Kommuner sender medarbejdere på efteruddannelse i integration
Flygtningestrømmen til Danmark er aftaget, men der ligger stadig en stor opgave i at integrere i de flygtninge og familiesammenførte, som allerede er kommet til landet. Det har i stor stil fået kommunerne til at sende medarbejdere fra jobcentre, socialafdelinger, børne- og familieafdelinger og andre kommunale arbejdspladser på efteruddannelse i integration.
Et konsortium med støtte fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration lancerede sidste år efteruddannelsen Bedreintegration.nu, som er målrettet ansatte i kommuner og andre aktører, der arbejder med integrationsindsatsen.
Nye kurser på Fyn til januar
Det har vist sig at være en efteruddannelse, som ramte en efterspørgsel. På knap halvandet år har 616 kursister været igennem efteruddannelsen, og det skal ses i lyset af, at målet er at nå op på 800 kursister på tre år.
Også på Fyn har der været interesse for uddannelsen. I de fynske kommuner har 41 allerede gennemført efteruddannelsen, og endnu ti er tilmeldt et nyt kursusforløb, som begynder i Odense i januar 2017.
”Efteruddannelsen er faldet på et tørt sted, for vi har oplevet en stor efterspørgsel fra alle dele af landet, og på Fyn har vi haft kursister fra fx Odense, Nyborg og Assens. Og det er vigtigt at de medarbejdere, som hver dag møder flygtninge også har den viden og de værktøjer, der skal til, for at kunne løfte opgaven med at integrere flygtninge i samfundet og på arbejdspladserne,” siger Mette Fenger, uddannelsesleder og specialkonsulent hos Integrationsnet, som er en del af Dansk Flygtningehjælp.
Indvandrere skal i job
Foruden Integrationsnet består konsortiet bag uddannelsen af Center for Udsatte Flygtninge, LG Insight, Foreningen Nydansker samt videns- og netværkshuset Cabi. På efteruddannelsen bliver der fokuseret på håndgribelige øvelser og opgaver, som skal sikre, at kursisterne kan bruge værktøjerne direkte i deres hverdag.
En central del af undervisningen på efteruddannelsen drejer sig om, hvordan flygtninge bliver klar til at komme i beskæftigelse.
”Gennem den seneste tid er der fra politisk hold bl.a. blevet vedtaget en Integrationsgrunduddannelse (IGU) og andre tiltag, som skal få flygtninge i job, og det har vi selvfølgelig også fokus på i vores uddannelse,” siger Mette Fenger.
Nadia El-Gendi, seniorkonsulent hos Cabi, er en af underviserne på efteruddannelsen, hvor hun har fokus på interkulturel kommunikation. For når virksomheder tager imod flygtninge kan der opstå misforståelser og frustrationer, som ofte bunder i kulturforskelle.
”Misforståelser opstår, når vi tager for givet, at vi mener det samme om fx arbejde eller sundhed, men det kan være vidt forskelligt alt efter, hvilken kulturel baggrund man har. Når Ahmed ikke selv går videre til en ny opgave er det ikke nødvendigvis fordi han er doven. Han kommer måske bare fra en kultur, hvor det er chefen, der sætter én i gang og er ikke vant til, at i Danmark forventes det, at medarbejderne selv tager initiativ,” siger Nadia El-Gendi.
Bedreintegration.nu-uddannelsen løber til udgangen af 2017.
Kontakt:
- Uddannelsesleder Mette Fenger, Integrationsnet: 6029 9573 / mette.fenger@drc.dk
Fakta:
Efteruddannelsen bedreintegration.nu skal styrke integrationsindsatsen i danske kommuner og henvender sig til medarbejdere, som har direkte kontakt til flygtninge og indvandrere. Et vigtigt element i en bedre integrationsindsats er desuden bedre tværfagligt samarbejde mellem de forskellige aktører i indsatsen.
Bag uddannelses står et konsortium bestående af følgende parter:
- Integrationsnet – En del af Dansk Flygtningehjælp
- Center for Udsatte Flygtninge – En del af Dansk Flygtningehjælp
- Videns- og netværkshuset Cabi
- Analysevirksomheden LG Insight
- Foreningen Nydansker
Målet for uddannelsen er at efteruddanne 800 hovedsageligt kommunale medarbejdere over en periode på tre år.
Læs mere på www.bedreintegration.nu
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Cabi får 88 mio. kr. til at løfte virksomheders sociale ansvar22.4.2025 09:43:09 CEST | Pressemeddelelse
Videnshuset Cabi skal stå i spidsen for en landsdækkende signaturindsats, som vil sikre mere arbejdskraft til små og mellemstore virksomheder og klæde dem på til at blive mere socialt ansvarlige. Den Europæiske Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har bevilget 88 mio. kr. til Cabi og en stærk partnerkreds.
Ny projektkoordinator hos Cabi19.3.2025 08:33:50 CET | Pressemeddelelse
Mie Priess Loft er blevet ansat som projektkoordinator i videnshuset Cabi. Hun skal bidrage til, at Cabis projekter hjælper endnu flere virksomheder med at hente arbejdskraft blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse
I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum