GUDP uddeler 118,8 mio. kr. til grøn omstilling af fødevaresektoren

Del

Bestyrelsen for Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram har netop truffet beslutning om, hvilke projekter der skal have projekttilskud fra årets anden ansøgningsrunde. I alt kan 13 projekter nu påbegynde deres bidrag til den grønne omstilling af fødevaresektoren.

Et stærkt felt af skarpe ansøgninger og gode ideer gjorde det igen til en vanskelig manøvre for GUDP-bestyrelsen at træffe beslutning om, hvilke projekter der skulle have tilsagn fra GUDP's ordinære ansøgningsrunde.

Der var på forhånd udloddet 100 mio. kr. til årets anden ordinære ansøgningsrunde, men i lyset af det stærke ansøgningsfelt valgte bestyrelsen ekstraordinært at hæve puljen med 18,8 mio. kr.

De i alt 118,8 mio. kr. blev fordelt på 13 projekter, der forventes at bidrage med en effekt indenfor fem forskellige, primære indsatsområder. Hertil kan det enkelte projekter også have en sekundær effekt på andre af GUDP's grønne indsatsområder.

De to primære indsatsområder, der i denne runde fylder mest, er henholdsvis ”begrænset udledning af klimagasser fra fødevareerhvervet” samt ”reduceret påvirkning af miljøet fra kvælstof, fosfor og pesticider”.

Formand for GUDP-bestyrelsen Mikael Thinghuus ser tilbage på en veloverstået ansøgningsrunde, og sætter her ord på rundens grønne effekter:

”Historisk set fylder projekter, der vil reducere udledning af klimagasser meget i GUDP. Og det skal de også. Men set i lyset af det massive iltsvind, vi i dette efterår har set i de danske farvande, er jeg særlig glad for udfaldet af runden, hvor vi prioriterer 36,5 mio. kr. til fire projekter, der arbejder med at reducere påvirkningen af miljøet fra kvælstof og fosfor som primært indsatsområde. Hertil vil flere af de øvrige projekter også have en positiv afledt effekt på indsatsområdet”.

I denne runde er der også blevet plads til to projekter, der arbejder med bedre dyrevelfærd som primært indsatsområde, to der arbejder med fremtidens proteiner og fødevareingredienser, og endelig et enkelt projekt, der vil sikre øget natur og biodiversitet som primært indsatsområde.

”Alt i alt får vi fordelt puljens midler godt ud på GUDP's grønne indsatsområder. Jeg glæder mig til at følge projekterne og ønsker holdene bag rigtig god arbejdslyst,” udtaler Mikael Thinghuus.

På GUDP's hjemmeside kan du se, hvilke projekter der har fået tilsagn om projekttilskud samt læse mere om, hvilke problemstillinger det enkelte projekt adresserer, og hvordan projektet vil løse udfordringen.

Se mere om GUDP´s nye projekter her

Kontakter

Links

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP)

GUDP er en moderne erhvervsstøtteordning, der skal løse nogle af de vigtigste udfordringer for fødevareerhvervet og hele samfundet. Udfordringerne er at skabe en større bæredygtighed og løse nogle af de klima- og miljømæssige problemer, samfundet står overfor – samtidig med, at økonomien hele tiden forbedres, så fødevaresektoren fortsat kan skabe vækst og sikre arbejdspladser i Danmark.

Læs mere om GUDP's bestyrelse, projekter, arrangementer, strategi, handlingsplan mv. på gudp.dk eller kontakt GUDP-sekretariatet på gudp@lbst.dk

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye