AU i spidsen for fælleseuropæisk projekt om universiteters frihed
Et nyt internationalt forskningsprojekt skal undersøge truslerne mod frihed i europæisk universitetsforskning og uddannelse. Samarbejdet skal skabe ideer og tiltag, der kan imødegå og afhjælpe de aktuelle udfordringer for universiteternes åbenhed og globale samarbejde.
Forskere fra 38 europæiske lande skal nu tage temperaturen på, hvor godt åbenheden og friheden i universiteternes forskning og uddannelser har det på baggrund af det sidste årtis kriser i EU.
”Igennem det seneste årti har vi set en opkomst af nye nationalismer, geopolitiske forandringer og krige i Europa, der har båret brænde til en mere euroskeptisk opposition. Transformationerne i den politiske verden har vist sig at lægge et stigende pres på den åbenhed, der kendetegner både universiteternes uddannelser og deres forskning,” forklarer lektor Katja Brøgger.
Hun er leder af det nye fælleseuropæiske projekt OPEN, der er forankret på DPU, Aarhus Universitet. OPEN-projektet er et nyt tværfagligt forskningsnetværk (også kendt som en COST Action), der tilbyder mulighed for at bringe forskere og andre aktører sammen på tværs af landegrænser for dermed at styrke Europas kapacitet til at håndtere videnskabelige og samfundsmæssige udfordringer. Projektet forløber over fire år og er finansieret gennem EU's Horizon Europe-program.
Universiteter mellem modsatrettede visioner for Europa
Katja Brøgger peger på, at finanskrisen, den sydeuropæiske gældskrise og migrationskrisen blev afsæt for mere grundlæggende udfordringer af det fælleseuropæiske integrationsprojekt og den liberale globaliseringsdagsorden, der ellers var dominerende i en lang årrække efter murens fald.
”Europas universiteter befinder sig i dag mellem modsatrettede visioner om Europa. På den ene side en fortsat bevægelse mod dybere politisk integration og åbenhed og på den anden en manifestation af de europæiske nationalstater som centrum for politisk suverænitet og social tryghed”, siger Katja Brøgger og fortsætter:
”Hertil kommer EU's sikkerhedspolitiske hensyn i forhold til lande som Rusland og Kina, der ligeledes sætter grænser for den ambition om fuld åbenhed, der ellers kendetegner EU's forskningspolitik. Protektionisme, regionalisme og sikkerhedspolitik udfordrer således åben udveksling med nabolande og samfund udenfor EU. På den måde ser vi en udvikling, der påvirker den akademiske frihed, det internationale engagement og mobiliteten på universiteterne. Vi vil undersøge, hvordan nye nationalismer og geopolitiske spændinger skaber et øget pres på åbenheden af europæisk universitetsuddannelse og forskning, og hvilke implikationer det har for Europas fremtid.”
OPEN COST Action er organiseret i fire arbejdsgrupper, der samler forskere på tværs af lande og fag som fx statskundskab, uddannelsesvidenskab og sociologi, for at udforske den skiftende dynamik mellem universitetet, nationalstaten og det europæiske integrationsprojekt.
Projektet vil gennem videnudveksling og samarbejde styrke europæisk forskning og samarbejde med centrale aktører inden for videregående uddannelse og forskning. Målet er at skabe ideer og tiltag, der kan imødegå og afhjælpe universiteternes aktuelle udfordringer.
Om The OPEN COST Action
The OPEN COST Action er udviklet på baggrund af ’Asserting the Nation’-projekterne ledet af Katja Brøgger og finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond gennem en Sapere Aude Forskningslederbevilling og en Inge Lehman-bevilling.
En EU COST Action er et tværfagligt forskningsnetværk, der tilbyder mulighed for at bringe forskere og andre aktører, fx interesseorganisationer, på tværs af lande sammen og dermed styrke Europas kapacitet til at håndtere videnskabelige og samfundsmæssige udfordringer. En COST Action forløber over 4 år og er finansieret gennem EU's Horizon Europe-program.
En COST Action har som strategisk prioritering at fremme excellence, lighed i forskningen, understøtte tværfaglige forskningsgennembrud samt styrke og fastholde unge forskere.
Se mere på COST Actions officielle hjemmeside: https://www.cost.eu/actions/CA22121/ og på The OPEN COST Actions hjemmeside: www.opencostaction.eu
Kontakter
Lektor Katja Brøgger
DPU, Aarhus Universitet
Mail: kb@edu.au.dk
Tlf.: 93508478
OM DPU, Aarhus Universitet
DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse) er et af de tre institutter ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet.
DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Gymnasieelever lades i stikken med AI1.4.2025 13:18:34 CEST | Pressemeddelelse
Konference på Aarhus Universitet sætter fokus på AI’s potentialer og udfordringer i gymnasieuddannelserne.
Flere tolke til det danske EU-formandskab5.3.2025 13:36:24 CET | Pressemeddelelse
Et nyt hold af konferencetolke fra Aarhus Universitet skal løfte en vigtig opgave, når Danmark senere i år overtager EU-formandskabet.
Fire nye professorer i filosofi på Aarhus Universitet25.2.2025 09:12:49 CET | Pressemeddelelse
Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet har udnævnt fire nye professorer i filosofi. De fire nye professorer, Anke Büter, Guido Kreis, Jens Christian Bjerring, Thomas Schwarz Wenzer , tiltræder 1. marts 2025 og vil hver især bidrage til udviklingen af filosofisk forskning og undervisning.
Fire nye professorer styrker idéhistorisk forskning på Aarhus Universitet19.2.2025 05:56:48 CET | Pressemeddelelse
Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet har udnævnt fire nye professorer i idéhistorie. De fire nye professorer, Anna Katharina Becker, Casper Andersen, Christian O. Christiansen og Louise Fabian, tiltræder 1. marts 2025 og vil hver især bidrage til udviklingen af idéhistorisk forskning og undervisning.
Nyt forskningsprojekt bringer kvantevidenskab og kunstig intelligens ind i demokratiske beslutningsprocesser18.2.2025 12:52:18 CET | Pressemeddelelse
European City Squared-projektet er et Horizon Europe-finansieret initiativ, der kombinerer kvantevidenskab, kunstig intelligens og innovative afstemningsmetoder for at forbedre demokratisk beslutningstagning. Et projekt, som Center for Humanities Computing på Aarhus Universitet koordinerer og bidrager til.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum