Ornitologer: Drop krudtet eller hold det til nytårsaften
Hvis der skal fyres nytårskrudt af, så hører det til nytårsaften, ikke alle andre aftener, mener DOF BirdLife. Ornitologerne glæder sig over en mulig begrænsning af nytårsfyrværkeriet, men opfordrer til at nøjes med krudt på årets sidste aften.

Mindre brag, knald og bang omkring nytår er godt nyt for fuglene. Derfor er det positivt, at regeringen i det nye år vil fremsætte et lovforslag om at begrænse det tidsrum, hvor man må fyre fyrværkeri af omkring nytårsaften.
- Fyrværkeri har alvorlige negative konsekvenser for vilde fugle og især trækfugle. Det viser forskning fra både ind og udland. Derfor er vi rigtig glade for, at man nu forsøger at begrænse nytårskrudtet. Men vi ser gerne en endnu skrappere begrænsning, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
I dag er det tilladt at fyre nytårskrudt af fra den 27. december til og med 1. januar, altså seks hele døgn. Med det kommende lovforslag skal det tidsrum skrumpes.
En nat med krudt er rigeligt
Fra nytåret 2024/2025 skal det bare være tilladt at fyre krudt af i to døgn – den 31. december og den 1. januar.
Men selvom det er positivt, at der bliver skåret fire døgn af affyringsperioden, så er to hele døgn stadig et alt for stort tidsrum med voldsomme forstyrrelser af fugle og andre vilde dyr, mener DOF BirdLife.
- Det er især om natten, hvor de vilde fugle og dyr hviler og har brug for ro, at forstyrrelserne er allermest problematiske. Og inden for de tilladte 48 timer med nytårskrudt og -knald, er der reelt tre nætter, hvor fuglene kan blive skræmt med brag og bang, siger Knud Flensted.
Derfor opfordrer DOF BirdLife, i et høringssvar til Sikkerhedsstyrelsen, til at affyringen af nytårsfyrværkeri forbydes eller som minimum begrænses til bare en enkelt nat - nytårsnat.
”DOF BirdLife forslår, at perioden afgrænses til maksimalt den 31. december kl. 15:00 til den 1. januar kl. 6:00 (i alt 15 timer),” skriver DOF BirdLife i sit høringssvar.
- Hvis der skal fyres nytårskrudt af, så skal det være nytårsaften og kun nytårsaften, ikke alle andre aftener. På den måde begrænser man skaderne på naturen, fugle- og dyrelivet, så godt det er muligt, så længe man fortsat må skyde krudt af, siger Knud Flensted.
Mange problemer med fyrværkeri
Sidste år præsenterede blandt andre Institut for Ecoscience (DCE) ved Aarhus Universitet nogle opsigtsvækkende resultater af et forskningsprojekt. Ved hjælp af GPS-trackere på gæs undersøgte forskerne fuglenes adfærd omkring nytårsaften og registrerede voldsomme reaktioner, når nytåret blev skudt ind.
Data fra de 347 gæs viste blandt andet, at nytårskrudtet forstyrrede fuglene og fik dem til at hvile to timer mindre og flyve op til 500 km længere end på nætter uden fyrværkeri.
Forstyrrelsen af fuglene er alvorlig nok i sig selv, men der er flere gode grunde til at droppe den omfattende brug af fyrværkeri.
Både produktionen og affyringen af fyrværkeri udleder store mængder CO2 og forurener miljøet med blandt andet tungmetaller og store mængder affald. Dertil kommer også de mange fyrværkeriulykker, der hvert år rammer mennesker og materiel.
Nøgleord
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkOm Dansk Ornitologisk Forening
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)/BirdLife Danmark er en forening for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse. DOF BirdLife arbejder for at fremme kendskabet og interessen for vilde fugle og naturbeskyttelse. Med hjælp fra mere end 2000 ornitologer overvåger DOF sjældne og truede fugle i Danmark og det danske fugleliv generelt. Foreningen har omkring 18.000 medlemmer, fordelt på 13 lokalafdelinger over hele Danmark. DOF er dansk partner i BirdLife International, et globalt netværk af fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer. DOF arbejder internationalt med at redde fuglearter, bevare og beskytte levesteder og skabe gode levevilkår for mennesker.
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.
Grøn trepart giver flere traner26.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Når vi med den grønne trepart lægger landbrugsjord om til lavbundsjord, vil tranen få flere vådområder at yngle i. DOF spår, at bestanden kan blive fordoblet til omkring 2.000 ynglepar.
Traneflokke har sat kursen mod nord18.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mens danske traner trompeterer højlydt, og har indtaget deres ynglepladser for snart at bygge rede og lægge æg, går trækket af højnordiske traner over store dele af det østlige Danmark. De næste uger vil der være udsigt til himmelske syn med tranetræk på klare dage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum