Ny pris skal styrke teknologisk dannelse og uddannelse i Danmark
Fremover kan elever i teknisk gymnasium (HTX) blive belønnet for at sætte fokus på spændende faglige vinkler på menneske, teknologi og samfund i et idéhistorisk perspektiv med en ny indstiftet pris – J. C. H. Ellehammers projektpris.

”Jeg har længe ventet på en pris, som er målrettet idéhistories betoning af det teknologihistoriske. Her kan vores elever få lov til at vise deres evne til at reflektere over, hvad teknologien har betydet for det samfund, vi i dag lever i, samt hvilken betydning vi som mennesker har og har haft på den teknologiske udvikling,” fortæller lektor Ea Øst Normann, der til dagligt underviser i netop idéhistorie på Hillerød Tekniske Gymnasium, U/NORD.
Fremover kan hun sammen med øvrige undervisere i idéhistorie på landets HTX-uddannelser indstille relevante projekter til J. C. H. Ellehammers projektpris. Prisen uddeles én gang årligt – første gang til september. Med prisen følger 25.000 kr. i førstepræmie – 10.000 kr. i andenpræmie.
Ny pris er støttet af Ellehammerfonden
Idéhistorie på HTX er et obligatorisk fag med fokus på at styrke elevernes forståelse af teknologiens betydning for samfundet i et historisk og aktuelt perspektiv. Det er et emneområde, der passer godt til Ellehammerfonden, der har et mål om at støtte udviklingen af de tekniske videnskaber.
”Fra Ellehammerfondens side er vi stolte af at kunne bidrage til at fremme unge menneskers interesse for og viden om teknologiens betydning i samfundet,” lyder det fra Mads Persson, Formand for Ellehammerfonden.
Initiativet bag den nye pris kommer blandt andet fra fagmiljøet på idéhistorie på Aarhus Universitet. Casper Andersen, lektor i Idéhistorie, fortæller:
”Vi er meget glade for at være medinitiativtager. Med prisen understøtter vi idéhistorisk og humanistisk kernefaglighed hos en nøglemålgruppe af seje, unge mennesker på det tekniske gymnasium, HTX.”
Fakta om Ellehammer-prisen
J. C. H. Ellehammers projektpris er indstiftet på baggrund af initiativ fra faget Idéhistorie på Aarhus Universitet i samarbejde med det faglige miljø omkring gymnasiefaget og støttet af Ellehammerfonden. Fonden støtter blandt andet udviklingen af de tekniske videnskaber og er oprettet af fabrikant Hans F. H. Ellehammer til minde om hans far; opfinderen og flyvepioneren J. C. H. Ellehammer.
Kontakter
Casper Andersen, lektor på Idéhistorie
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mail: ideca@cas.au.dk
Mobil: +45 2639 1325
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
Frygtforskere vil med afsæt i forskningsresultater skabe ’Danmarks uhyggeligste’ escape room6.5.2025 09:40:43 CEST | Pressemeddelelse
I forskningsenheden Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet undersøger Mathias Clasen og Marc Malmdorf Andersen, hvorfor mennesker tiltrækkes af frygt og opsøger gys for fornøjelsens skyld. Med en bevilling fra Innovationsfonden får forskerne nu mulighed for at omsætte evidensbaseret viden om frygtpsykologi til handling ved at skabe et escape room.
Nyt grundforskningscenter sætter moderne tekstkultur under lup1.5.2025 16:17:36 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag 1. maj markerede grundforskningscentret TEXT: Center for Contemporary Cultures of Text sin officielle åbning. I de kommende år skal TEXT bidrage med vigtig viden om, hvordan generativ kunstig intelligens påvirker nutidig tekstkultur.
Gymnasieelever lades i stikken med AI1.4.2025 13:18:34 CEST | Pressemeddelelse
Konference på Aarhus Universitet sætter fokus på AI’s potentialer og udfordringer i gymnasieuddannelserne.
Flere tolke til det danske EU-formandskab5.3.2025 13:36:24 CET | Pressemeddelelse
Et nyt hold af konferencetolke fra Aarhus Universitet skal løfte en vigtig opgave, når Danmark senere i år overtager EU-formandskabet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum