Hedensted Kommune

Kystsikring på vej: Mens højvande truer får Juelsminde kæmpe millionbeløb til at sikre kysten i fremtiden

Del

Statens pulje til kystsikring er netop blevet uddelt, og Juelsminde i Hedensted Kommune er årets helt store vinder. Næsten 38 mio. kr. er på vej til kyst- og højvandssikring i byen, der nu er kommet et afgørende skridt nærmere realisering. Ca. 1400 borgeres boliger og virksomheder vil blive sikret mod en såkaldt 100 års hændelse i 2073. Det svarer til, at der skal kunne håndteres en vandstand i kote 2,25 m. Projektet forventes færdigt i 2028. 

Juelsminde Havn & Marina
Juelsmindes havneområde set fra oven - den nye kyst- og højvandssikring kommer til at omfatte hele Juelsminde by mod vandsiden Hedensted Kommune

Hedensted Kommune og Juelsminde Digelag har længe arbejdet tæt sammen om et projekt, der skal sørge for kyst- og højvandssikring af byen, der ligger lavt og nogle steder under havniveau. For Juelsminde er en vigtig by og hjemsted for mange mennesker, flere store virksomheder og en betydelig turistindustri.

Derfor er det helt afgørende, at byen sikres mod højvande.

Tilskuddet fra staten er derfor en fantastisk nyhed for Juelsminde og hele Hedensted Kommune, siger borgmester Ole Vind:

- Juelsminde er en motor for hele Juelsmindehalvøen og for turisme og erhvervsudvikling, der gavner et endnu større opland. Samtidig rummer byen et betydeligt potentiale, som både kommune, stat og private vil investere betydelige millionbeløb i de næste år. Med tilskuddet til kystsikringen bliver det bare endnu mere attraktivt, for det giver en øget tryghed til alle, så det er fantastisk – selvfølgelig først og fremmest borgerne i Juelsminde og digelaget, som har en meget, meget stor del af æren for, at vi er kommet så langt.   

Bent Alminde, der er formand i Juelsminde Digelag, jubler over, at Juelsminde denne gang kom gennem nåleøjet i Statens Kystpulje:

- Siden sidste år, hvor vi ikke fik midler fra puljen, har vi arbejdet hårdt for at skaffe statslig finansiering til projektet. Vi har bl.a. ændret sikringsniveauet til en 100-års hændelse i 2073; og vi kystbeskytter hele byen. Så det er en stor glæde, og en kæmpe lettelse, at det er lykkedes nu. Nu er projektet et meget stort skridt nærmere på realisering, og vi kan for alvor få sat gang i forberedelserne og lavet en plan for, hvordan vi skaffer de sidste midler, der skal til. Den del af finansieringen kan vi nu koncentrere os om.

Næste skridt i projektet bliver at gå i gang med miljøvurdering, detailprojektering og en model for, hvordan den resterende finansiering skal findes.

FAKTA:

  • Projektet, der består af kyst- og højvandssikring på en strækning på ca. seks km, forventes at løbe i op en samlet udgift på ca. 100 mio. kr. og skal efter planen stå færdigt i 2028.
  • Udgifterne til projektet skal dækkes af statslige fondsmidler, øvrige fonde, Hedensted Kommune og de private lodsejere og virksomheder som hører til i området, der bliver kystsikret.
  • Kyst- og højvandssikringen skal ske gennem forskellige anlæg – diger, murværk og stormporte – som indarbejdes i det eksisterende landskab og anlæg.
  • I november annoncerede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, at man investerede 30 mio. kr. i udvikling af havn, by og strand i Juelsminde med henblik på at tiltrække flere turister, borgere og investeringer. Hedensted Kommune lagde yderligere 18 mio. kr. til udviklingsprojektet. De to projekter kan nu tænkes sammen, så fx diger i kystsikringen kan tænkes sammen med udvikling af rekreative områder og dermed både styrke attraktivitet og kyst- og højvandssikring samtidig.
  • I alt 18 projekter ansøgte puljen til kystsikring i 2023. Der er samlet søgt til anlægsomkostninger for ca. 1,1 mia. kr. Syv ansøgninger har opnået tilsagn om tilskud, heraf fik Juelsminde det største beløb. 

Kontakter

Billeder

Juelsminde Havn & Marina
Juelsmindes havneområde set fra oven - den nye kyst- og højvandssikring kommer til at omfatte hele Juelsminde by mod vandsiden
Download
Oversigtskort over den planlagte kyst- og højvandssikring
Oversigtskort over den planlagte kyst- og højvandssikring
Download
Eksisterende kystsikring på spidsen af Bjørnsknude
Eksisterende kystsikring på spidsen af Bjørnsknude
Download
Kystsikring ved Bjørnsknude
Eksisterende kystsikring ved Bjørnsknude
Download
Luftfoto Juelsminde
Kyst- og højvandssikringen kommer til at strække sig over seks kilometer rundt om Juelsminde by
Download

Følg pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

Det Kreative Gartneri i Stouby vinder Hedensted Erhvervs detailpris10.6.2024 08:36:23 CEST | Pressemeddelelse

En flot butik, uovertruffen service og et inspirerende øje for genbrug. Lovordene og rosen til Lærke Dahlgaard Pedersen og Det Kreative Gartneri er overvældende. Samtidig har hun formået at skabe en blomstrende forretning i Stouby, hvor hun har pustet nyt liv i byens gamle planteskole, som ellers har været lukket en årrække. Derfor vinder hun årets detailpris foran seks andre, stærke kandidater.

Sådan bliver du klar til Europa-Parlamentsvalget i Hedensted Kommune30.5.2024 10:39:42 CEST | Pressemeddelelse

Søndag den 9. juni skal danskerne til stemmeurnerne. Det gælder også i Hedensted Kommune, hvor nogle borgere skal stemme et andet sted, end de er vant til. I alt fem valgsteder er blevet slået sammen med andre, mens også valgsteder er flyttet lokalt – til haller eller kommunale bygninger. Hvor den enkelte borger præcist skal stemme, kan både ses på valgkortet eller via kommunernes chatbot Muni på kommunens hjemmeside.

Efter tilsagn om millioninvesteringer: Butiksvinduerne fyldes med rekordfart i Juelsminde17.5.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Flere og flere butikker og restauranter åbner i øjeblikket i den lille østjyske havneby Juelsminde, der oplever stor interesse fra både erhvervsdrivende, gæster og investorer. Den forestående sommersæson og spændende udviklingsperspektiver i havne- og midtbyområdet lokker nu betydelige investeringer og gæster til byen, som er kendt for sine sandstrande og maritime miljø.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye