Kommuner kigger forskelligt på indvandrerkvinders jobparathed

Indvandrerkvinders jobparathed vurderes forskelligt fra kommune til kommune. Men forskellen ses også mellem kønnene, hvor flere indvandrermænd end – kvinder vurderes jobparate.
Mens en ikke-vestlig indvandrerkvinde vil blive vurderet jobparat af ét jobcenter, vil det samme måske ikke gøre sig gældende på et jobcenter i en anden kommune. Kommunernes vurderinger af kvindernes jobparathed er nemlig vidt forskellige.
Det konkluderer Agenda ud fra deres nye beregninger på baggrund af tal fra jobindsats.dk.
Jobparat til det modsatte er bevist
To sammenlignelige kommuner som Hillerød og Greve har vidt forskellige tal for kvindernes jobparathed, viser beregningerne. I Hillerød bliver 15 pct. af de kvindelige, ikke-vestlige indvandrere og efterkommere på kontanthjælp vurderet jobparate, mens det samme tal er 46 pct. i Greve.
En anden kommune, der placerer sig højt på listen er Høje-Taastrup, hvor ca. 40 pct. af kvinderne vurderes jobparate. Ifølge kommunens borgmester Michael Ziegler, skyldes det deres grundholdning:
”Vi har den holdning, at man i udgangspunktet står til rådighed for arbejdsmarkedet uanset etnicitet og køn. I Høje-Taastrup er man jobparat indtil det modsatte er bevist,” siger han til Agenda.
Manglende uddannelse og sprogkundskaber
Forskellen på vurderingerne ses ikke kun mellem kommunerne, men også mellem kønnene. På landsplan bliver 22 pct. af indvandrerkvinderne vurderet jobparate, mens det samme gælder 29 pct. af mændene.
Lars Larsen fra LG Insight, der har mangeårig erfaring med at arbejde med integration, mener, der er flere årsager til forskellen:
”Kvinderne har oftest nogle uddannelses- eller kompetencemæssige udfordringer i forhold til at kunne arbejde, og kvinderne er ikke altid lige så motiverede som mændene til at få et arbejde,” siger han til Agenda.
I Hillerød bliver næsten tre gange så mange indvandrermænd som -kvinder vurderet jobparate. Her peger sektionschef i kommunen, Kirsten Launvig, på, at kvinderne generelt har lavere uddannelsesniveau og en kulturel baggrund, hvor man oftere går hjemme.
Lars Larsen erkender, at der er udfordringer på området, men mener samtidig ikke, at det skal holde kvinderne væk fra arbejdsmarkedet:
”Det er et problem, at det i dag står i vejen for, at kommunerne vurderer dem klar til job, for kvinderne kan sagtens arbejde, og det skal de,” siger han til Agenda.
Mere viden
Læs mere hos Agenda
Læs mere om, hvordan indvandrerkvinder kom i arbejde under Cabis Projekt 500
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Lundh
Presseansvarlig
dol@cabiweb.dk
4016 3101
Ea Nielsen
Souschef
eni@cabiweb.dk
4128 4126
Om Cabi
Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:
- udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
- udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
- trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.
Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder.
Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel
Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som:
Følg pressemeddelelser fra Cabi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cabi
Ny projektkoordinator hos Cabi19.3.2025 08:33:50 CET | Pressemeddelelse
Mie Priess Loft er blevet ansat som projektkoordinator i videnshuset Cabi. Hun skal bidrage til, at Cabis projekter hjælper endnu flere virksomheder med at hente arbejdskraft blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.
Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse
I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.
Her er vinderne af CSR People Prize 202414.11.2024 17:30:04 CET | Pressemeddelelse
Vinderne af årets udgave af CSR People Prize 2024 er fundet. Der blev i alt uddelt fire priser til fire virksomheder, der på hver deres måde har gjort en ekstra stor indsats for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet
ProfilService i Brøndby vinder national CSR-pris – gør en kæmpe forskel for udsatte ledige14.11.2024 17:23:36 CET | Pressemeddelelse
ProfilService vinder CSR People Prize 2024 for deres systematiske arbejde med at ansætte udsatte ledige. Via innovative tiltag og investeringer er ProfilService lykkedes med at finde medarbejdere blandt ledige, der ellers ville have haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Stifter af Gjørtler Ejendomme modtager ildsjælepris14.11.2024 15:57:30 CET | Pressemeddelelse
Thomas Gjørtler, stifter af Gjørtler Ejendomme i Viborg, modtager ildsjælepris ved uddelingen af CSR People Prize 2024. Han får prisen for sit personlige og ekstraordinære arbejde for at give nogle af samfundets mest udsatte en chance på arbejdsmarkedet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum