Cabi

Sygemeldte kommer hurtigere tilbage i arbejde med nye regler for jobafklaring

Del
Nye tal peger på, at den ændrede procedure for jobafklaringsforløb virker. Flere kommer hurtigere tilbage i arbejde.
Nye tal peger på, at den ændrede procedure for jobafklaringsforløb virker. Flere kommer hurtigere tilbage i arbejde.

Beskæftigelsesministeren glæder sig over, at den ændrede procedure omkring jobafklaringsforløb får flere tilbage i job. Ekspert mener dog, der mangler viden og kendskab til de langvarige effekter, før man kan drage entydige konklusioner.

Proceduren omkring jobafklaringsforløbene blev ændret med sygedagpengereformen tilbage i 2014, og nu er det tid til at gøre status. Beskæftigelsesministeriets nye tal viser, at det nu cirka er hver fjerde, der er i job, tre måneder efter de har afsluttet et jobafklaringsforløb.

Og de tal glæder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Han tolker tallene som tegn på en vellykket reform her tre år efter:

”Tallene viser for mig, at den nye sygedagpengereform er med til at understøtte, at folk i højere grad kommer tilbage på arbejdsmarkedet - og også hurtigere,” siger ministeren til Ritzau.

I alt 27 procent af de sygemeldte var i arbejde, tre måneder efter at jobafklaringsforløbet var slut i perioden mellem andet halvår af 2014 til første halvår af 2016. Men tallene viser også en generelt stigende beskæftigelsesrate blandt dem, der gennemførte jobafklaringen. 

De ændrede regler på området har betydet, at kommunen i dag skal beslutte, om en borger skal gennem et sådan forløb efter 22 uger på sygedagpenge. Denne frist hed tidligere 52 uger.

Det betyder ifølge ministeren, at indsatsen i dag kommer tidligere og bliver mere målrettet. 

Manglende viden om langvarige effekter

Ministerens konklusioner møder umiddelbart opbakning hos Stella Mia Sieling-Monas, adjunkt ved Professionshøjskolen Metropols samfundsvidenskabelige fakultet. Hun pointerer dog også, at tallene ikke alene er grundlag for at konkludere noget entydigt om effekten:

”Vi mangler lidt viden om, hvordan de tal fordelte sig inden reformen. Vi bliver også nødt til at se nærmere på de langvarige effekter. Det er også vigtigt, at raskmeldingen er bæredygtig,” siger hun til Ritzau.

Derudover kritiserer hun den korte tidsfrist sagsbehandlerne har på 22 uger. Både hun og Socialrådgivernes Fagforening mener, det er kort tid til at nå at skaffe alle de nødvendige dokumenter, inden den sygemeldte skal vurderes igen.

Læs mere hos dknyt og Berlingske 

Læs mere om jobafklaringsforløbene og reglerne her

Nøgleord

Kontakter

Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101


Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye