Nedslående: Forbud imod pelsproduktion udsat
Pelsdyravl og markedsføring af opdrættede pelsprodukter på det europæiske marked kunne være blevet endeligt forbudt ved EU-lovgivning. Men Europa-Kommissionen introducerede ved et pressemøde i dag i stedet en syltekrukke, da de afventer en videnskabelig udtalelse fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).

I marts måned nåede en officiel underskriftsindsamling – en såkaldt ECI - for et pelsfri Europa på rekordtid opbakning fra flere 1,5 millioner europæere. De støttede et krav om forbud imod pelsdyravl og markedsføring af pelsprodukter fra opdrættede dyr. I dag kom Europa-Kommissionens svar på kravet:
Europa-Kommissionen forpligter sig til at overveje et eventuelt forbud mod pelsfarme og pelsprodukter, der markedsføres i EU. Men det sker først efter en udtalelse fra EFSA, EU's ekspertpanel vedrørende blandt andet dyrevelfærd. Den ligger først klar i løbet af marts 2025, og kommissionen giver derefter sig selv helt indtil marts 2026, før den kommer med et endeligt svar på ECI'en.
”Det er skuffende, at beslutningen om et forbud trækkes i langdrag – igen. Der findes allerede en lang række undersøgelser, som konkluderer, at opstaldningssystemerne på pelsfarme under ingen omstændigheder kan opfylde behovene hos de dyr, som holdes alene for at blive aflivet og pelset,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse hilser dog nyheden om, at man overvejer et fuldstændigt forbud, velkommen. Organisationen håber, at den videnskabelige udtalelse vil konkludere på det allerede eksisterende, gedigne videnskabelige grundlag og underbygge beslutningen. Udtalelsen skal omhandle mink, ræv, mårhund og chinchilla, da det primært er dem, der holdes i EU. Fælles for dyrene er, at de holdes tæt i små golde bure, hvilket forhindrer dem i at udvise deres artsspecifikke adfærd og få opfyldt deres naturlige behov.
”Det er så dårlige forhold, man byder dyrene i pelsproduktionen, så det er noget, politikerne er nødt til at forholde sig til. Velfærden for dyr på pelsfarme kan ikke forbedres: Den eneste mulighed er et fuldstændigt forbud, og nu bliver det op til EFSA at samle op på den eksisterende viden, så kommissionen omsider kan træffe den rigtige afgørelse,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
I forbindelse med den foreslåede EFSA-udtalelse påpeger Dyrenes Beskyttelse, at det er altafgørende, at processen er så gennemsigtig og upartisk som muligt.
”Det skal sikres, at alle interessenter bliver involveret, så vi undgår en overrepræsentation af industrien sammenlignet med uafhængige forskere og NGO'er,” siger Britta Riis.
Fakta:
- I Europa holdes og aflives 8,6 millioner dyr til pelsproduktion hvert år.
- Hold af pelsdyr i små bure er dårlig dyrevelfærd. Det helt grundlæggende problem er manglende muligheder for bevægelse og naturlig udfoldelse, da systemets primære formål er at huse mange dyr ved brug af meget få ressourcer som f.eks. plads, berigelse og arbejdskraft til pasning.
- 20 medlemsstater har allerede helt eller delvist forbudt pelsdyravl eller gennemført strengere foranstaltninger af hensyn til dyrevelfærd, miljø og folkesundhed. Opfordringen til at forbyde pelsfarme i Europa er blevet støttet af MEP'er fra hele det politiske spektrum.
- I Danmark holdes der stadig mink og chinchillaer, hvorimod hold af ræve er forbudt.
Om ECI'en:
Hvis man opnår en million underskrifter på et forslag, på tværs af EU's medlemslande, er EU-Kommissionen efterfølgende forpligtet til at behandle borgerinitiativet. EU-Kommissionen skal vurdere, hvilke tiltag den vil foreslå på baggrund af initiativet, og ikke mindst, hvad begrundelsen er for disse tiltag eller for ikke at handle.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum