Brugte juletræer kan også give god energi efter julen
Der er mange måder at gøre nytte af et udtjent juletræ på. En af de bedre er at aflevere det på en genbrugsplads, der fliser det og sender det til det lokale varmeværk som brændsel. Det er en mulighed i stadig flere kommuner.
Det første juletræ i Danmark blev danset rundt om i 1808, og siden da er juletræet blevet en fast juletradition i mange danske hjem. Selvom fjernvarme også har nogle år på bagen, er det dog sjældent, at juletræer og fjernvarme ses i relation til hinanden. Men når julefreden har sænket sig, og den sidste sang sunget, er der stadig god energi i dit juletræ.
Et juletræ indeholder nok energi til to varme brusebade. Så når de cirka 1,6 millioner danske juletræer har passet på gaverne og er blevet danset om i år, kan de blive til mindst 4,2 millioner brusebade eller opvarme ca. 2.200 standardhuse i helt år.
Juletræet kan give varme hos dig
Der er en lang række fjernvarmeselskaber, der bruger biomasse fra resttræt til at producere den varme, der varmer din stue, dit køkken og dit badevand op. Derfor giver det god mening, hvis du efter juleriet vælger at tage dit juletræ på genbrugspladsen.
Juletræerne kan nemlig på lige fod med andet resttræ omsættes til varme via genbrugspladsen. Genbrugspladsen fliser det og kan sender det til dit lokale fjernvarmeselskab. Og så får både du og din familie brugt juletræet til mere end blot gaver og juledans.
- Vores juletræer giver rigtig god energi, både når det står i stuen og pynter og spreder hygge, og når man sammen med familien synger julen ind rundt om træet, men også efter julen, hvor juletræerne kan blive til fjernvarme i affaldsforbrændingsanlæg eller i de fjernvarmeanlæg, der benytter sig af flis, siger chefkonsulent Maria Dahl Hedegaard fra Dansk Fjernvarme.
Husk at vande dit juletræ
Brændværdien i nåletræ er højere end i løvtræ. Forskellen er, at løvtræ er mere kompakt og brænder mere regelmæssigt, fordi der ikke er harpiks i, hvorimod nåletræ er lettere ved samme volumen, men indeholder flere kalorier per vægtenhed netop på grund af indholdet af harpiks, som har høj brændværdi.
Derfor er brændværdien, som jo selvfølgelig skal måles per vægtenhed, højere i nåletræ. Vi taler dog om blot cirka 0,6 procent højere brændværdi i nåletræ.
Harpiksen sidder fordelt i både bark, ved og nåle, men indholdet er højt i nålene, så det er en fordel at så mange nåle som muligt kommer med ind i fyret. Det kan blandt andet gøres ved ikke at have træet i stuen alt for lang tid eller at lade juletræet stå i vand så længe som muligt.
Kontakter
Rune Birk NielsenPresse- og kommunikationschef
Tlf:+45 24 90 41 97rbn@danskfjernvarme.dkDansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets 354 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 76 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Mere geotermi i Danmark glæder Dansk Fjernvarme18.11.2024 11:07:08 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om geotermi mellem Vestforbrænding og Innargi glæder Dansk Fjernvarme, der håber, aftalen ender med klimavenlig fjernvarme til flere tusinde danskere.
Elbaseret fjernvarme overstiger kul og olie31.10.2024 14:20:24 CET | Pressemeddelelse
Eldrevet varmeproduktion i fjernvarmen overgår for første gang produktion fra kul og olie tilsammen. Også naturgassen viger for varmepumper og elkedler. Det viser tal fra Energistyrelsen.
Dansk Fjernvarme: CCS kan godt etableres inden 203031.10.2024 12:22:43 CET | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme anerkender de udfordringer og risici, som Klimarådet påpeger i regeringens Klimaplan 2024, men ser også muligheder for at nå de ambitiøse klimamål.
Ryslinge Udviklingsselskab vinder Fjernvarmeprisen 202424.10.2024 23:34:14 CEST | Pressemeddelelse
Lokale ildsjæle fra Ryslinge på Fyn vandt afstemningen om Fjernvarmeprisen 2024. Prisen gik således i år til Ryslinge Udviklingsselskab.
Sådan kommer der fart på elektrificering23.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der skal mere tempo på elektrificeringen i fjernvarmen, hvis Danmark skal nå målet om at være CO2-neural i 2030. Dansk Fjernvarme lancerer 8 anbefalinger, der skal sætte endnu mere fart i udviklingen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum