Vandet vælter ind i vores boliger
2023 var det vådeste år i dansk vejrhistorie, og fremtiden tegner ikke anderledes. De store mængder nedbør kan give problemer for både nuværende og kommende boligejere, og ifølge Danske BOLIGadvokater er det et område, som man skal være ekstra opmærksom på ved en bolighandel. Det koster nemlig hurtigt 500.000 kr. at undgå vandet.
I en undersøgelse af Videncentret Bolius angiver mere end halvdelen af danskerne ét eller flere indeklimaproblemer og blandt de mest hyppige er fugt. I en tid, hvor klima og nedbør fylder såvel medier som boliger, er der derfor grund til at være ekstra opmærksom, hvis man er på jagt efter en ny bolig.
”Når man ser på en bolig, tænker de færreste formentlig på, hvordan kloakken på grunden har det, om der er dræn omkring huset eller fugtspærre i konstruktionen. Og hvis det er der, hvor det så er, og hvordan standen er. Men hvis kloakken eller drænet ikke kan klare presset fra regnskyl og giver vand i kælderen, er det ejeren, der er ansvarlig. Det betyder, at ejeren skal sørge for at udbedre skaderne for egen regning,” forklarer Jacob Christensen, bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater og fortsætter:
”Vi oplever, at især førstegangskøbere har tillid til, at alle forhold er belyst, eller at forsikringen dækker, hvis der opstår fugt- eller vandskader, men det er langt fra tilfældet i alle sager.”
Indbo- og husforsikring dækker som udgangspunkt vandskader, hvis det er et ’voldsomt skybrud’, der er årsagen til, at husets afløbssystem ikke kan lede vandet væk. Et ’voldsomt skybrud’ defineres, som når nedbøren er så kraftig, at ’ikke tilstoppede, normalt konstruerede og vedligeholdte afløbssystemer’ ikke kan klare at lede vandet væk. Forsikringen dækker dog ikke, hvis der fx er er for små kloakledninger på grunden, og de store mængder regnvand derfor skubbes tilbage i rørene og ind i husets kælder eller stue.
Reparationer af kloak, eller etablering af dræn eller frugtspærre er alt sammen store udgifter oven i bolighandlen. Derfor er det vigtigt at forholde sig til, inden underskrivelse af en købsaftale. Som eksempel koster et omfangsdræn i niveauet 500.000 kr. at få etableret omkring et hus på 100 m2.
”Alt efter hvad der viser sig af mulige problemstillinger, når vi gennemgår dokumenterne i forbindelse med en bolighandel, så anbefaler vi et nedslag i prisen eller i værste fald, at man genovervejer købet,” siger Jacob Christensen, som samtidig understreger vigtigheden af, at man som køber får indføjet et advokatforbehold i købsaftalen, så der er tid til at få undersøgt blandt andet disse forhold inden den endelige købsbeslutning.
Kontakter
Jacob Jansson ChristensenAdvokat og bestyrelsesmedlem hos Danske BOLIGadvokater
Tlf:22 61 59 66jc@sanktpetri-advokater.dkOm Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum