Nivaagaards Malerisamling præsenterer IB SPANG OLSEN 100 ÅR

I 2021 ville den folkekære tegner og illustrator Ib Spang Olsen være fyldt 100 år. Det markerer Nivaagaards Malerisamling med en udstilling af både kendte og mere overraskende værker fra hans mangfoldige kunstneriske virke over syv årtier: fra fantasifulde krusedulletegninger over erindringsbilleder og eventyrillustrationer til erotiske mesterværker.
Ib Spang Olsen boltrede sig i både billeder og ord og har med sit fantasifulde univers tryllebundet generationer af børn og voksne. Hans billedproduktioner favner både vægudsmykninger og frimærker, plakatkunst og tv-produktioner samt talrige avis- og bogillustrationer, som han udførte med stor indlevelse.
Han var nær ven til forfattere og digtere som Tove Ditlevsen og Halfdan Rasmussen, illustrerede flittigt H.C. Andersen og anden verdenslitteratur og skrev selv vidunderlige børnebøger. Hans hjerte bankede særligt for de mindste såvel som for naturens dyr og planter, og hans frodige tegninger emmer af kærlighed til livet.

Fantasien har vi alle
Ib Spang Olsens sprudlende billedunivers og særlige blik for det eventyrlige i hverdagen taler dengang som i dag til både voksne og børn. ”Børns fantasi er som de voksnes”, udtalte Ib Spang Olsen ”kun er deres referenceramme og billedmæssige erfaringer mindre, og det må man naturligvis tænke på, når man tegner til børn”.
Virkelighedens problematikker fornægtes dog ikke i Ib Spang Olsens univers. Hans samfundsmæssige og politiske engagement var stort, og han påpegede gerne de voksnes ansvar for miljøet, som ikke kunne skubbes videre til den næste generation, ligesom han begræd den manglende tid i voksnes fortravlede hverdage. Holdninger som med både humor, vid og alvor blev tegnet og skrevet frem i såvel børnebøger som plakatkunst.
Naturen tilhører også nisser og trolde
Naturen havde en altafgørende betydning for Ib Spang Olsen som menneske og kunster. Den er ikke blot hjemsted for de planter og dyr, han ønskede beskyttet mod byudvikling og forurening – naturen er også et rum for det eventyrlige; et sted, hvor fantasien kan få frit løb. Ib Spang Olsens værker er ofte befolket af trolde, lygtemænd, nisser og andre væsener, der i hans øjne har lige så stor berettigelse i naturen som os mennesker.
“Naturen er det bedste, man har. Den er variabel og detaljeret. Man kan ikke afmale naturen, men hente nogle indtryk fra den. Den repræsenterer en guldgrube for kunstneren.” Ib Spang Olsen, 1996

Ib Spang Olsens arbejdsmetode
Ib Spang Olsen betragtede tryksagen som originalen, da trykket var det færdige resultat, som han arbejdede frem imod. Udstillingen dykker derfor også ned i Ib Spang Olsens arbejdsmetode og illustrerer de særlige teknikker, han gjorde brug af.
Også tv’et blev i Ib Spang Olsens hænder forvandlet til et kunstnerisk medie. Han var den første i Danmark til at anvende tv-mediet direkte til levendegørelse af tegneprocessen, hvor han fortalte historier over sin ’løbende streg’. I udstillingen vil publikum også kunne (gen)opleve et udvalg af hans populære tv-produktioner.

Arrangementer
Museet tilbyder gennem hele udstillingsperioden en række arrangementer med blandt andet familieworkshops, foredrag og børneteater, der tager udgangspunkt i eller lader sig inspirere af Ib Spang Olsen. Følg med via Nivaagaards Malerisamlings kalender på hjemmeside og Facebook eller museets nyhedsbrev.
Udstillingen er støttet af Ny Carlsbergfondet
________________________________________________________________________________
Pressefotos kan downloades her.
_________________________________________________________________________________
For yderligere information kontakt gerne kommunikationsansvarlig Kirsten Baltzer Kahr på e-mail kbk@nivaagaard.dk eller tlf. 93 88 01 81.
Kontakter
Kirsten Baltzer Kahr
Kommunikationsansvarlig
kbk@nivaagaard.dk
+45 93 88 01 81
Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Bloomsbury TALKS: Kunsten at leve - kunsten at diskutere25.4.2025 12:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Den aktuelle Bloomsbury-udstilling inspirerer til nutidens tanker om, hvordan vi indretter vores liv. For 100 år siden mødtes de toneangivende britiske pionierer inden for kunst, økonomi, litteratur og filosofi i torsdagsklubber for at diskutere tidens strøminger. Nu inviterer Nivaagaards Malerisamling til at gøre kunsten efter i to tværfaglige TALKS om kunstneriske fællesskaber og fremtidens økonomiske samfundsstrukturer.
Nyt lydværk i Nivaagaards Park: Ann Lislegaards 'Extinction - The Lost Voices'22.4.2025 12:51:30 CEST | Pressemeddelelse
Tag plads på bænkene og oplev Ann Lislegaards lydværk af udsatte fuglestemmer, der besøger Nivaagaards Park og blander sig med parkens eksisterende fuglesang - fra den 24. april til 19. oktober 2025.
Metro-omvisning med kunstner Christian Schmidt Rasmussen3.4.2025 13:33:39 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af Nivaagaards Malerisamlings aktuelle udstilling med 'Kunstnerkolonien i Hornbæk' inviterer museet på omvisning med en af kunstnerne, Christian Schmidt Rasmussen. Turen går uden for museet til metrostationen Mozarts Plads i Sydhavnen, hvor Christian Schmidt Rasmussen har skabt det monumentale værk 'Ud af barndommen'. Han fortæller om tilblivelsen og fører publikum ind i den rigdom af detaljer og historier, der findes i værket.
Jazzkoncert: Stefan Pasborg Trio med Carsten Dahl & Frederik Lundin26.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Trommeslager Stefan Pasborg har inviteret to af Danmarks andre store jazzmusikere med i sin nye super-trio: Carsten Dahl på piano og Fredrik Lundin på saxofon. Oplev trioens koncert på Nivaagaards Malerisamling den 3. april - adgang til den nyåbnede Bloomsbury-udstilling er med i billetten.
Foredrag: Danske queermiljøer20.3.2025 09:42:05 CET | Pressemeddelelse
Dragperformer Chantal Al Arab og Lars Henriksen tager i anledning af museets aktuelle Bloombury-udstilling gæsterne med på en genfortælling af danmarkshistorien med fokus på queeridentitet og de begivenheder, der har været med til at forme det danske samfunds syn på LGBT+-miljøet i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum