
Pressefotos kan downloades her.
_____________________________________________________________________________
For yderligere information kontakt gerne kommunikationsansvarlig Kirsten Baltzer Kahr på e-mail kbk@nivaagaard.dk eller tlf. 93 88 01 81.
Kontakter
Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81
Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Bloomsbury TALKS: Kunsten at leve - kunsten at diskutere25.4.2025 12:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Den aktuelle Bloomsbury-udstilling inspirerer til nutidens tanker om, hvordan vi indretter vores liv. For 100 år siden mødtes de toneangivende britiske pionierer inden for kunst, økonomi, litteratur og filosofi i torsdagsklubber for at diskutere tidens strøminger. Nu inviterer Nivaagaards Malerisamling til at gøre kunsten efter i to tværfaglige TALKS om kunstneriske fællesskaber og fremtidens økonomiske samfundsstrukturer.
Nyt lydværk i Nivaagaards Park: Ann Lislegaards 'Extinction - The Lost Voices'22.4.2025 12:51:30 CEST | Pressemeddelelse
Tag plads på bænkene og oplev Ann Lislegaards lydværk af udsatte fuglestemmer, der besøger Nivaagaards Park og blander sig med parkens eksisterende fuglesang - fra den 24. april til 19. oktober 2025.
Metro-omvisning med kunstner Christian Schmidt Rasmussen3.4.2025 13:33:39 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af Nivaagaards Malerisamlings aktuelle udstilling med 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' inviterer museet på omvisning med en af kunstnerne, Christian Schmidt Rasmussen. Turen går uden for museet til metrostationen Mozarts Plads i Sydhavnen, hvor Christian Schmidt Rasmussen har skabt det monumentale værk 'Ud af barndommen'. Han fortæller om tilblivelsen og fører publikum ind i den rigdom af detaljer og historier, der findes i værket.
Jazzkoncert: Stefan Pasborg Trio med Carsten Dahl & Frederik Lundin26.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Trommeslager Stefan Pasborg har inviteret to af Danmarks andre store jazzmusikere med i sin nye super-trio: Carsten Dahl på piano og Fredrik Lundin på saxofon. Oplev trioens koncert på Nivaagaards Malerisamling den 3. april - adgang til den nyåbnede Bloomsbury-udstilling er med i billetten.
Foredrag: Danske queermiljøer20.3.2025 09:42:05 CET | Pressemeddelelse
Dragperformer Chantal Al Arab og Lars Henriksen tager i anledning af museets aktuelle Bloombury-udstilling gæsterne med på en genfortælling af danmarkshistorien med fokus på queeridentitet og de begivenheder, der har været med til at forme det danske samfunds syn på LGBT+-miljøet i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum