Skatteaftale med små skridt i den rigtige retning

Del

Det er positivt, at skatteaftalen, som et bredt flertal i Folketinget står bag, gør det mere lønsomt at arbejde. Men skatten på arbejde bør sænkes yderligere for at øge udbuddet af arbejdskraft væsentligt mere, mener Lederne

Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør, Lederne
Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør, Lederne

Det er godt, men ikke helt godt nok, at et flertal i Folketinget vil øge arbejdsudbuddet med 5300 personer i 2030. Sådan lyder det fra Ledernes administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris i en kommentar til skatteaftalen, der blev præsenteret i dag.

 ”Vi har en gylden mulighed for at sænke skatten på arbejde og vi ved, at økonomiske tilskyndelser virker. Derfor er det rigtigt tænkt at sænke skatten på arbejde. Men der skal mere til, hvis vi vil sikre os den nødvendige arbejdskraft i fremtiden - ikke mindst set i lyset af den grønne omstilling, som vil kræve meget arbejdskraft de kommende år. Hvis vi skal være konkurrencedygtig som land, er der brug for at sænke skatten på arbejde yderligere,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Lederne.

Hun tilføjer, at den beskæftigelseseffekt der ligger i skatteaftalen er beskeden, hvis man sammenligner med de skattereformer, der er blevet gennemført over de seneste 20 år.

Af skatteaftalen fremgår det, at topskattesatsen skal halveres men kun på årsindkomster, der ligger i spændet mellem den nuværende topskattegrænse og op til 750.000 kr. Indtægter over den grænse skal topbeskattes som hidtil – medmindre man rammer loftet for en kommende top-topskat. 

”Både topskat og en ny mellemskat rammer mange private ledere og specialister. De er uhyre vigtige for at drive væksten i samfundet, og derfor bør en skattereform motivere de mennesker til at yde en ekstra indsats. Spørgsmålet er derfor ikke, om vi har råd til yderligere skattelettelser. Spørgsmålet er, om vi har råd til at lade være på et tidspunkt, hvor vi faktisk har råderummet til det,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Med reformen vil partierne bag aftalen blandt andet indføre en såkaldt top-topskat. Det skal ske ved at øge beskatningen med fem procentpoint på indkomster over 2,5 mio. kr. Top-topskatten er et af de elementer i reformen, som har vakt størst debat, og den vækker heller ikke begejstring hos Lederne.

”Der er ingen rationelle argumenter for at indføre den såkaldte top-topskat, og den er med til at gøre personskattesystemet mere bureaukratisk. Ovenikøbet tyder alt på, at den vil være uden mærkbar effekt. Samtidig skader den vores muligheder for som samfund at tiltrække de højt specialiserede kompetencer, vi har så hårdt brug for,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

To elementer i aftalen, som Lederne ser positivt på, vedrører seniorer på arbejdsmarkedet. Det ene er et ekstra beskæftigelsesfradrag til seniorer i de to år, der ligger forud for folkepensionsalderen. Det andet er den forhøjede skattefri seniorpræmie.

”Med de to elementer får seniorer en ekstra økonomisk tilskyndelse til at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Det kan vi kun bifalde,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Lederne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lederne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye