Ny strategi for Københavns udvikling: Fremtidens klimavenlige hovedstad
Københavns Kommune har fastlagt den strategiske retning for Københavns fysiske udvikling frem mod 2036, hvor nye arealer skal byudvikles og byen bevæge sig i en endnu mere grøn og klimavenlig retning. Det sker i ”Kommuneplanstrategi 2023 – Fremtidens klimavenlige hovedstad”, der netop er vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation.

En blandet by med betalbare boliger og flere andelsboliger, ejerboliger og almene boliger. Turisme spredt ud i hele byen med hoteller i flere kvarterer, der understøtter lokalområderne. En klimavenlig by med flere grønne områder og kort transporttid mellem hjem, arbejde, indkøb og fritidsaktiviteter.
Det er nogle af ambitionerne for, hvordan København skal udvikle sig de kommende år i ”Kommuneplanstrategi 2023 – Fremtidens klimavenlige hovedstad”. Strategien blev vedtaget torsdag aften af Borgerrepræsentationen.
Den rivende udvikling, København befinder sig midt i, vil de kommende år blive endnu mere synlig, efterhånden som der bliver bygget nyt i bl.a. Tingbjerg, Ørestad og Nordhavn. Og med behovet for flere nye bolig- og erhvervsområder fremover, vil vi se mod nye arealer som Kløvermarken og Refshaleøen, der har potentiale for byudvikling.
”Det er vigtigt, at København aldrig står stille. Hovedstaden skal fortsat udvikle sig med mere københavnerliv, hvor en bedre hverdag går hånd i hånd med at leve i en sund, bæredygtig og levende by. Kommuneplanstrategien er der, hvor vi har det lange og ambitiøse lys på i udviklingen af København, inden vi sammen med københavnerne skal definere planen for byens udvikling de næste 12 år,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:
”Mine prioriteter er klare: Vi skal skabe de rigtige rammer for en bæredygtig byudvikling med plads til nye boliger og forskellige boligtyper, så København kan være en by til alle faser i livet. Vi skal tænke klimaet ind i alt, hvad vi gør, og sikre at naturen bliver hevet helt ind i københavnernes hverdag. Og vi skal bevare byens sjæl, så vores historie føres med ind i fremtidens København. Tak for samarbejdet til alle partier på rådhuset”.
Kommuneplanstrategien peger bl.a. også på potentialet for nye forbindelser, der åbner udsatte boligområder op mod den øvrige by. I det hele taget vil flere nye forbindelser som cykel- og gangbroer, tunneller og bedre krydsningsmuligheder kunne binde København bedre sammen. København skal være en mere sammenhængende by, hvor alle nemt kan komme rundt, flere områder opleves som attraktive, og der er nemmere adgang til grønne arealer, fritidsaktiviteter og vandet.
Overordnet set vil tæt byudvikling med kort transporttid mellem hjem, arbejde og fritid sætte et lavere klimaaftryk, fordi det fremmer transportformer som gang, cyklen eller kollektiv transport.
Kommuneplanstrategi 2023 har været i offentlig høring i sensommeren 2023, hvor forvaltningen blandt andet afholdt 26 dialogarrangementer med relevante aktører samt modtog 151 høringssvar fra borgere, virksomheder og organisationer. Derudover har forvaltningen forud for udarbejdelsen af strategien gennemført to spørgeskemaundersøgelser og et inddragelsesforløb med skoleklasser. Der var mange gode forslag om forskellige emner, bl.a. ønsker til udvikling fra grundejere, som tages med i det videre arbejde med Kommuneplan 2024.
Kommuneplanstrategi 2023 fastlægger således den strategiske retning for byens udvikling og kommer til at danne grundlag for udarbejdelsen af Kommuneplan 2024.
København skal have en ny kommuneplan hver fjerde år, og i dag er den gældende Kommuneplan 2019.
Økonomiforvaltningen vil med udgangspunkt i Kommuneplanstrategi 2023 og forskellige baggrundsanalyser udarbejde et første udkast til en ny kommuneplan, hvorefter der følger politiske behandlinger samt interne og offentlige høringer. Kommuneplan 2024, der indeholder konkrete forslag til den fysiske planlægning for København, forventes at blive vedtaget i løbet af året.
Pressekontakt: Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressekonsulent Sofie Rønde Mathiesen: 21374845.
Læs mere om Kommuneplanstrategien her: Kommuneplanstrategi 2023 | Kommuneplanstrategi 2023 (kk.dk)
Tidslinje for Kommuneplanstrategi 2023
- Maj-oktober 2022 – Tidlig borgerinddragelse forud for udarbejdelsen af KPS23, herunder spørgeskemaundersøgelser og forløb med skoleklasser.
- August- 29. september 2023 - Offentlig høring, herunder 26 dialogarrangementer med relevante aktører.
- 14. december 2023 - Borgerrepræsentationen vedtager KPS23.
Tidslinje for Kommuneplan 2024
- Medio april – primo juni - Intern høring i fagudvalg, lokaludvalg og råd.
- Primo september – Medio oktober 2024 - Offentlig høring, herunder borgerdialog.
- Oktober-november - Økonomiforvaltningen behandler høringssvar og input fra høringsperioden.
- 3. december – Økonomiudvalget vedtager forventeligt Kommuneplan 2024.
- 12. december – Borgerrepræsentationen vedtager forventeligt Kommuneplan 2024.
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
En samlet Borgerrepræsentation indgår aftale om ny organisering af Københavns Kommune7.5.2025 11:01:28 CEST | Pressemeddelelse
Samtlige partier og løsgængere på Københavns Rådhus er blevet enige om en række ændringer af ressortopdelingen i Københavns Kommune. Aftalen sikrer blandt andet én samlet indgang til Københavns Kommune, så kommunen bliver lettere at gå til for københavnerne.
Ny undersøgelse: Fortsat høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne i Københavns Kommune6.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den generelle trivsel og motivation for medarbejdere i Københavns Kommune scorer 5,7 ud af 7 mulige point, som er på niveau med tidligere år. Det viser en ny trivselsundersøgelse, som overordnet vidner om en høj trivsel og stor motivation blandt medarbejderne. Samtidig peger undersøgelsen på nogle vigtige områder, hvor der er behov for opmærksomhed og handling.
Supplerende miljøkonsekvensvurdering af metrolinje M5 kan snart sendes i offentlig høring30.4.2025 15:27:43 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sender snart supplerende miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 i offentlig høring hos københavnerne. Metrolinjen skal gå fra Københavns Hovedbanegård til flere stop på Amager og senere også Refshaleøen og Lynetteholm.
For første gang: Københavns Kommune kortlægger biodiversiteten i byen23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mangfoldigheden af natur og dyreliv er for første gang blevet kortlagt i København. En ny rapport viser, hvor der er potentiale for at bevare, forbedre og udvide den eksisterende biodiversitet i Københavns Kommune.
Et år efter lukningen af Pusher Street: Sådan er trygheden i dag5.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På søndag er det et år siden, Pusher Street blev ryddet én gang for alle. Nu viser nye tal, hvordan trygheden ser ud et år efter rydningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum