Dansk Fjernvarme

Stort klimapotentiale skal indfries i nyt udspil om CO2-fangst

Del

Dansk Fjernvarme roser regeringens nye udspil om langsigtede rammevilkår for CO2-fangst, transport, lagring og udnyttelse, der er et stort skridt i den rigtige retning. Danske affaldsenergi- og fjernvarmeselskaber kan alene indfange op til 5,9 mio. tons CO2, hvilket er et af de væsentligste bidrag til at opfylde Danmarks klimamål.

Regeringens nye udspil om CO2-fangst bidrager til at sikre bedre langsigtede rammevilkår for CO2-fangst, transport, lagring og udnyttelse ved at fjerne en række af de usikkerheder, der er forbundet med investering i teknologien.

Dermed er udspillet et godt bidrag til opnåelse af klimamålene i 2030, mener Dansk Fjernvarme, der repræsenterer de danske fjernvarme- og affaldsenergianlæg. Organisationen glæder sig ved, at oplægget rydder flere barrierer af vejen, så potentialet for CCS kan være med til at sikre CO2-reduktioner.

- Vi hæfter os særligt ved, at når et anlæg sparer omkostninger til CO2-kvoter og afgifter ved at fange CO2, kan værdien af de sparede afgifter og kvoter anvendes til at finansiere CO2-fangst. Det er et rigtig godt initiativ, som sektoren har efterspurgt længe, og det er et vigtigt bidrag til, at det kan blive muligt at etablere CO2-fangst anlæg i Danmark, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme og brancheorganisation for alle landets fjernvarmeselskaber, kraftvarmeværker og affaldsenergianlæg.

- Det er meget positivt, at regeringen har lyttet til sektoren og sikret, at det bliver muligt at lave et anlæg til CO2-fangst i samme selskab som (kraft) varmeproduktionen (herunder affaldsenergianlæg). Det har hidtil ikke været en mulighed, og men der er flere fordele ved det og for mange selskaber er det et essentielt element i at kunne etablere et fangst-anlæg.

Giv medbestemmelse til ejerne og hæv ambitionerne
Selv om oplægget indeholder flere gode elementer, ser Dansk Fjernvarme, at ambitionerne kan hæves yderligere og udnytte, at fjernvarmen i Danmark har rødder i et demokratisk ejerskab, med borgere og kommuner som ejere. Det er ejere, som gerne vil tage et klimaansvar på sig og bidrage til, at Danmark kan nå klimamålene.

- Det kan bringe os tættere på klimamålene at indføre en mulighed for, at et fjernvarmeselskab på frivillig basis kan indgå en aftale med en varmeproducent om at etablere et CO2-fangstanlæg. Varmeforbrugerne er i sidste ende ejere af fjernvarmen, og derfor bør de selv kunne vælge, om de ønsker, at CO2’en skal fanges og dermed få et grønnere produkt. Vi tror på, at mange fjernvarmeselskaber ønsker at gå denne vej og derigennem bidrage til opfyldelse af klimamålene, siger Kim Mortensen.

- Forbrugerbeskyttelse er et grundelement i fjernvarmen, og derfor skal modellen også være aftalebaseret, så den er frivillig for dem, der har muligheden og ønsker at tage et klimaansvar. Varmeforbrugerne får dermed en initiativret, vi alle kan få gavn af, fortsætter Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme håber på, at regeringen og Folketingets partier tager godt imod branchens forslag.

- Teknologien er til stede, og vi har kraftvarme- og affaldsværker, der er klar til at påtage sig en samfundsopgave på vegne af alle danskere, slutter Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Dansk Fjernvarme ser frem til at drøfte det fremlagte udspil med politikere og embedsværk i den kommende tid.

Kontakter

Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 76 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye