Cabi

Cabi leder indsats, der får unge fra kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse

Del
De unge oplever at blive en del af et fællesskab når de mødes i naturen.
De unge oplever at blive en del af et fællesskab når de mødes i naturen.

I en skov ved Aarhus er en indsats i gang, der trækker udsatte unge ud af misbrug og ledighed. ”I forhold til det jeg har prøvet før, så er det her klart det bedste”, siger en deltager.

Flammerne snor sig om kedlen, der hænger og gynger sløvt over bålet. Duften af røg og friskbrygget kaffe går hånd i hånd med lyden af fuglesang og knitrende brændeknuder. Ildstedet ligger ved en overdækket bålplads i et skovområde i udkanten af Aarhus. Rundt om bålet sidder en lille forsamling unge mænd – Peter er en af dem. På grund af sin fortid vil han gerne være anonym, men skribenten er bekendt med hans rigtige navn.

Peters liv har været præget af mange problemer som misbrug og småkriminalitet. Projektet ”Fodfæste gennem naturen” har dog givet ham nyt håb. ”Jeg har et alkoholmisbrug, som jeg stadig kæmper med – men det er blevet betydeligt bedre, siden jeg kom herud”.

Fælles for flokken af unge mænd er, at de kæmper med forskellige typer af misbrug og diagnoser og er blevet distanceret fra arbejdsmarkedet. Flere af de unge har aldrig haft et arbejde, nogle havde ikke forladt deres lejligheder i månedsvis før projektet startede, og andre havde hverken kontakt med venner eller familie.

I naturen lærer de unge at mestre livet

Det har ændret sig efter de unge mænd kom med i ”Fodfæste gennem naturen”, et projekt ledet af Cabi, der har til formål at få unge fra kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse. De mødes i naturen, hvor de via fysiske øvelser, løsning af småopgaver, silent walks og gruppesamtaler, får værktøjer til at mestre hverdagen og finde nye veje til et liv på jobmarkedet. Projektet blev søsat i 2021 og ifølge seniorkonsulent hos Cabi, Trine Thomsen, er det tydeligt ”at naturen og fællesskabet i naturen rykker de unges indstilling til livet. De begynder at få håb, ideer og ikke mindst viljen til at få en bedre fremtid – og det er vigtigt, når de skal tage det næste skridt henimod job eller uddannelse”.

Der er da også allerede nu masser af positive historier. To deltagere er fx startet i uddannelse, hvor de er tilknyttet en mentorordning. En anden har en drøm om at blive elektriker og er i gang med at finde en virksomhed, hvor han kan starte op. En har været stoffri i flere måneder, en anden har drastisk nedsat sit alkoholforbrug, og en tredje har mærkbart mindsket hans sociale angst gennem træning af sociale fællesskaber.

De positive resultater tegner et præcist billede af, hvad projektet kan. Det baner vejen til beskæftigelse for en flok unge mennesker ved at løsrive dem fra tilværelser med misbrug og ensomhed langt væk fra arbejdsmarkedet. Dem, der ikke kommer i job eller uddannelse med det samme, får værktøjer til at mestre deres eget liv og skaber dermed et solidt fundament for at komme i beskæftigelse i fremtiden.

En pålidelig kontakt til kommunen

Hvad der gør at denne indsats er succesfuld, har Peter et bud på. For ham er det især vigtigt at have en fast kontakt til Aarhus Kommune. ”Vi har Jonas fra kommunen, som sidder sammen med os, og som vi lærer at kende på et tættere niveau. Han hjalp mig med at komme afsted til misbrugscentret. Nu har jeg været på kontanthjælp i rigtig lang tid og har gerne villet komme ud af det. Så det har bare været rart at komme herned og få lidt mere hjælp, end man ellers ville få fra kommunen”.

Jonas Tjørnevig, virksomhedskonsulent fra Aarhus Kommune, er fast tilknyttet projektet og fungerer som bindeled mellem de unge og kommunen. For Jonas er målet i sidste ende at få de unge i beskæftigelse, men for at det skal lykkes, er der, for borgere som Peter, brug for en mere dybdegående relation til en i kommunen end mere ressourcestærke borgere oplever.

En trædesten til et liv med beskæftigelse

”Fodfæste gennem naturen” har givet Peter en stribe store sejre allerede. Han har fået mere styr på sine tanker, og hans misbrug er kommet mere under kontrol. Han har endda fået en praktikplads for første gang i sit liv.

Men hvad er grunden til, at de unge rykker sig så markant i ”Fodfæste gennem naturen” i forhold til andre tilbud, de har prøvet? Tre kriterier skiller sig ud. De har én fast kontakt til kommunen. De lærer at fungere i et fællesskab, og de bliver klædt på til at blive en del af arbejdsmarkedet gennem oplæring af basale kompetencer som det at stå op om morgenen og møde op et aftalt sted til aftalt tid.

Den her flok unge mænd har før oplevet krav, de har haft svært ved at efterleve. Det har resulteret i, at de ikke er kommet ud af den offentlige forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet. I ”Fodfæste gennem naturen” bliver behovet for at kunne varetage sit eget liv anerkendt som et vigtigt skridt på vejen mod beskæftigelse. Det er den anerkendelse, der danner grobund for projektets succes og gør, at uddannelse og job som mål er blevet realistiske og ikke mindst realiseret for mange af deltagerne.

Fakta om Fodfæste gennem naturen:

VELUX FONDEN har bevilliget godt tre mio. kr. til projektet ”Fodfæste gennem naturen”, der skal hjælpe udsatte unge mænd tættere på uddannelse og job. Her er beskæftigelsesindsatsen rykket ud i naturen, hvor samarbejde, mad over bål og mandefællesskaber er i fokus. Med i projektet er Aarhus Kommune, Mandefællesskaber, DareGender og Cabi, der leder projektet. Projektet løber fra 2021 til 2024.

Nøgleord

Kontakter

Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101


Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126

Billeder

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye