FOA

FOA: På tide at stoppe hjemsendelser af social- og sundhedshjælpere

Del

Regeringen vil standse absurde hjemsendelser af velintegrerede, selvforsørgende social- og sundhedshjælpere ved at sætte dem på den såkaldte positivliste. Endelig, lyder reaktion fra fagpolitisk ordfører i FOA.

Fremover skal det være lettere for social- og sundhedshjælpere at beholde deres opholdstilladelse, så Danmark fortsat kan få glæde af den vigtige arbejdskraft, de leverer. Derfor vil regeringen sætte dem på den såkaldte positivliste – en liste, der gælder faggrupper, som der er mangel på i samfundet.

I FOA er fagpolitisk ordfører Helena Mikkelsen godt tilfreds med regeringens melding.

”Jeg er virkelig glad for den beslutning. Vi har i årevis peget på det absurde i, at velintegrerede, dygtige social- og sundhedshjælpere kunne miste deres opholdstilladelse og blive sendt ud af Danmark, selv om vi tørster efter deres arbejdskraft,” siger hun.

Fagbladet FOA har i de senere år kunnet fremlægge flere hjerteskærende eksempler på, at dansktalende og erfarne social- og sundhedshjælpere har måttet forlade landet, fordi de eksempelvis blev skilt fra deres mænd og dermed mistede deres opholdsgrundlag.

”Vi taler om selvforsørgende mennesker, som har været i årevis i faget. Som har taget uddannelsen. Som kollegerne er glade for. Og som har en relation til de ældre, syge og sårbare mennesker, de drager omsorg for. Dem har vi hidtil ”sendt hjem”. Det har været både meningsløst og uordentligt over for de mennesker, som har integreret sig dybt i og bidraget til vores samfund. For deres hjem er her,” siger Helena Mikkelsen.

Regeringen vil sætte et loft på, så højst 1.000 social- og sundhedshjælpere kan få opholds- og arbejdstilladelse på baggrund af positivlisten. Det loft undrer Helena Mikkelsen sig over:

”Jeg undrer mig over, at det har taget så lang tid at indse, at social- og sundhedshjælperne skal på positivlisten. Men også at, der er sat et loft over antallet. Kan vi få 1.200 via denne ordning, er det jo bedre end 1.000. Der er lange udsigter til, at vi ikke længere mangler faglært arbejdskraft på velfærdsområdet, så også en lille undring over, det er midlertidigt, at social- og sundhedshjælpere skal være på positivlisten.”

Hvor stort et antal social- og sundhedshjælpere, som vil kunne benytte sig af, at de nu kommer på positivlisten, findes der ikke tal på.

”Det afgørende er, at der bliver sat en stopper for de meningsløse hjemsendelser. For hver en sag har været så barsk. Og så bliver det spændende at følge, hvor mange, der kan få glæde af ordningen. For vi har brug for alle kræfter på området,” siger Helena Mikkelsen.

Nøgleord

Kontakter

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 169.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye