Beskæftigelsesministeriet

Lovforslag om arbejdsmiljø vedtaget i Folketinget

Del

Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som udmønter arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023 og asbestaftalen fra 2022.

Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde i Danmark. Derfor afsatte regeringen og et bredt flertal i Folketinget i marts 2023 en historisk høj bevilling på 1,3 mia. kr. til bedre arbejdsmiljø. Den blev med lovforslaget i dag implementeret.

Samtidig udmøntes dele af den politiske aftale om asbest fra maj 2022. Hermed får arbejdsgivere pligt til at udlevere oplysninger fra asbestprotokollen til medarbejdere, der måtte ønske det til brug for en evt. senere arbejdsskadesag.

Arbejdstilsynets reaktioner og virkemidler forenkles, så det fremover bliver nemmere for virksomhederne at forstå konsekvenserne af, at overtræde arbejdsmiljøreglerne og handlemulighederne efter et tilsyn. Det medvirker til, at Arbejdstilsynets reaktioner overfor virksomheder reduceres fra 11 til 7.

Fx afskaffes kompetencepåbud, så virksomhederne selv kan bestemme, om de har brug for at indhente sagkyndig bistand til at løse et arbejdsmiljøproblem. Derudover afskaffes det gebyrbelagte ”skærpede tilsyn” og ”bindende forhåndsbesked”, som begge har vist sig kun at have begrænset effekt på arbejdsmiljøet.

Forenklingen medfører ikke et lavere beskyttelsesniveau for de ansatte på arbejdspladserne.

Endelig medfører lovforslaget en bedre beskyttelse af alle arbejdsmiljørepræsentanter, så de fremover får samme beskyttelse som tillidsrepræsentanter. 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Vi skal blive ved med at arbejde for et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Derfor er jeg også glad for, at vi i forligskredsen har aftalt en handlingsplan for arbejdsulykker, som bl.a. nedsætter en ekspertgruppe. Den skal analysere de alvorlige ulykker og komme med bud på forebyggelse, så vi kan få nedbragt antallet af ulykker på arbejspladserne.”

- Det er farligt at blive udsat for asbest, og derfor får medarbejdere, der har arbejdet med asbest, nu ret til at få udleveret oplysninger fra asbestprotokollen. Det er vigtig dokumentation for, hvad man præcis har været udsat for.  

- Med lovforslaget forenkler vi Arbejdstilsynets reaktioner og virkemidler for at hjælpe virksomhederne til bedre at forstå og efterleve reglerne.

Lovforslaget træder i kraft d. 1. februar 2024.

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Ledigheden er uændret i maj 202420.6.2024 09:00:05 CEST | Pressemeddelelse

Der er 86.800 fuldtidsledige i maj 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er 300 flere sammenlignet med måneden før hvilket betyder, at ledigheden i maj er omtrent uændret i forhold til forrige måned. Ledighedsprocenten er uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Vi har i lang tid kunnet glæde os over en stabil, lav arbejdsløshed, og maj-tallene understreger den tendens. Den lave ledighed er godt for både den enkelte og for samfundet, og vi skal udnytte det til at få endnu flere med på arbejdsmarkedet". "Flere brancher og virksomheder efterspørger fortsat arbejdskraft, og derfor har regeringen blandt andet gjort det attraktivt at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen". Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering offentliggør ledighedstallet for juni måned den 18. juli.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye