Nivaagaards Malerisamling

Den stille filantrop - hvem var han?

Del
Forfatter Heidi Laura fortæller om 'Den stille filantrop' - den hidtil ufortalte historie om en af landets betydelige kunstsamlere, Johannes Hage, og den tid han blev formet af.
Forfatter Heidi Laura fortæller om 'Den stille filantrop' - den hidtil ufortalte historie om en af landets betydelige kunstsamlere, Johannes Hage, og den tid han blev formet af.

Tirsdag d. 19. september kl. 17 besøger forfatter Heidi Laura Nivaagaards Malerisamling til en samtale med museumsdirektør Andrea Rygg Karberg om nyudgivelsen: Den stille filantrop. Johannes Hage og hans tid.

Museets stifter, Johannes Hage (1842-1923), var en socialt engageret filantrop, der i en menneskealder var med til at forme Nordsjælland med velgørenhed - og kunst. Oplev samtalen om tilblivelsen af bogen og den hidtil ufortalte historie om en af landets betydelige kunstsamlere og den tid, han levede i og blev formet af.

Som søn af en af Københavns mest prominente familier havde Johannes Hage (1842-1923) både formue og privilegier. Han var stærkt præget af sin families dannelsesidealer og den fælles tro på, at verden kan forandres, i et politisk miljø som meget direkte stod bag Grundloven og enden på enevælden. Samtidig var Hage-familien i midten af 1800-tallet dybt involveret i samtidskunsten, og hele kultureliten kom i deres hjem. Men modsat sin familie holdt Johannes sig ude af det pulserende liv i eliten og trak sig tilbage til Nivaagaard og et liv med landbrug og lokal filantropi. Og med tiden: en udsøgt malerisamling.

Ud fra private breve, erindringer og rejsedagbøger tegner Heidi Laura et indsigtsfuldt, levende og rigt illustreret portræt af politikeren, godsejeren og stifteren af Nivaagaards Malerisamling, Johannes Hage. Bogen er udkommet på Gads Forlag.

"Frem for at se historien som drevet frem af få magtfulde mænds indsats, skal billedet udvides, så vi kan se alt det interessante omkring dem, hele den tilsyneladende uskarpe baggrund, som i virkeligheden er så uendeligt rig og interessant.”

- Heidi Laura i bogen

null

Om forfatteren
Heidi Laura (f. 1966) er ph.d., kulturjournalist og forfatter til en række bøger om kunst og kulturhistorie. Har senest skrevet En dronnings smykkeskrin – 50 år som regent fortalt i smykker (2022) og var hovedforfatter på jubilæumsbogen Arken. De første 25 år (2021). Blandt andre titler kan nævnes den anmelderroste bog En bid af paradis. Bjørn Wiinblad og hans tid (2018).

TALK: Heidi Laura og Andrea Rygg Karberg om 'Den stille filantrop'
Tirsdag 19. september kl. 17-18 på Nivaagaards Malerisamling
Pris: 100 kr. inkl. entre til museet / 30 % rabat til årskortholdere. Billetkøb via nivaagaard.dk

Pressefotos
Downloades her

Læs mere om bogen hos Gads Forlag

Kontakter

Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81

Billeder

Om Nivaagaards Malerisamling:

Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog

Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling

Bloomsbury TALKS: Kunsten at leve - kunsten at diskutere25.4.2025 12:02:15 CEST | Pressemeddelelse

Den aktuelle Bloomsbury-udstilling inspirerer til nutidens tanker om, hvordan vi indretter vores liv. For 100 år siden mødtes de toneangivende britiske pionierer inden for kunst, økonomi, litteratur og filosofi i torsdagsklubber for at diskutere tidens strøminger. Nu inviterer Nivaagaards Malerisamling til at gøre kunsten efter i to tværfaglige TALKS om kunstneriske fællesskaber og fremtidens økonomiske samfundsstrukturer.

Metro-omvisning med kunstner Christian Schmidt Rasmussen3.4.2025 13:33:39 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Nivaagaards Malerisamlings aktuelle udstilling med 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' inviterer museet på omvisning med en af kunstnerne, Christian Schmidt Rasmussen. Turen går uden for museet til metrostationen Mozarts Plads i Sydhavnen, hvor Christian Schmidt Rasmussen har skabt det monumentale værk 'Ud af barndommen'. Han fortæller om tilblivelsen og fører publikum ind i den rigdom af detaljer og historier, der findes i værket.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye