Mange grise får kuperet haler uden gyldig dokumentation
Det er ulovligt at halekupere grise rutinemæssigt. Derfor må landmændene kun kupere grisenes haler, hvis de kan dokumentere, at det er nødvendigt. I en stikprøvekontrol fik hver tredje landmand sanktioner for at have overtrådt reglerne.
Danske grise får sjældent lov til at beholde hele deres hale. Cirka 95 pct. af de grise, som ender på danske slagterier, har fået kuperet halerne, og tallet er højere for grise, som bliver sendt ud af landet. Årsagen er, at grise med hele haler risikerer halebid.
- Halebid kan hurtigt spredes i en besætning. Det gør ondt på grisene og giver risiko for sår og infektioner, der er så alvorlige, at grise må aflives. Derfor har landmændene lov til at forebygge smerte og infektioner ved at klippe en lille del og maksimalt halvdelen af grisenes haler, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Christian Strøyer, som tilføjer, at halekupering skal ske inden grisene er 4 dage gamle.
Halekupering er dog kun tilladt, hvis landmanden har vurderet og dokumenteret, at det virkelig er nødvendigt.
I en stikprøvekontrol har Fødevarestyrelsen kontrolleret om reglerne for dokumentation er opfyldt i 400 besætninger. 30 pct. af landmændene fik sanktioner med én eller flere indskærpelser, herudover blev der givet et påbud og fire politianmeldelser. Mere end halvdelen af sanktionerne (53 pct.) blev givet for manglende eller mangelfuld dokumentation af behovet for halekupering.
Udover at dokumentation skal landmændene også have en plan for, hvordan og hvornår de vil forbedre staldforholdene eller driftsledelsen, så de kan undgå fremtidige halebid. De kan bl.a. forebygge halebidning ved ændret staldindretning, ændret ventilation og øget fokus på tildeling af halm og beskæftigelsesmaterialer.
I nogle besætninger afprøver landmændene løsninger, der skal medvirke til for at undgå halebidning. I 16 pct. af de kontrollerede besætninger var der kuld med grise, der ikke var halekuperet.
- Det er vigtigt, at landmændene arbejder med løsninger for at undgå halebidning. Ud af de landmænd, som gør det, rapporterer hver tredje, at de har opnået gode resultater, siger Christian Strøyer.
I 2024 kontrollerer Fødevarestyrelsen igen, om halekuperingsreglerne bliver overholdt. Det sker med stikprøvekontrol af mellemhandleres salg af grise. Også de skal have dokumentationen i orden, hvis halekupering af grisene har været nødvendig.
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum