Nivaagaards Malerisamling tildeles 775.000 kr. fra Kulturministeriets Forskningspulje til vigtigt forskningsprojekt om unik kunstsamling af nederlandsk barok

Der er stor glæde på Nivaagaards Malerisamling i dag, hvor modtagerne af midler fra Kulturministeriets Forskningspulje 2021 netop er offentliggjorte. Her figurerer Malerisamlingen på listen som det ene af kun to danske kunstmuseer: Ud af 98 ansøgninger er 31 vigtige projekter inden for forskning i kultur og idræt støttet med i alt 19,5 mio. kr. – og Nivaagaards Malerisamling får det fulde ansøgte beløb på 775.000 kr.
Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg udtaler:
”Det er helt vidunderligt, at vi nu kan komme i gang med et vigtigt projekt her på Nivaagaards Malerisamling, nemlig at få vores fornemme samling af hollandsk barok undersøgt både teknisk og kunsthistorisk. Undersøgelsen vil give ny afgørende viden og et nyt ræsonneret katalog om værkerne fra museets stifter Johannes Hages nederlandske samling, der sidst blev undersøgt i starten af 1900-tallet. Der er unægtelig kommet nye metoder til siden – og vores ansøgning er blevet imødekommet takket være vores ansættelse af landets førende specialist i teknisk kunsthistorie inden for netop nederlandsk barok, dr.phil. Jørgen Wadum, der vil samarbejde med den hollandske kunsthistoriker, ph.d. Angela Jager om projektet. Det bliver utroligt spændende for os at følge, hvad det næste 1½ års forskning vil føre med sig.”
Jørgen Wadum og Angela Jager har tidligere udført et pilotprojekt med 10 af museets hollandske barok-værker, hvor der blev fundet forsvundne signaturer og årstal, og hvor flere værker blev sat ind i en ny, spændende kontekst. Det forestående projekt, der undersøger museets resterende 55 værker fra nederlandsk barok, vil medføre international bevågenhed omkring samlingen og give markante udslag i museets fremtidige formidling og udstillinger. Det ræsonnerede katalog forventes udgivet i 2023.

Meindert Hobbema, Vandmøllen, 1662. Nivaagaards Malerisamling
Billede øverst: Jan van Goyen, Strandbillede, 1638. Nivaagaards Malerisamling
Om Nivaagaards Malerisamling
Museets kunstsamling består af knap 240 værker fordelt over 500 års kunsthistorie med markante kunstværker fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. Netop værkerne fra renæssancen og barokken gør samlingen unik, da Nivaagaards Malerisamling, ud over Statens Museum for Kunst, er det eneste sted i landet, hvor man kan opleve en større samling af ældre europæisk kunst.
Nivaagaards Malerisamling blev skabt i perioden 1895-1905 af godsejeren og politikeren Johannes Hage (1842-1923), der samlede på europæisk billedkunst fra renæssancen og barokken, og dansk kunst fra guldalderen. I 1908 godkendte det daværende kulturministerium, at Johannes Hages private kunstsamling blev et offentligt tilgængeligt museum.
Besøg museets digitale samling her.
________________________________________________________________________________
Pressefotos kan downloades her.
_______________________________________________________________________________
For yderligere information kontakt gerne kommunikationsansvarlig Kirsten Baltzer Kahr på e-mail kbk@nivaagaard.dk eller tlf. 93 88 01 81.
Kontakter
Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81
Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Bloomsbury TALKS: Kunsten at leve - kunsten at diskutere25.4.2025 12:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Den aktuelle Bloomsbury-udstilling inspirerer til nutidens tanker om, hvordan vi indretter vores liv. For 100 år siden mødtes de toneangivende britiske pionierer inden for kunst, økonomi, litteratur og filosofi i torsdagsklubber for at diskutere tidens strøminger. Nu inviterer Nivaagaards Malerisamling til at gøre kunsten efter i to tværfaglige TALKS om kunstneriske fællesskaber og fremtidens økonomiske samfundsstrukturer.
Nyt lydværk i Nivaagaards Park: Ann Lislegaards 'Extinction - The Lost Voices'22.4.2025 12:51:30 CEST | Pressemeddelelse
Tag plads på bænkene og oplev Ann Lislegaards lydværk af udsatte fuglestemmer, der besøger Nivaagaards Park og blander sig med parkens eksisterende fuglesang - fra den 24. april til 19. oktober 2025.
Metro-omvisning med kunstner Christian Schmidt Rasmussen3.4.2025 13:33:39 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af Nivaagaards Malerisamlings aktuelle udstilling med 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' inviterer museet på omvisning med en af kunstnerne, Christian Schmidt Rasmussen. Turen går uden for museet til metrostationen Mozarts Plads i Sydhavnen, hvor Christian Schmidt Rasmussen har skabt det monumentale værk 'Ud af barndommen'. Han fortæller om tilblivelsen og fører publikum ind i den rigdom af detaljer og historier, der findes i værket.
Jazzkoncert: Stefan Pasborg Trio med Carsten Dahl & Frederik Lundin26.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Trommeslager Stefan Pasborg har inviteret to af Danmarks andre store jazzmusikere med i sin nye super-trio: Carsten Dahl på piano og Fredrik Lundin på saxofon. Oplev trioens koncert på Nivaagaards Malerisamling den 3. april - adgang til den nyåbnede Bloomsbury-udstilling er med i billetten.
Foredrag: Danske queermiljøer20.3.2025 09:42:05 CET | Pressemeddelelse
Dragperformer Chantal Al Arab og Lars Henriksen tager i anledning af museets aktuelle Bloombury-udstilling gæsterne med på en genfortælling af danmarkshistorien med fokus på queeridentitet og de begivenheder, der har været med til at forme det danske samfunds syn på LGBT+-miljøet i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum