Nivaagaards Malerisamling

Åbner snart: WILLIAM MORRIS. Al magt til skønheden!

Del

Den 13. februar åbner Nivaagaards Malerisamling en ny særudstilling, der for første gang viser designpioneren William Morris' univers af tapeter, tekstiler, fliser, møbler, glasmosaikker og bøger på et museum i Danmark. 

’WILLIAM MORRIS. Al magt til skønheden!’ er titlen på særudstillingen om den engelske kunstner William Morris, hvis mønstre og tanker om skønhedens magt revolutionerede britisk design. Han blev som hovedskikkelsen bag Arts & Craft-bevægelsen den mest indflydelsesrige designer fra det 19. århundrede, og hans mønstrede tapeter og tekstiler inspireret af naturen er fortsat elskede verden over. 

Mens industrialiseringen buldrede frem i Victoria-tidens England, slog William Morris igennem med sit mangfoldige kunstneriske, moderne tænkende og socialt bevidste virke. Som kunsthåndværker, designer, forfatter, bogtrykker og social reformator ville han give al magt til skønheden og forandre det engelske samfund. Han gik til angreb på tidens masseproduktion og overforbrug,og hans tanker om skønhed, fællesskab og bæredygtighed er stadig højaktuelle.

null

Som en af hovedkræfterne bag Arts & Craft-bevægelsen sværmede William Morris for middelalderens æstetik og håndværksmæssige kunnen – og var indædt modstander af industrialiseringens fremtog. Han flyttede på landet, hvor han i 'Red House' skabte et inspirerende, produktivt og til tider dramatisk kunstnerkollektiv sammen med nogle af tidens førende malere, kunsthåndværkere, arkitekter og designere. Han giftede sig med gruppens ombejlede yndlingsmodel og muse, den smukke Jane Burden. Samtidig var han både en succesrig forretningsmand og en af Englands første socialister. Alt, hvad William Morris gjorde, var båret af en revolutionær gnist. Kunstneren higede efter at gøre verden og tilværelsen bedre med sit design.

Udstillingen viser Morris som ornamentets mester i tapeter, tekstiler, møbler, glasmosaikker, fliser og bogtryk og giver samtidig et indblik i kunstnerens revolutionære tanker. I udstillingen indgår også værker af de vigtigste personer, som han indgik i en kollektiv skabelsesproces med – kunstnere som Edward Burne-Jones, Dante Gabriel Rossetti og arkitekten Philip Webb.

null

’WILLIAM MORRIS. Al magt til skønheden!’ vises på Nivaagaards Malerisamling 13. februar – 16. juni 2019.

Det sker i forbindelse med Morris
I anledning af særudstillingen arrangerer Nivaagaards Malerisamling en række foredrag og arrangementer om William Morris og tiden omkring ham med referencer op til i dag: 

Hver søndag kl. 14
Introduktion til særudstillingen 
Gratis når entreen er betalt.

Hver torsdag kl. 16
Broderikreds over Morris-mønstre. Deltagerne syr på eget pudecover – eller på en broderiramme med 6-7 andre. 
Gratis

Tirsdag 19. februar kl. 17
Særomvisning: Bag om særudstillingen 

Museumsinspektør Maren Bramsen fortæller om museets forberedelser til den første store udstilling om William Morris i Danmark. 
Gratis når entreen er betalt.

Tirsdag 26. februar kl. 17
Foredrag: William Morris - Ornamentets mester

Som designer, forfatter og fortaler for et dannelsesprojekt, der skulle skabe bedre rammer for almindelige borgeres liv, er Morris stadig aktuel for det moderne menneske mere end 120 år efter sin død. Tidligere museumsinspektør for Designmuseum Danmark, Ulla Houkjær, dykker ned i Morris’ univers.
Pris 100 kr. Halv pris for årskortholdere.

Torsdag 28. februar kl. 17
Foredrag: Lars Bukdahl om Charles Dickens

William Morris var en stor beundrer af den samtidige forfatter Charles Dickens (1812-1870). En af vor tids passionerede Dickens-kendere, digter og litteraturanmelder Lars Bukdahl, beriger os i dette foredrag om, hvad der gjorde Dickens så særlig for sin samtid og frem til i dag.
Pris 100 kr. Halv pris for årskortholdere.

Tirsdag 12. marts kl. 17
Foredrag: Agnes Slott-Møller - den danske prærafaelit

Museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel, der står bag den roste udstilling ’Agnes Slott-Møller: Helte & heltinder’ på ARoS, gæster Malerisamlingen for at fortælle om den markante danske prærafaelit fra Morris’ samtid.
Pris 100 kr. Halv pris for årskortholdere.

Tirsdag 26. marts kl. 17
Foredrag: Design, politik - og kvalitet

Tv-vært og modeekspert Chris Pedersen ser på den hastige udvikling i mode- og interiørbranchen og den pris, vi betaler i forhold til kvalitet, miljø og værdier. Morris var en af de første, der tænkte design som en politisk størrelse. Foredraget ser nærmere på, hvordan han og andre bevægelser og formgivere frem til i dag kan inspirere os til at genfinde respekt for kvalitet i det materielle.
Pris 100 kr. Halv pris for årskortholdere.

Tirsdag 14. maj kl. 17
Foredrag: Arts & Crafts i havearkitekturen

Landskabsarkitekt og tidligere formand for Det Kgl. Danske Haveselskab, Jane Schul, fører os igennem nogle af de mange spor, som Arts & Crafts har sat i haver – fra dengang til i dag. Med bevægelsen søgte man væk fra det slyngede, eksotisk prægede og pompøse havedesign og tilbage til den middelalderlige enkelhed. En karakter, der i langt højere grad passer til størrelsen på vore dages små by- og villahaver, hvor funktionalisme, enkelhed og miljøbevidsthed igen er i højsædet.
Pris 100 kr. Halv pris for årskortholdere.

Søndag 2. juni kl. 11.15
Familieomvisning i William Morris' univers

Børnene går på opdagelse i William Morris’ mange smukke og sanselige mønstre i særudstillingen: tegner og farvelægger dyr, planter og figurer i Morris’ ånd og slutter af mellem de blomstrende buske og træer i parken.
Gratis for gæster u. 18 år, årskortholdere eller når entreen er betalt.
Anbefalet alder 4-12 år.

Cafeen tilbyder:

Søndage 24. februar, 31. marts, 5. og 26. maj
Sunday Roast kl. 12-15

I anledning af Morris-udstillingen giver cafeen over fire søndage museumsgæsterne mulighed for at opleve en ægte britisk søndagsklassiker: helstegt oksesteg med Yorkshire-pudding, gravy, roast potatoes, cauliflower cheese & carrots. Kom med til en engelsk klassiker – og gør som i England: Nyd søndagsmåltidet Sunday Roast med din familie, venner eller bekendte. 
Pris 165 kr. 10% rabat for årskortholdere.

Fredage 1. marts og 3. maj kl. 17
Gastro-omvisninger med britiske specialiteter
Gæsterne får en omvisning i Morris-udstillingen og introduceres for et udvalg af henholdsvis britisk øl og britisk cider. Efterfølgende nydes en afstemt 3-retters menu i cafeen.
Pris 350 kr. 10% rabat for årskortholdere.

Lørdag 15. juni og søndag 16. juni kl. 12-15
Brunch in the Garden

Særudstillingen afsluttes i parken med Brunch in the garden: Langborde smykket med hvide duge og blomster. Fra udekøkkenet serveres der scrambled eggs & bacon, nyrøget laks, friskbagte croissanter og brød, hjemmelavede marmelader, friskpresset juice og meget mere. Efter brunchen kan der dystes over et slag kroket i parken. 
Arrangementet afhænger af vejret og kan blive aflyst. 
Pris 145 kr. 10% rabat til årskortholdere.

Der er et begrænset antal pladser til de enkelte arrangementer, ligesom reservationer i cafeen er nødvendig. Tilmelding og billetkøb via museets hjemmeside: www.nivaagaard.dk

____________________________________________________________________________________________

Udstillingen er skabt i samarbejde med Millesgården i Stockholm, Sverige, hvor den åbnede i efteråret 2018.

William Morris-udstillingen på Nivaagaards Malerisamling er støttet af Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Morris & Co. at Style Library, Tapet Cafe, Iversen AS og Dyrup.

____________________________________________________________________________________________

Pressebilleder kan downloades her.

For yderligere information kontakt gerne kommunikationsansvarlig Kirsten Baltzer Kahr på e-mail kbk@nivaagaard.dkeller tlf. 49 14 10 17.

Kontakter

Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Metro-omvisning med kunstner Christian Schmidt Rasmussen3.4.2025 13:33:39 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Nivaagaards Malerisamlings aktuelle udstilling med 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' inviterer museet på omvisning med en af kunstnerne, Christian Schmidt Rasmussen. Turen går uden for museet til metrostationen Mozarts Plads i Sydhavnen, hvor Christian Schmidt Rasmussen har skabt det monumentale værk 'Ud af barndommen'. Han fortæller om tilblivelsen og fører publikum ind i den rigdom af detaljer og historier, der findes i værket.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye