Friske kræfter i faget: De første 120 unge landbrugere har fået etableringsstøtte
Landbruget skal gennem et markant generationsskifte i de kommende år. Gennemsnitsalderen i det danske landbrug er nemlig 58 år, og det er derfor helt afgørende, at flere unge vælger faget til. Det skal en hurtigere udbetaling af etableringsstøtten hjælpe til med. Allerede nu har 120 unge landbrugere modtaget tilskuddet.
For de fleste er der en lang række omkostninger forbundet med at etablere sig. Samtidig er et af grundvilkårene som landbruger, at høsten varierer fra år til år. Derfor tilbyder Landbrugsstyrelsen en hjælpende hånd i form af vores etableringsstøtteordning, hvor unge landbrugere og gartnere kan få et tilskud på cirka 745.000 kr., når de etablerer sig med en heltidsbedrift.
Efter fødevareministerens ønske har vi fremrykket udbetalingen, så pengene hurtigere kan komme ud og arbejde for generationsskiftet. Det har derfor været muligt at søge om udbetaling fra den 29. september i år, og indtil videre har 450 unge søgt om udbetaling af deres tilskud.
Vi er i fuld gang med at behandle deres ansøgninger, og de første 120 unge landbrugere og gartnere har allerede modtaget deres tilskud. Der er givet tilsagn for i alt 319 mio. kr., og styrelsen har per dags dato udbetalt 63 mio. kr.
”Fra Landbrugsstyrelsens side gør vi alt, hvad vi kan for at sikre de bedst mulige rammer for unge landbrugere og gartnere, der drømmer om egen bedrift. Vi ved, at en sund økonomi er helt afgørende, når man skal etablere sig som selvstændig. Ved at fremrykke udbetalingen af etableringsstøtten giver vi de unge en hjælpende hånd,” siger Mette Hyldebrandt-Larsen, enhedschef i Landbrugsstyrelsen.
Vi forventer, at 200 unge landbrugere og gartnere har fået udbetalt deres tilskud inden årets udgang, og at de sidste vil være færdigbehandlet til 1. marts 2024.
Ny mulighed for etableringsstøtte i 2024
Fik du ikke søgt etableringsstøtte i 2023, får du muligheden igen i 2024. Du skal leve op til nedenstående kriterier, for at kunne søge:
- Du skal være under 41 år på ansøgningstidspunktet. Du må altså ikke være fyldt 41 år, når du indsender din ansøgning.
- Du skal som minimum have den almindelige 4-årige landmandsuddannelse, den almindelige gartneriuddannelse eller en anden uddannelse, der sikrer, at du har de relevante faglige kompetencer.
- Som noget nyt er det på 2024-runden muligt at få godkendt praktisk erfaring, hvis du ikke opfylder uddannelseskravet. Dette kræver en godkendt realkompetence vurdering.
- Du skal på udbetalingstidspunktet eje mindst 25 pct. af dit landbrug eller gartneri, og du skal have en registreret stemmeandel på minimum 50 pct. i virksomheden.
- Du kan også søge tilskuddet, hvis du allerede har etableret din virksomhed. Dog skal du sende ansøgningen inden for de første fire år af din etablering.
Ansøgningsrunden er åben fra den 1. februar 2024 til 22. april 2024.
Læs mere om Landbrugsstyrelsens forskellige initiativer for at hjælpe de unge med at etablere sig som selvstændige landbrugere her.
Kontakter
Landbrugsstyrelsens pressevagt
Tlf:41 89 25 07presse@lbst.dkFølg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum