Millionbevilling til forskning i arbejdspladsers smertekultur
Nyt projekt får 1 mio kr fra Arbejdsmiljøforskningsfonden til at udvikle måleredskab for smertekultur. Projektet udføres af Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup og Forskning, Hospitalsenhed Midt.

International forskning peger på, at kulturen på en arbejdsplads har betydning for forekomsten og graden af smerter i muskler og led. Et nyligt dansk studie finder også en sammenhæng mellem arbejdspladskulturen, smerter og sygefravær.
Forskningen peger altså på, at det er væsentligt at undersøge arbejdspladsernes kulturelle forhold for at forstå, hvordan man skal håndtere smerter i muskler og led blandt medarbejderne.
Udfordringen er bare, at der hverken i Danmark eller internationalt findes et valideret spørgeskema, der kan måle de kulturelle aspekter, der har betydning for smerter. Men det bliver der lavet om på nu.
Fokuseret skridt mod bedre arbejdsmiljø
Forskningsprojektet "Udvikling af spørgeskema til måling af MSB-klima" har netop modtaget midler fra Arbejdsmiljøforskningsfonden til at udvikle og afprøve et videnskabeligt valideret spørgeskema. Spørgeskemaet skal kunne måle de kulturelle aspekter, der har betydning for smerter. Det gælder fx synet på smerter, ledelsesengagement og gruppens smerteaccept.
Målgruppen for spørgeskemaet er forskere, arbejdsmiljøprofessionelle og arbejdspladser. Tanken er, at spørgeskemaet skal fungere som redskab til at udpege vigtige indsatsområder på en arbejdsplads. Dermed får arbejdspladserne mere præcis viden om, hvordan de kan håndtere smerter og forebygge sygefravær blandt medarbejderne.
Spørgeskemaet udvikles i samarbejde med repræsentanter fra relevante brancher, herunder plejesektoren, malerfaget og slagteribranchen.
Yderligere oplysninger
Projektet udføres i et samarbejde mellem Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup og Forskning, Hospitalsenhed Midt.
Arbejdsmiljøforskningsfonden støtter projektet med 1 mio kr.
Projektperiode: 2024-2025
Nøgleord
Kontakter
Kent J. NielsenSeniorforsker, ph.d.
Tlf:23671399kennie@rm.dkOm Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup er en specialiseret universitetsklinik med tilknytning til Aarhus Universitet. Afdelingen modtager ca. 1.000 patienter om året med arbejdsrelaterede belastningsreaktioner og -sygdomme. Afdelingen forsker i og rådgiver omkring arbejdsmiljø.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum