Mindre bank får pletfri redegørelse fra Finanstilsynet

Del

Flere års målrettet indsats for at forbedre processer har haft effekt. Finanstilsynets seneste inspektion i Merkur Andelskasse har ikke givet anledning til reaktioner fra tilsynet. 

Finanstilsynet har gennemført en inspektion i Merkur Andelskasse med fokus på anti-hvidvaskarbejde. Inspektionen var en del af det løbende tilsyn, der bliver gennemført i alle pengeinstitutter og som skal sikre, at banker, mv., er bedst muligt rustet til at bekæmpe forsøg på hvidvask og terrorfinansiering. 
I den efterfølgende redegørelse skriver tilsynet, at inspektionen ’ikke har givet anledning til tilsynsreaktioner’, hvilket svarer til en pletfri vurdering af den kundeejede banks processer på anti-hvidvaskområdet.

Redegørelsen er kulminationen på flere års målrettet indsats på blandt antihvidområdet for at sikre, at Merkur ikke uforvarende bliver misbrugt til kriminalitet.

Dokumentationskrav giver flere nærgående spørgsmål

Finanstilsynet vurderer i redegørelsen, at Merkurs mange kunder i NGO-sektoren giver en risiko, der er mellem til høj for hvidvask og høj i forhold til finansiering af terrorisme. Det skyldes at fx. hjælpeorganisationer ofte har et stort behov for at overføre penge til bl.a. tredjeverdenslande.

Derfor har netop kunder i den sektor været blandt dem, der har oplevet Merkurs skærpede indsats gennem de senere år. Den har nemlig betydet mange nærgående spørgsmål, forklarer Merkurs compliance- og hvidvaskansvarlige Pernille Müller:

  • Som pengeinstitut skal vi spørge til, og have dokumentation for,  fx formålet med transaktioner. Altså, hvor kommer pengene fra, og hvad er relationen mellem afsender og modtager. De spørgsmål skal vi stille til alle – selvom vi kender kunden godt nok til at vide, at de med al sandsynlighed har helt rent mel i posen, siger hvidvaskchefen.


Forstående kunder

Det kan virke besværligt og unødvendigt, især overfor kunder andelskassen har kendt gennem mange år, anerkender Merkurs administrerende direktør Charlotte Skovgaard. 
Men formålet med det hele, nemlig at forhindre, at banken bliver misbrugt til alvorlig kriminalitet, er vigtigt, og heldigvis forstår kunderne oftest også den ekstra kontrol, det indebærer, siger hun:

  • Vores rådgivere har haft en god og tæt dialog med kunderne om, hvordan vi bedst muligt kan imødekomme de stigende krav til dokumentation. Vi ved, at det kan virke voldsomt for alle de mange kunder, som ingen dårlige intentioner har, når vi beder om detaljeret information og dokumentation, men heldigvis er langt de fleste fuldt ud forstående, siger Charlotte Skovgaard.

For år tilbage har tilsynsbesøgene udløst nogle påbud og skærpede solvenskrav mod andelskassen, så det er en meget tilfreds topchef, der kvitterer for den pletfri redegørelse.

  • Jeg er selvfølgelig meget, meget tilfreds med, at det grundige arbejde, vi her i Merkur gennem de senere år har lagt i at gennemgå og sikre processer, nu bærer frugt med denne her positive redegørelse, siger Charlotte Skovgaard.

Nøgleord

Merkur Andelskasse er det eneste større pengeinstitut herhjemme, hvor forretningsmodellen er helt og holdent bygget op omkring bæredygtighed og social ansvarlighed. Merkur er B Corp, samt medstifter af Global Alliance for Banking on Values (GABV), som består af mere end 60 værdibaserede banker på alle kontinenter.

Følg pressemeddelelser fra Merkur Andelskasse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Merkur Andelskasse

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn21.2.2024 19:28:22 CET | Pressemeddelelse

Kloden brænder bogstavelig talt under vores fødder. Derfor er der, trods visse lyspunkter i eksperttådets anbefalinger om en CO2 afgift på landbruget, al mulig grund til at være bekymret, særligt for økologien. Det mener de i Merkur Andelskasse, grønt pengeinstitut for en betragtelig del af Danmarks økologiske, biodynamiske og regenerative landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye