Fødevarestyrelsen guider til jul uden madspild og mavepine
Rester fra julefrokosten ender ofte i skraldespanden – enten fordi, maden har stået for længe på bordet, eller fordi man ikke ved, hvordan man skal bruge madresterne. Få Fødevarestyrelsens fem bedste råd til at undgå madspild og dårlig mave.
I kampen mod madspild er det oplagt at spise rester fra julefrokostbordet dagen efter, fryse dem ned eller lave dem om til nye retter.
Men det er vigtigt at behandle madresterne rigtigt, så man ikke bliver syg af madbakterier, som hurtigt kan formere sig, hvis maden står for længe fremme på bordet.
Derfor deler Fødevarestyrelsen frem til jul flere gode råd på sociale medier om, hvordan man undgår madspild og mavepine på grund af julens måltider.
Her får du Fødevarestyrelsens fem råd til at undgå madspild og mavepine i julen:
1. Kig i skabene, før du handler
Kig i skabene, når du planlægger menuen. Det forhindrer, at du køber varer, du allerede har nok af. Måske står der allerede et udmærket åbent glas rødkål i køleskabet, som du havde glemt alt om.
2. Lad retterne afløse hinanden
Lad serveringerne afløse hinanden, så du f.eks. serverer sild og laks først, og stil eventuelle rester på køl, så snart dine gæster er færdige med at spise af fisken. Så sikrer du, at eventuelle sygdomsbakterier ikke får lov at udvikle sig.
3. Vær særligt opmærksom på fisk og skiveskåret pålæg
Bakterier som f.eks. listeria har gode betingelser for at udvikle sig i røget laks, gravad laks og skiveskåret pålæg. Disse retter skal på køl igen så hurtigt som muligt, hvis du vil spise dem dagen efter.
4. Server retterne rygende varme – og varm rester godt igennem dagen efter
Varme retter skal serveres rygende varme – også den hjemmelavede leverpostej, frikadeller og risengrød. Du kan godt varme rester af mad op igen, hvis de er sat hurtigt på køl efter servering og bliver varmet godt igennem igen.
5. Gem alle rester, også de små
Alt kan i princippet fryses ned og bruges igen. And, rødkål og brun sovs smager glimrende i en andeburger. Kogte kartofler kan bruges i biksemad, salater eller i tærter. Rugbrødsrester kan rives til ymerdrys eller forvandles til rugbrødschips, og stumpen af skæreost kan rives, fryses og bruges på en pizza. Retter med friske krydderurter og spinat – f.eks. persillesovs eller stuvet spinat – kan også spises dagen efter, hvis man sørger for at køle dem hurtigt ned og servere dem rygende varme.
Følg Fødevarestyrelsen på Facebook og Instagram for flere gode råd til julens måltider.
Flere tip til at minimere madspild: Madspild i hjemmet - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Flere tip til god køkkenhygiejne: God køkkenhygiejne - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum