Mistanke om lungekræft kan nu undersøges CT-vejledt i Randers
Mange af de borgere, der bliver henvist til udredning for lungekræft, kan nu få foretaget CT-vejledt lungebiopsi på Regionshospitalet Randers.
Tidligere måtte patienter fra Randers, Favrskov og Djursland under udredning for lungekræft til Aarhus Universitetshospital for at få taget den vævsprøve, der viser, om en tumor i lungen indeholder kræftceller eller ej. Nu kan de også undersøges på Regionshospitalet Randers, som siden november 2023 har foretaget godt 40 CT-vejledte lungebiopsier.
For patienterne betyder det, at deres aftaler i forbindelse med udredning kan samles på hospitalet i henholdsvis Lungeklinikken og Røntgen og Skanning.
- Nogle patienter er nervøse, når de skal have taget biopsien, og for dem kan der være en ekstra tryghed i at møde op et kendt sted, fortæller ledende overlæge i Røntgen og Skanning Jeppe Bruun-Torjusen.
Ekstra skanner giver kapaciteten
En CT-vejledt lungebiopsi foretages, mens patienten ligger i CT-skanneren. Via skanningsbillederne navigerer lægen nålen frem til dét sted, hvor vævsprøven kan hentes.
Undersøgelsen kræver millimeterpræcision og er derfor mere tidskrævende end øvrige skanninger.
Regionshospitalet Randers øgede den samlede kapacitet på skanninger i 2023, da afdelingen udvidede med en ekstra CT-skanner. Derfor er det nu muligt at tilbyde undersøgelsen i Randers. Det giver afdelingerne mulighed for at samarbejde tæt om patienterne, og samtidig giver den øgede aktivitet mulighed for at forkorte ventetiden.
- Det betyder meget for os og for patienterne, at vi kan undersøge dem her i huset. For ventetiden betyder det, at vi kan forkorte den nogle dage, og det er absolut en fordel for den samlede udredningstid, siger ledende overlæge i Lungeklinikken, Lene Sønderskov Dahl.
Fakta
Ved en lungebiopsi tages en vævsprøve fra lungen, som undersøges for celleforandringer.
Ved CT-vejledt lungebiopsi møder patienten i Røntgen og Skanning, hvor biopsien foretages under lokalbedøvelse, mens patienten ligger i CT-skanneren.
Efterfølgende køres patienten til Lungeklinikken, hvor personalet observerer og monitorerer patienten i to timer.
Efter ca. to timer tages et røntgenbillede af lungerne. Afhængigt af, hvad billederne viser, kan patienten enten tage hjem eller køres tilbage til fortsat observation.
Svaret modtager patienten ved en efterfølgende aftale i Lungeklinikken.
Nøgleord
Kontakter
Mette HeilskovJournalistKommunikation
Tlf:20 42 61 60metgja@rm.dkFølg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Randers
Nyt dialyseafsnit på Regionshospitalet Randers skal bygges af Juul & Nielsen A/S22.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dialysen på Regionshospitalet Randers skal flytte for at gøre plads til nybyggeriet Vita. Juul & Nielsen A/S skal stå for at færdiggøre byggeriet af et allerede eksisterende råhus, hvor det nye dialyseafsnit skal ligge.
Akutlægehelikopteren overraskede til åbent hus i Grenaa22.9.2024 13:54:47 CEST | Pressemeddelelse
Der var aktiviteter for både børn, unge og ældre, da Regionshospitalet Randers sammen med Præhospitalet holdt åbent hus i Grenaa Sundhedshus søndag. Akutlægehelikopteren lagde også vejen forbi.
Grenaa Sundhedshus og Præhospitalet inviterer til åbent hus11.9.2024 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Kom til en dag med viden, indsigt og oplevelser, når Grenaa Sundhedshus i samarbejde med Præhospitalet slår dørene op til åbent hus søndag den 22. september.
Børn, voksne og bamser i massevis gæstede Åbent Hospital på Regionshospitalet Randers1.9.2024 14:47:23 CEST | Pressemeddelelse
Søndag d. 1. september slog Regionshospitalet Randers endnu engang dørene op til Åbent Hospital. Godt 900 børn og voksne kiggede forbi.
Enkelt tiltag kan hæve deltagelsen i screening for tarmkræft og livmoderhalskræft14.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Randers viser, at et tilbud om at tjekke kvinders screeningshistorik, når de kommer til brystkræftscreening, kan hæve deltagelsen i screening for livmoderhalskræft og tarmkræft.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum