Dansk Kulturinstitut

Mere kultur og kreativitet i den grønne omstilling: Dansk Kulturinstitut skal stå i spidsen for nyt stort EU-program om bæredygtige byer

Del

Overgangen fra lineær til cirkulær økonomi går for langsomt. Det skal en ny stor indsats omkring Østersøen gøre noget ved. Med programmet ”Creative Circular Cities” skal Dansk Kulturinstitut sammen med 14 partnere være med til at fremme cirkulær økonomi og cirkulær livsstil i seks udvalgte byer i Danmark, Estland, Finland, Letland, Polen og Tyskland. Creative Circular Cities er støttet af EU’s Baltic Sea Interreg Program med fire millioner euro. 

Creative Circular Cities, Foto: Stock Foto

Det skal være slut med en brug-og-smid-væk-kultur. Cirkulær økonomi handler om at sikre, at materialer og produkter har værdi og er anvendelige og genanvendelige så lang tid som muligt. En nødvendig udvikling i den grønne omstilling– både på lokalt og globalt plan. Men der er endnu langt fra tanke til handling, og her kommer de kreative industrier ind i billedet.

Erfaringer fra mode- og designbranchen
I årtier har kreative brancher som f.eks. mode og design været billedet på forbrug og overproduktion, men i den kulturelle og kreative sektor ligger også en stor viden og erfaring, som kan understøtte og udvikle cirkulære forretningsmodeller og praksisser. Med deres innovative tilgange og stærke indflydelse på menneskers vaner og tankesæt byder de kulturelle og kreative industrier på et stort potentiale i at fremme en cirkulær livsstil. Det potentiale kommer nu i spil i programmet Creative Circular Cities.

Fra teori til praksis
Ambitionerne om en cirkulær omstilling fejler ikke noget, men der mangler fortsat helt konkrete værktøjer til at komme i mål. Der er brug for nye metoder og tankesæt, som er lette at tage i brug både som virksomhed, borger eller som kommune. I Creative Circular Cities er målet at udvikle, afprøve og dele ”løsninger”, som byer rundt om Østersøen nemt kan omsætte til konkret handling.

Dansk Kulturinstituts adm. direktør Camilla Mordhorst om formålet og ambitionen med programmet:
”Klimaforandringerne er vores tids største udfordring. Det er nemt at føle sig magtesløs og rådvild. Men vi kan alle sammen gøre noget, og her bliver kultur og kreativitet afgørende. For vi skal til at ændre vaner, med andre ord kultur, og det arbejder projekter som Creative Circular Cities direkte med. Vi sætter myndigheder, erhverv og borgere i byer omkring Østersøen sammen om at skabe helt konkrete tiltag, så vi kan vise hinanden, hvordan vi opnår en mere cirkulær økonomi.”  

Aarhus er testby
Transformationen fra en lineær til en cirkulær økonomi starter på lokalt niveau, derfor har programmet Creative Circular Cities sat sig for at igangsætte en proces, hvor seks udvalgte byer rundt om Østersøen i fællesskab skal udvikle og teste processer og forretningsmodeller, der fremmer overgangen til en cirkulær økonomi. En af dem er Aarhus, hvor Klimasekretariatet v. Aarhus Kommune og Lifestyle & Design Cluster er partnere.

Head of Incubation v. Lifestyle & Design Cluster i Aarhus, Christian Chapelle om at være partner i programmet:
"Lifestyle & Design Cluster arbejder for at fremme innovation og bæredygtig vækst primært i de små og mellemstore tøj- og boligvirksomheder samt i de kreative brancher. Som partner i Creative Circular Cities (CCC) vil Lifestyle & Design Cluster identificere og teste nye cirkulære forretningsmodeller sammen med vores eksisterende og fremtidige lokale og regionale partnere inden for den kulturelle og kreative sektor og industri. Vores arbejde vil, i tæt samarbejde med Aarhus Kommune, være centreret omkring Aarhus og vores kommende cirkulære livsstilsinkubator i det centrale Aarhus. I Lifestyle & Design Cluster ser vi meget frem til at deltage i CCC sammen med danske og udenlandske partnere."

Flere kreative cirkulære byer
I hver af de seks testbyer dannes der et netværk af lokale myndigheder, erhvervsstøtte organisationer og NGO’er, som har til formål at udarbejde et ”starterkit” med vejledninger til at understøtte og udvikle cirkulære forretningsmodeller, cirkulær livsstil og samarbejdsmiljøer og strategier, som også andre byer rundt om Østersøen kan implementere.

Om Creative Circular Cities
Creative Circular Cities (CCC) er et tværnationalt samarbejde, hvor seks byer i Østersøregionen i fællesskab vil udarbejde, teste og udbrede løsninger drevet af kulturelle og kreative sektorer og industrier for at understøtte overgangen fra lineær til cirkulær økonomi. Dansk Kulturinstitut leder ​​CCC-konsortiet med 14 partnere fra Aarhus (DK), Kiel (DE), Gdynia (PL), Riga (LV), Tallinn (EE), Turku (FI). Herudover har programmet tilknyttet 23 associerede organisationer på tværs af Østersøregionen. Projektet er finansieret 80 % af EU’s Interreg Baltic Sea Region Program med et samlet budget på ca. fire millioner euro.

Kontakter

Billeder

Logo Creative Circular Cities
Logo Creative Circular Cities
Download
Download

Om Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut er en selvejende organisation, som har arbejdet for at fremme interkulturel dialog og forståelse på tværs af landegrænser siden 1940. Med afdelinger i bl.a. Brasilien, de baltiske lande, Indien, Kina og Tyrkiet samt aktiviteter i bl.a. Ukraine, Belarus, Moldova og Georgien er det instituttets ønske at bygge bro mellem Danmark og verden via kunst og kultur. Sammen med lokale partnere gennemfører instituttet mere end 100 kulturprojekter om året, der berører alt fra film, teater og musik til arkitektur, byudvikling og projekter, der fremmer demokratisk udvikling. Dansk Kulturinstitut er ledende partner i flere større programmer, bl.a. Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus og Den Ny Demokratifond.

Læs mere på www.danishculture.com

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kulturinstitut

Dansk Kulturinstitut og Sisters Hope starter verdensturné i Kina24.4.2024 07:33:18 CEST | Pressemeddelelse

En af Danmarks mest anerkendte performancegrupper skal i tæt samarbejde med Dansk Kulturinstitut på en verdensturné. Scenen bliver dog hverken teatre, koncerthaller eller gallerier, men det åbne, offentlige rum. Her skal Sisters Hope udforske og udfolde deres samfundsvision om en mere sanselige og poetisk verden for øjnene af lokale beskuere. Første stop er Kina, hvor de gennemfører en 12 timer lang performativ vandring i området Aranya dér, hvor den kinesiske mur møder havet.

Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i Kyiv fejrer 1-års jubilæum: ”Unge får julelys i øjnene over at kunne være et sted, hvor de kan tænke på noget andet end krigen”16.2.2024 12:47:10 CET | Pressemeddelelse

Den 18. februar fejrer ungdomshuset 1-års jubilæum. Med over 5000 besøgende er huset blevet en platform for demokratisk deltagelse, hvorfra forandringer skabes i samarbejde med de unge, fortæller ungdomshusets leder Julie Arnfred Bojesen, som er i gang med at udvide med endnu et ukrainsk-dansk ungdomshus i havnebyen Mykolaiv.

Dansk Kulturinstitut er nu til stede i Georgien: ”Vi viser, at vi vil dem”6.2.2024 10:14:14 CET | Pressemeddelelse

EU-kandidaterne Moldova, Ukraine og Georgien kæmper netop nu en eksistentiel kamp for retten til at bevare eller definere deres egen unikke kultur og identitet. I Georgien har kulturen været i rivende udvikling siden Sovjetunionens fald – og i dag støtter over 80 pct. af civilbefolkningen optagelse i EU. Nu styrker Dansk Kulturinstitut sin fysiske tilstedeværelse i hovedstaden.

Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus: Dansk Kulturinstitut og DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd udvider med ny ungeindsats i Mykolaiv12.12.2023 07:06:48 CET | Pressemeddelelse

Med en bevilling på fem millioner fra Udenrigsministeriet udvider Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus med et nyt mødested for unge og ungdomsorganisationer i Mykolaiv – den ukrainske by, som Danmark har forpligtiget sig særligt til at hjælpe med at genopbygge. Her skal ungdomsstedet og en række målrettede aktiviteter være en platform for unge, som ønsker at styrke det lokale civilsamfund og kulturliv. Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus’ indsats i Mykolaiv starter i januar 2024. Indsatsen skal drives af lokale ansatte i tæt samarbejde med Dansk Kulturinstitut og DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye