En nyopdaget receptor i hjernen ser ud til at beskytte mod Parkinsons sygdom - men kun hos kvinder

Del

DANDRITE-forskere kan være et skridt tættere på et svar på, hvorfor flere mænd end kvinder får Parkinsons sygdom. En nyopdaget immunreceptor giver delvist et svar.

Professor Marina Romero-Ramos i sit laboratorie på Aarhus Universitet
Professor Marina Romero-Ramos Lars Kruse, AU Foto

Flere mænd end kvinder får diagnosticeret Parkinsons sygdom.

Parkinsons sygdom er en progredierende lidelse, der gradvist forværres og manifesterer sig gennem symptomer som rysten, muskelstivhed, langsomme bevægelser og i nogle tilfælde kognitive problemer som blandt andet nedsat overblik og nedsat opmærksomhed.

Årsagen til denne kønsforskel følges stadig af et stort spørgsmålstegn, men er ikke desto mindre et voksende interesseområde for forskere.

Nu har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet, ledet af professor Marina Romero-Ramos, måske fundet en af brikkerne til denne gåde. I en nylig artikel offentliggjort i NPJ Parkinson's Disease kaster forskerne lys over en specifik receptor i hjernen kaldet CD163, et protein der primært udtrykkes i blodets immune celler, også kaldet de fagocytiske celler.

Proteinet er involveret i immunresponsen under den nedbrydende proces, der er forbundet med Parkinsons sygdom, og det ser ud til at spille en specifik og beskyttende rolle i kroppens forsvar mod de skader, der er forbundet med sygdommen.

"Vores undersøgelse antyder, at CD163 er involveret i mekanismen, der kontrollerer indtrængen af lymfocytter i hjernen under nervecelledegenerationen," forklarer Romero-Ramos.

Mest interessant ser det ud til, at proteinet udøver en beskyttende rolle, der er særligt relevant hos kvinder.

Resultaterne tilføjer dermed ny indsigt i kønsforskellen i forbindelse med Parkinsons sygdom og antyder, at nogle af svarene måske udtrykkes i kroppens beskyttelsessystem.

"Vi tror, at de kønsforskelle, der observeres i risikoen for at udvikle Parkinsons sygdom, der er højere hos hanner, samt forskellene i sygdomspræsentationen mellem kønnene, kan skyldes forskelle i immunforsvarets respons," forklarer Romero-Ramos.

Denne undersøgelse giver bevis for, at den øgede udtryk af CD163 hos patienter med Parkinsons sygdom muligvis er en kompensatorisk mekanisme med henblik på at beskytte neuroner – i særlig grad hos kvinder.

Marina Romero-Ramos håber, at undersøgelsen vil øge forskningens fokus på både immunsystemet og involveringen af kønsforskelle i sygdommen.

Nøgleord

Kontakter

Professor Marina Romero-Ramos
mrr@biomed.au.dk
60 20 27 49

Kommunikationsansvarlig
Rikke Lindhard
rsl@dandrite.au.dk
20975788

Billeder

Professor Marina Romero-Ramos i sit laboratorie på Aarhus Universitet
Professor Marina Romero-Ramos
Download

Links

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Om DANDRITE

The Danish Research Institute of Translational Neuroscience (DANDRITE) was established by Lundbeckfonden and Aarhus University in 2013 and performs basic and translational research in the brain and the nervous system.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye