50 millioner kr. skal styrke det nordjyske erhvervsfyrtårn inden for CO2-fangst, -anvendelse og -lagring
Det store millionbeløb er tildelt det nordjyske projekt CO2Vision NeXt til fire forsknings- og udviklingsprojekter inden for CO2-fangst, anvendelse og lagring (CCUS). Midlerne kommer fra en ny grøn EU-fond – Fonden for Retfærdig Omstilling – som støtter grøn omstilling i de områder, der er mest berørt af omstillingen til klimaneutralitet.

Regeringen har fremrykket målet om dansk klimaneutralitet til 2045, og dermed står Danmark over for en stor omstillingsproces. Derfor skal der investeres i nye, grønne teknologier og kompetenceudvikling for at bibeholde vækst og arbejdspladser. Det gælder særligt i de områder, som vil blive mest påvirket af omstillingen.
CO2Vision NeXt-projektet skal bidrage til at udvikle CCUS-teknologier, skabe nye arbejdspladser og fremme økonomisk vækst i Nordjylland. Derved skal det understøtte det nordjyske erhvervsfyrtårn inden for CO2-fangst, anvendelse og lagring (CCUS) og omstillingen til en klimaneutral økonomi.
”CO2Vision NeXt skal hjælpe med realiseringen af det lokale erhvervsfyrtårn i Nordjylland. Det glæder mig, at vi med de grønne midler fra Fonden for Retfærdig Omstilling kan støtte det ambitiøse projekt. Størstedelen af midlerne i projektet vil blive anvendt til test og demonstration af CCUS-løsninger i både stor og lille skala, og skal derved hjælpe omstillingen i Nordjylland på vej og skabe grundlag for nye vækstmuligheder”, udtaler Peter Hansen, som er formand for indstillingsudvalget i Fonden for Retfærdig Omstilling.
Projektet ledes af Green Hub Denmark og Energy Cluster Denmark og involverer en række partnere, herunder virksomheder, videninstitutioner og offentlige aktører. Ud over de planlagte forsknings- og udviklingsprojekter iværksættes netværksaktiviteter, herunder udvikling af forretningsmodeller og internationaliseringsaktiviteter målrettet virksomheder med interesse for CCUS i Nordjylland.
”Jeg er stolt af, at vi i Nordjylland kan være foregangsregion på et så vigtigt teknologiområde. Det lokale erhvervsfyrtårn skaber stor værdi med sine mange indsatser, og ambitiøse projekter som CO2Vision NeXt bidrager ikke blot med udvikling af kompetencer og tilførsel af vidensressourcer til lokalområdet, de skaber også nye jobs og tiltrækker private investeringer. Det får vi glæde af lokalt, nationalt og på sigt også internationalt”, fortæller Mogens Gade, som er borgmester i Jammerbugt Kommune og medlem af indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling.
Projektet CO2Vision NeXt skal understøtte visionen for det nordjyske erhvervsfyrtårn: At Nordjylland skal være en international foregangsregion for fremtidens grønne erhverv. Ambitionen er at fange, anvende eller lagre CO2 og at producere fremtidens grønne brændstoffer og andre produkter med indfanget CO2 og brint. Projektets aktiviteter supplerer de eksisterende indsatser i det nordjyske erhvervsfyrtårn og er i tråd med den partnerskabserklæring, der er indgået i forbindelse med etableringen af fyrtårnet.
Fakta om Fonden for Retfærdig Omstilling og CO2Vision NeXt
Fonden for Retfærdig Omstilling er en EU-fond, som yder støtte til de områder, der er mest berørt af omstillingen til klimaneutralitet. Fonden anmodede i foråret under temaet ”Et sammenhængende Danmark med stærke lokale erhvervsfyrtårne” om ansøgninger til en indsats med det formål at styrke de lokale erhvervsfyrtårne i Nord- og Sydjylland, og har på baggrund af ansøgningen fra CO2Vision NeXt tildelt projektet 49,6 mio. kr.
Blandt projektdeltagerne er Aalborg Universitet, Aalborg Portland, EVIDA, Erhvervshus Nordjylland, Business Region North Denmark, Norddanmarks EU kontor, CLEAN, State of Green, Advent Technologies, C4 v. Amager Ressourcecenter, COWI, INNO-CCUS v. DTU, Elektrogruppen, European Energy, Goth Engineering, Hydrogen Valley, Loxam, Thisted Vand, Thisted Kommune, UCN, Per Aarsleff, Aalborg Forsyning, Circle K, TotalEnergies, Aalborg CSP, Dansk Brand- og Sikringsinstitut, Teknologisk Institut, Port of Aalborg R&D og Concito.
Fonden for Retfærdig Omstilling medfinansierer projekter, der skal:
- Understøtte stærke lokale, grønne erhvervsfyrtårne
- Understøtte udviklingen af brun bioraffinering såsom pyrolyse
- Sikre udviklingen af CO2-fangst, -lagring og brintrelaterede teknologier
- Sikre bedre vilkår for grøn omstilling i danske SMV’er
- Fremme værdikædesamarbejder inden for Power-to-X
Midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling bliver udmøntet af et særskilt indstillingsudvalg bestående af medlemmer med erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet.
Erhvervsstyrelsen er forvaltningsmyndighed for Fonden for Retfærdig Omstilling i Danmark.
Kontakt
Kontakt os, hvis du vide mere om ”Et sammenhængende Danmark med stærke lokale erhvervsfyrtårne”.
Merete Woltmann
E-mail: hanwol@erst.dk
Telefon: 3529 1726
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Trecifret million-boost skal styrke og udvikle fremtidens grønne teknologier1.7.2025 14:06:29 CEST | Pressemeddelelse
Nu får virksomheder, uddannelsesinstitutioner og aktører, der arbejder med grønne teknologier i Syd- og Nordjylland, mulighed for at få boostet udviklingen af deres grønne teknologier. Fonden for Retfærdig Omstilling investerer 250 mio. kr., som kan søges fra i dag og frem til oktober.
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum