PwC

Danske virksomheder har bæredygtighed øverst på agendaen, men der er fortsat langt til målet med at leve op til nye rapporteringskrav

Del

Hele 6 ud af 10 virksomheder har bæredygtighed i top 3 over de vigtigste temaer de næste to år, men de færreste har helt styr på data, rapportering og governance inden for bæredygtighed. Desuden er mange fortsat ikke tilstrækkeligt bekendte med det nye EU-rapporteringsdirektiv om bæredygtighed (CSRD). Det viser PwC’s Sustainability Survey.

Susanne Stormer, partner og leder af ESG & Sustainability i PwC
Susanne Stormer, partner og leder af ESG & Sustainability i PwC

Undersøgelsen viser, at 61 % af de danske virksomheder har bæredygtighed i top 3 over de vigtigste temaer de kommende 2 år. Det er kundernes efterspørgsel og øgede krav om compliance, der driver udviklingen på bæredygtighedsområdet.

“Virksomhederne er i den grad blevet opmærksom på, hvor vigtigt arbejdet med bæredygtighed er i de senere år. Dels er der et øget pres fra lovgivernes side med bl.a. EU-rapporteringsdirektivet om bæredygtighed (CSRD), men også kundernes forventninger er en vigtig driver for virksomhedernes arbejde med bæredygtighed, særligt for de mellemstore og mindre virksomheder”, fortæller Susanne Stormer, partner og leder af ESG & Sustainability i PwC.

På trods af den øgede opmærksomhed på bæredygtighed har kun 1 ud af 3 blandt de store virksomheder en færdigudviklet bæredygtighedstrategi, mens 43 % af dem er i gang med at udarbejde en bæredygtighedstrategi.   

“Alle virksomheder står over for nye udfordringer med at navigere i de krav og forventninger de mødes af, men disse nye udfordringer byder også på muligheder for de virksomheder, der evner at udnytte situationen strategisk. Derfor er det vigtigt, at de får færdigudviklet deres strategi,” understreger Susanne Stormer.

Datastyring og rapportering er en udfordring
Ifølge PwC’s Sustainability Survey ser virksomhederne datastyring og rapportering som den allerstørste udfordring i arbejdet med bæredygtighed. Det svarer hhv. 73 % af de store virksomheder og 63 % af de mindre og mellemstore virksomheder. 

“Virksomhederne ser datastyring og rapportering som den helt store udfordring i arbejdet med bæredygtighed.I de større virksomheder har man især udfordringer med at skabe den rette governance på bæredygtighedsområdet, mens de mindre virksomheder også i høj grad mangler kompetencer inden for området,” fortæller Susanne Stormer.

Mangler det fulde overblik over CSRD
PwC’s Sustainability Survey viser desuden, at mange virksomheder ikke er fuldt ud bekendte med de nye EU-rapporteringskrav inden for bæredygtighed. Således svarer lidt over halvdelen af de større virksomheder, at de er fuldt ud bekendte med de nye krav, mens det kun gælder hver femte virksomhed med færre end 250 ansatte. 

“Mange af de største virksomheder er nogenlunde eller fuldt ud bekendte med CSRD. Flere end hver 10. større virksomhed har dog slet ikke eller begrænset kendskab, og alle skal jo helst være med på, hvad der er i vente, så de kan være klar til at rapportere i henhold til CSRD fra finansåret 2024 eller 2025,” vurderer Susanne Stormer og henviser til, at kun 38 % af de større virksomheder er langt med deres forberedelser eller helt klar til de kommende rapporteringskrav.  

Få virksomheder er helt i mål
Det er ressourcekrævende at blive klar til de nye krav i CSRD. Knap 7 ud af 10 blandt de store virksomheder er i gang med at planlægge eller helt færdige med at udvikle et såkaldt bæredygtigheds-roadmap med mål og tidslinjer. Det er dog kun 14 %, der er helt klar. 

Blandt de mindre virksomheder er det kun 4 ud af 10, der er i gang med at planlægge eller er færdige med at udvikle et bæredygtigheds-roadmap. Samme billede tegner sig, når man ser på, hvor mange virksomheder, der er i gang eller helt i mål med at etablere en formaliseret måde, hvorpå de kan vurdere deres modenhed og risici ift. bæredygtighed.

"Det er mest kritisk for de store virksomheder at komme i mål med deres væsentlighedsanalyse, da CSRD kræver, at virksomhederne tager stilling til deres påvirkninger, risici og muligheder ud fra retningslinjerne om dobbelt væsentlighed - for samfundet og for virksomheden - i henhold til de nye europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS), og denne analyse skal være veldokumenteret. De mindre og mellemstore har mere tid at løbe på, men flere kan med fordel gå i gang med planlægningsfasen, da det kan være en tidskrævende proces,” understreger Susanne Stormer.   

Desuden fortæller 53 % af de større virksomheder, at de har foretaget en sådan dobbelt væsentlighedsvurdering, mens det blot er hver fjerde virksomhed med færre end 250 ansatte. Dobbelt væsentlighedsvurdering er et grundlæggende princip i ESG-rapportering om, at organisationer skal gøre rede for, hvordan de påvirker miljøet og samfundet – og omvendt. 

Fakta om Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Det nye direktiv medfører nye rapporteringsforpligtelser, og kravene vil, til en start, omfatte store børsnoterede virksomheder i finansår 2024 og virksomheder i regnskabsklasse store C i finansår 2025. Med de nye regler kræves der blandt andet integration af ESG-rapportering i årsregnskabet med krav om revisorerklæring med begrænset sikkerhed. Reglerne vil inden for de næste år omfatte de største virksomheder, men vil på sigt direkte eller indirekte omfatte de mindre og mellemstore virksomheder, der er leverandører til de store, som bl.a. skal kunne redegøre for deres klimapåvirkning i hele deres værdikæde.

Om undersøgelsen
Sustainability Survey har taget pulsen på dansk erhvervslivs arbejde og oplevede udfordringer på bæredygtighedsagendaen. Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. september - 1. oktober 2023 blandt CXO’er og bæredygtighedsledere på tværs af dansk erhvervsliv. 225 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, som er foretaget online.

Vedhæftede filer

Om PwC

I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Unge i Vejle- og Kolding-området får privatøkonomi på skoleskemaet5.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Undersøgelser viser, at alt for mange unge kommer i økonomiske vanskeligheder tidligt i livet, og tidlige gældsproblemer kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet. Med undervisningsforløbet ’Ung privatøkonomi’ klæder PwC folkeskoleelever i 7. og 8. klasse på med forståelse for økonomi, ansvarligt forbrug og personligt lederskab. I starten af april starter tiltaget op på skoler i Vejle- og Kolding-området.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye