Dansk Kulturinstitut

Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus: Dansk Kulturinstitut og DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd udvider med ny ungeindsats i Mykolaiv

Del

Med en bevilling på fem millioner fra Udenrigsministeriet udvider Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus med et nyt mødested for unge og ungdomsorganisationer i Mykolaiv – den ukrainske by, som Danmark har forpligtiget sig særligt til at hjælpe med at genopbygge. Her skal ungdomsstedet og en række målrettede aktiviteter være en platform for unge, som ønsker at styrke det lokale civilsamfund og kulturliv. Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus’ indsats i Mykolaiv starter i januar 2024. Indsatsen skal drives af lokale ansatte i tæt samarbejde med Dansk Kulturinstitut og DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.

I februar 2023 åbnede Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i hjertet i Kyiv. Her er huset en platform for ukrainske unge og ungdomsorganisationer med fokus på demokrati, kultur og samfundsengagement. Nu udvider ungdomshuset med en indsats i havnebyen Mykolaiv, som Danmark har forpligtiget sig særligt til at støtte. Mykolaiv har været hårdt ramt siden Ruslands fuldskalainvasion i februar 2022. Mange steder er ødelagte og mærket af de hårde bombardementer. Hertil kommer, at regionen allerede inden krigen var fattig og et sted, som unge i stor grad flyttede fra. For at være med til at bygge et stærkt land op, også udenfor de største byer, er det første skridt at skabe en følelse af fællesskab og mening i hverdagen. Ved at støtte op om civilsamfundet og kulturlivet med en ungdomsindsats i Mykolaiv er målet at yde støtte til et hårdtprøvet lokalsamfund samt være med til at sikre, at der er noget at blive for – og ikke mindst noget vende tilbage til.

Leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus Julie Arnfred Bojesen om åbningen i Mykolaiv: 
“Det er virkelig stort, at vi er nået så langt, at vi kan udvide arbejdet med Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus til at omfatte et eget fysisk mødested i Mykolaiv! Det har været et meget langt og sejt træk med pandemi og storskala krig som benspænd for at skabe gode rammer for det unge kultur- og civilsamfund i Ukraine. Takket være en god dosis ukrainsk-inspireret gåpåmod og stædighed er vi kommet utrolig langt og står nu så solidt i Kyiv, at vi er klar til også at øge tilstedeværelsen i Mykolaiv, som både er en prioritet for den danske støtte til Ukraine, og som samtidig er en meget udsat region, som har brug for opbakning. Jeg kan slet ikke vente med at komme i gang med at skabe bedre muligheder for de unge i Mykolaiv både med det nye ungdomssted, med aktiviteter og projekter om demokrati og kultur, og med udvekslingsprogrammer, som binder de unge europæere tættere sammen i en tid, hvor mange kræfter prøver at skille os ad. Vi har allerede arbejdet med unge fra regionen, og jeg har set og mærket, hvor meget de vil det her, og hvor hårdt de er villige til at arbejde for at deltage i lokalsamfundet og blive involveret. Med stærke lokale drivkræfter vil vi meget hurtigt kunne skabe en stor forskel for udviklingen og livet i Mykolaiv.”

Store drømme for Mykolaiv
I december 2022 var Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus vært for et større uddannelses- og udvekslingsprogram, kaldet “MykoMrii”, på dansk “Drømme for Mykolaiv”. Her var omkring 40 unge i alderen 15-21 år fra bl.a. Mykolaiv på besøg i Danmark og fik undervisning i ungdomslederskab, projektledelse og menneskerettigheder. Her stod det klart, at de unge brænder for deres hjemby og selv er klar til at tage et stort ansvar i genopbygningen af deres region. Et nyt mødested for unge og ungdomsorganisationer var allerede dengang et ønske blandt de lokale unge, som på eget initiativ har rakt ud til Mykolaivs borgmester og ytret ønske om netop et ungdomssted. Det bliver nu til virkelighed.

Med Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus’ indtog i Mykolaiv følger også en række aktiviteter, som skal være med til at styrke de lokale unge – baseret på netop de unges egne ønsker og behov: Filmaftener, debatklubber, kreative projekter, frivilligtræning og forenings- og dialogkurser. Det skal ske i tæt samarbejde med lokal unge og ungdomsorganisationer. En af dem er Tut.Hub - en lokal ungdomsorganisation, som blev etableret på baggrund af netop MykoMrii-programmet.

17-årige Daria Zvoryhina fra Tut.Hub i Mykolaiv om Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus’ udvidelse i Mykolaiv:  
“Unge mennesker i Mykolaiv vil få en platform for udvikling. Den nye ungeindsats er ikke kun en mulighed for at tage et sted hen i weekenden og bruge sin fritid. Det vil også være en platform for at skabe projekter og initiativer, som man kan involvere folk i. Det er det, den nye indsats er til for. Unge mennesker vil fremover altid vide, hvem de skal henvende sig til for at få hjælp til at gennemføre noget.”

Kontakter

Billeder

Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Download
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Download
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Download
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Download
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Foto: Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus.
Download

Om Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus

Med base i Kyiv (og snart Mykolaiv) arbejder Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus for at styrke unges demokratiske dannelse, organisering og aktive deltagelse i samfunds- og kulturlivet og bygge broer på tværs af Europa. Det er en platform for unge, af unge og med unge, hvor der siden 2021 er blevet afholdt arrangementer, kurser og udvekslingsprogrammer for unge og ungdomsorganisationer fra Ukraine og Danmark med fokus på dialog, kulturudveksling og inddragelse. Det fysiske Ungdomshus’ åbning blev udskudt flere gange pga. pandemi og krig, og bygningen blev endelig taget i brug i februar 2023. Ti medarbejdere står for ungdomshusets daglige drift og afholdelse af de mange aktiviteter, som styrker det unge demokrati i Ukraine og Danmark. Ungdomshuset ledes af et konsortium bestående af Dansk Kulturinstitut og DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd med støtte fra Udenrigsministeriet. 

I december 2023 har Udenrigsministeriet bevilget fem millioner for 2024-25 til at styrke det lokale civilsamfund gennem aktiviteter og ved at etablere og drive et ungdomssted i Mykolaiv.

Læs mere på www.theyouthhouse.org

Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut og Sisters Hope starter verdensturné i Kina24.4.2024 07:33:18 CEST | Pressemeddelelse

En af Danmarks mest anerkendte performancegrupper skal i tæt samarbejde med Dansk Kulturinstitut på en verdensturné. Scenen bliver dog hverken teatre, koncerthaller eller gallerier, men det åbne, offentlige rum. Her skal Sisters Hope udforske og udfolde deres samfundsvision om en mere sanselige og poetisk verden for øjnene af lokale beskuere. Første stop er Kina, hvor de gennemfører en 12 timer lang performativ vandring i området Aranya dér, hvor den kinesiske mur møder havet.

Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i Kyiv fejrer 1-års jubilæum: ”Unge får julelys i øjnene over at kunne være et sted, hvor de kan tænke på noget andet end krigen”16.2.2024 12:47:10 CET | Pressemeddelelse

Den 18. februar fejrer ungdomshuset 1-års jubilæum. Med over 5000 besøgende er huset blevet en platform for demokratisk deltagelse, hvorfra forandringer skabes i samarbejde med de unge, fortæller ungdomshusets leder Julie Arnfred Bojesen, som er i gang med at udvide med endnu et ukrainsk-dansk ungdomshus i havnebyen Mykolaiv.

Dansk Kulturinstitut er nu til stede i Georgien: ”Vi viser, at vi vil dem”6.2.2024 10:14:14 CET | Pressemeddelelse

EU-kandidaterne Moldova, Ukraine og Georgien kæmper netop nu en eksistentiel kamp for retten til at bevare eller definere deres egen unikke kultur og identitet. I Georgien har kulturen været i rivende udvikling siden Sovjetunionens fald – og i dag støtter over 80 pct. af civilbefolkningen optagelse i EU. Nu styrker Dansk Kulturinstitut sin fysiske tilstedeværelse i hovedstaden.

Mere kultur og kreativitet i den grønne omstilling: Dansk Kulturinstitut skal stå i spidsen for nyt stort EU-program om bæredygtige byer2.11.2023 08:26:58 CET | Pressemeddelelse

Overgangen fra lineær til cirkulær økonomi går for langsomt. Det skal en ny stor indsats omkring Østersøen gøre noget ved. Med programmet ”Creative Circular Cities” skal Dansk Kulturinstitut sammen med 14 partnere være med til at fremme cirkulær økonomi og cirkulær livsstil i seks udvalgte byer i Danmark, Estland, Finland, Letland, Polen og Tyskland. Creative Circular Cities er støttet af EU’s Baltic Sea Interreg Program med fire millioner euro.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye