Lovende resultater i kræftbehandling med dansk teknologi og immunterapi
En kombination af immunterapi og en ny danskudviklet teknologi viser lovende resultater for patienter med særligt svær brystkræft. Behandlingen giver også håb for andre former for kræft.
I løbet af de sidste to årtier har immunterapi, som udnytter kroppens eget immunsystem til at bekæmpe sygdom, vist sig som en revolutionerende behandlingsform inden for forskellige former for kræft. Immunsystemets egne T-celler har en imponerende evne til at identificere og bekæmpe mange, hvis ikke alle, former for kræft. Desværre tilegner kræftceller sig ofte evnen til at bremse T-cellernes aktivitet.
-Vi har allerede adskillige lægemidler, der kan forhindre kræftceller i at hæmme T-cellerne, men selv de mest effektive lægemidler har meget varierende effekt alt efter hvilken kræftform, der behandles, forklarer Odd Gammelgaard, som er en af forskerne bag det netop offentliggjorte studie.
En begrænsende faktor for anvendelsen af de nuværende lægemidler er, at patienterne skal have tilstrækkeligt mange af de såkaldt reaktive T-celler der kan skelne mellem raske og syge celler, hvilket ofte ikke er tilfældet. For at imødekomme dette har man udviklet teknologier, der muliggør udvælgelse og dyrkning af T-celler i laboratoriet.
Dyrkes fra patienternes blod
Det danske biotekfirma CytoVac har udviklet en ny teknologi, hvor de tapper patienternes eget blod og udvælger og modner T-cellerne i laboratoriet. Derefter gives de laboratorie-dyrkede T-celler tilbage til patienterne.
I et nyt studie har forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital i samarbejde med CytoVac vist, at hvis de laboratoriedyrkede T-celler fra patienten selv indgives i kombination med lægemidler, der forhindrer kræftcellerne i at hæmme T-cellerne, øges effekten overfor kræften betydeligt. Kombinationen kan hæmme tumorvæksten, forhindre spredning af kræften, og markant forlænge overlevelsestiden i dyremodeller.
-Spredning af kræft er ofte afgørende for, om patienten kan kureres eller ej. Vi er særligt imponerede over, hvor effektiv behandlingen er i forhold til at forhindre at kræften spreder sig. I ca. 75 % af tilfældene kunne vi ikke se spredningen på scanninger efter blot en enkelt behandling med modnede T-celler og immunterapi, og i de resterende 25 % var kræften markant reduceret, fortæller Odd Gammelgaard.
Gode resultater, men langt til udbredelse
I første omgang er behandlingen testet på dyremodeller med en særlig type brystkræft, nemlig triple-negativ brystkræft, der udgør omkring 10% af tilfældene af brystkræft og kendetegnes ved markant dårligere behandlingsmuligheder og overlevelsesrater sammenlignet med andre typer brystkræft.
-Vi ønsker på sigt at kunne tilbyde kombinationsbehandlingen til mennesker med brystkræft.
Det eneste krav for patienten for at kunne gennemføre denne form for behandling vil være gentagne bloddonationer. På længere sigt skal det undersøges, om behandlingen som forventet også kan anvendes på andre typer af kræft.
-Første skridt herfra er at afprøve, om vi kan gøre de samme fund hos mennesker, som får behandlingen. På Onkologisk Afdeling på Odense Universitetshospital undersøger vi i øjeblikket effekten af de laboratoriedyrkede T-celler på patienter med triple-negativ brystkræft i et klinisk forsøg, men med vores nye lovende resultater vil det være åbenlyst også at undersøge kombinationen. Det er en længere proces, så vi kan endnu ikke sige om, og i så fald hvornår patienter kan få gavn af den nye behandling, siger Odd Gammelgaard.
Nøgleord
Kontakter
Marianne Lie BeckerJournalistDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:21 26 19 26mlbecker@health.sdu.dkHenrik DitzelProfessor,Forskningsenhed for klinisk onkologi, Klinisk Institut og Odense Universitetshospital
Henrik Ditzel er sidsteforfatter på studiet
Odd GammelgaardPost.docInstitut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet
Tlf:60514461ogammelgaard@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skolegårde skal bruges som tilflugtssteder under hedebølger og tørke19.5.2025 10:22:52 CEST | Pressemeddelelse
Skolegårde kan være mere end blot legepladser for børn. I et nyt forskningsprojekt arbejder forskere fra bl.a. Syddansk Universitet på at designe skolegårde i europæiske byer, så de kan yde klimabeskyttelse under hedebølger og tørke.
Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere16.5.2025 08:31:43 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online.
Flere kommer til skade på elcykel15.5.2025 10:39:17 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af ulykker med elcykler er steget med 76% de seneste fem år. Det viser en ny opgørelse fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. Brug af cykelhjelm er en enkel og billig løsning til at forebygge især de alvorlige ulykker.
Professor inden for kronisk inflammatorisk tarmsygdom på SDU og OUH12.5.2025 11:11:20 CEST | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet (SDU) har udnævnt læge, ph.d., dr.med. Casper Steenholdt til klinisk professor i medicinsk gastroenterologi med særligt fokus på kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Udnævnelsen sker med tilknytning til Klinisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og i samarbejde med Afdeling for Medicinsk Gastroenterologi S på Odense Universitetshospital (OUH), hvor han samtidig tiltræder som overlæge.
Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen12.5.2025 09:45:16 CEST | Pressemeddelelse
Ambitiøst initiativ skal sikre brugercentreret AI til softwareudvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum