Cabi

Nyankomne flygtninge er mere jobparate end flygtninge, der har boet her flere år

Del

Næsten hver syvende nyankomne ikke-vestlige flygtning bliver erklæret jobparat. Det samme gælder kun for hver fjerde af de indvandrere, der har boet her i over syv år. Forklaringen er, at indstillingen til flygtninge har ændret sig i jobcentrene.

Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem, hvor mange år du har boet i Danmark, og hvor tæt du er på at komme i job. Det fremgår af nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). 

68 procent af de nyankomne ikke-vestlige flygtninge er jobparate. Langt færre indvandrere, der har været her i syv år eller mere, er jobparate. For denne gruppe gælder det 26 procent. 

Anderledes modtagelse i jobcentre

Forskellen skyldes ikke, at der er markante forskelle på de mennesker, der kommer til Danmark. Den skyldes nærmere en forskel på, hvordan de bliver modtaget ude på jobcentrene. Det mener chefkonsulent fra DA, Berit Toft Fihl:

”Alt peger på, at det er en ny indstilling i jobcentrene, som får flere flygtninge i arbejde end tidligere,” siger hun til fyens.dk.

Hun peger blandt andet på, at flygtninge engang skulle kunne dansk for at være jobparate. I dag ser man i stedet på, hvad flygtninge reelt kan, når de kommer hertil. Jobcentrenes ændrede praksis skyldes blandt andet de ændrede regler, der fulgte med trepartsaftalen i oktober 2016.

I dag skal kommunen som udgangspunkt erklære en flygtning jobparat de første tre måneder.

Misforstået godhed

Kommunernes tilgang har ændret sig over de seneste årtier. Det mener Laila Jerming Graf, der til daglig er afdelingsleder ved integrationsafdelingen i Randers:

”I en misforstået godhed valgte man i 80'erne og 90'erne at fortælle flygtninge, at det var synd for dem. Man stillede ikke krav, og man gav dem muligheden for at blive passive,” siger hun til fyens.dk.

Også i Randers ser man samme mønster. Her er 77 procent af de nyankomne flygtninge jobparate. For dem, der har været her i flere år, er samme tal 20 procent.

Læs mere her 

Læs mere om flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet 

Nøgleord

Kontakter

Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101


Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye