Endnu et rekordår: BørneTelefonen og HØRT havde 63.529 samtaler med børn og unge i 2023

Del

Børns Vilkårs rådgivningslinjer BørneTelefonen og ungerådgivning HØRT havde i alt 63.529 samtaler med børn og unge i 2023. Det er mere end 3.000 flere samtaler end året før og dermed det højeste antal nogensinde. Emner relateret til psykisk mistrivsel er blandt højdespringerne.

De frivillige rådgivere på BørneTelefonen og ungerådgivningen HØRT har haft mere end 63.000 samtaler med børn og unge i 2023. Samtalerne har især handlet om psykisk mistrivsel.
De frivillige rådgivere på BørneTelefonen og ungerådgivningen HØRT har haft mere end 63.000 samtaler med børn og unge i 2023. Samtalerne har især handlet om psykisk mistrivsel. Børns Vilkår

2023 blev endnu et rekordår for Børns Vilkårs rådgivningslinjer BørneTelefonen og HØRT – et tilbud til unge i alderen 15-25 år. De frivillige rådgivere havde i alt 63.529 samtaler med børn og unge, hvilket er mere end 3.000 flere samtaler end året før. 

Ud af de 63.529 samtaler var 57.544 rådgivningssamtaler*, hvor børn og unge fik rådgivning om et konkret problem, og hvor rådgiveren bagefter registrerede, hvad samtalen handlede om. Mere end hver fjerde af disse rådgivningssamtaler handlede om psykisk mistrivsel såsom selvmordstanker, psykiske lidelser, selvskade og ensomhed.

Særligt havde børn og unge brug for at tale om selvskade, som fyldte i 8,2 pct. af alle rådgivningssamtaler, svarende til en stigning på 32 pct. i forhold til 2022.

”Det er en meget bekymrende udvikling. Mange børn og unge føler ikke, de slår til - at de ikke er gode nok, som de er. Når de henvender sig til os, er det ofte første gang, de sætter ord på det, fordi de synes, det er deres egen skyld og derfor føler, de selv har ansvar for at løse det. Det er så vigtigt, at de mærker og forstår, at det ikke er tilfældet,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl. 

Tusindvis af samtaler om vold og overgreb
I den mindst lige så alvorstunge ende er de rådgivningssamtaler, der handler om omsorgssvigt. I 2023 var der 4.648 rådgivningssamtaler med børn og unge under 18 år om omsorgssvigt som vold og overgreb, hvilket ligger på samme høje niveau som de foregående år.

”Vi taler om svigt, der kan være strafbare, og som har meget store konsekvenser for børn og unges trivsel og udvikling. Det bekymrer mig dybt, at vi har haft endnu et år med tusindvis af samtaler om vold og overgreb. Børns Vilkår har valgt at sætte alt ind på at stoppe vold mod børn – men vi kan ikke gøre det alene,” siger Rasmus Kjeldahl.

Udover at rådgive børn og unge på BørneTelefonen og HØRT har Børns Vilkår en bisidderordning, som tilbyder gratis bisiddere til børn og unge, der skal til møde i kommunen eller Familieretshuset. I 2023 var der 820 bisiddersager, hvilket er det højeste antal nogensinde. 

Øvrige nøgletal fra Børns Vilkårs årsstatistik 2023:
-    Der var flest rådgivningssamtaler med børn og unge i alderen 13-15 år
-    Den hyppigste henvendelsesårsag var ’Forholdet mellem barn og forældre’ 
-    For fjerde år i træk ses en stigning i rådgivningssamtaler i kategorien ’Skolesvigt’ med i alt 7.948 rådgivningssamtaler. Trivsel i klassen var det tema, der fyldte mest. 
-    216 gange blev sociale myndigheder/politi/ambulance kontaktet akut under samtalen af Børns Vilkår eller barnet/den unge selv
-    Også på ForældreTelefonen blev der slået rekord med 6.202 samtaler i 2023

*Opgørelsesmetode: Af det samlede antal samtaler på 63.529 udgør rådgivningssamtaler 57.544. Her rådgives barnet eller den unge om et konkret problem, og rådgiveren registrer en henvendelsesårsag. Foruden rådgivningssamtaler indgår feedback-samtaler (hvor et barn eller en ung henvender sig med en opfølgning på en tidligere samtale), hyppige kontakter (hvor et barn eller en ung henvender sig mange gange i træk) samt hjælp til skoleprojekter.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen29.10.2024 05:30:00 CET | Pressemeddelelse

Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Forklaringen er bl.a., at de er bekymrede for barnets reaktion eller ikke tror, at deres sygdom påvirker barnet. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye