Millionbevilling til forskning i arbejdspladsers smertekultur

Del

Nyt projekt får 1 mio kr fra Arbejdsmiljøforskningsfonden til at udvikle måleredskab for smertekultur. Projektet udføres af Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup og Forskning, Hospitalsenhed Midt.

Kvinde der besvarer spørgeskema.
Forskning peger på, at det er væsentligt at undersøge arbejdspladsernes kulturelle forhold for at forstå, hvordan man skal håndtere smerter i muskler og led blandt medarbejderne. Foto: Colourbox

International forskning peger på, at kulturen på en arbejdsplads har betydning for forekomsten og graden af smerter i muskler og led. Et nyligt dansk studie finder også en sammenhæng mellem arbejdspladskulturen, smerter og sygefravær.

Forskningen peger altså på, at det er væsentligt at undersøge arbejdspladsernes kulturelle forhold for at forstå, hvordan man skal håndtere smerter i muskler og led blandt medarbejderne.

Udfordringen er bare, at der hverken i Danmark eller internationalt findes et valideret spørgeskema, der kan måle de kulturelle aspekter, der har betydning for smerter. Men det bliver der lavet om på nu.

Fokuseret skridt mod bedre arbejdsmiljø

Forskningsprojektet "Udvikling af spørgeskema til måling af MSB-klima" har netop modtaget midler fra Arbejdsmiljøforskningsfonden til at udvikle og afprøve et videnskabeligt valideret spørgeskema. Spørgeskemaet skal kunne måle de kulturelle aspekter, der har betydning for smerter. Det gælder fx synet på smerter, ledelsesengagement og gruppens smerteaccept.

Målgruppen for spørgeskemaet er forskere, arbejdsmiljøprofessionelle og arbejdspladser. Tanken er, at spørgeskemaet skal fungere som redskab til at udpege vigtige indsatsområder på en arbejdsplads. Dermed får arbejdspladserne mere præcis viden om, hvordan de kan håndtere smerter og forebygge sygefravær blandt medarbejderne.

Spørgeskemaet udvikles i samarbejde med repræsentanter fra relevante brancher, herunder plejesektoren, malerfaget og slagteribranchen.

Yderligere oplysninger

Projektet udføres i et samarbejde mellem Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup og Forskning, Hospitalsenhed Midt.

Arbejdsmiljøforskningsfonden støtter projektet med 1 mio kr.

Projektperiode: 2024-2025

Nøgleord

Kontakter

Om Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup

Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup er en specialiseret universitetsklinik med tilknytning til Aarhus Universitet. Afdelingen modtager ca. 1.000 patienter om året med arbejdsrelaterede belastningsreaktioner og -sygdomme. Afdelingen forsker i og rådgiver omkring arbejdsmiljø.

www.arb.godstrup.dk

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye