Løse hunde bider hjorte over hele landet
Cirka 30 gange om året har Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 sager med hjorte, der er bidt af hunde. I hver fjerde sag går det ud over rålam og kalve fra krondyr. Organisationen opfordrer danskerne til som udgangspunkt at holde hunden i snor i skoven

Dyrenes Vagtcentral 1812 modtager hvert år en stribe henvendelser om hjorte, der bliver skambidt af hunde. Indtil december i år har vagtcentralen haft 21 sager om hjorte, der er blevet bidt. Sidste år endte antallet på 27 sager. Sagerne er fordelt over hele landet. Over de seneste fire år har rålam og kalve fra kronvildt tegnet sig for en fjerdedel af det samlede antal bidsager. På baggrund af tallene opfordrer Dyrenes Beskyttelse hundeejere i områder med hjortebestande til at holde ekstra godt styr på deres hunde.
”Selv meget velopdragne og trænede hunde kan ikke modstå fristelsen, hvis de pludselig får øje på en løbende hjort eller hare. Det er hundeejerens ansvar at holde sin hund i snor og forhindre de tilfælde, som vi hvert år ser med hjorte og andre vilde dyr, der bliver skambidt af hunde,” siger Peter Gravlund Nielsen, biolog og projektleder i dyreværnsafdelingen hos Dyrenes Beskyttelse.
Det fremgår af hundeloven, at hunde skal være i snor – medmindre der er lokale undtagelsesbestemmelser. Under alle omstændigheder skal hunden føres af en person, som har fuldt herredømme over den. Det er førerens ansvar, at hunden ikke forvolder skade eller er til gene for sine omgivelser. Alligevel kommer frivillige fra Dyrenes Beskyttelse ud til mange sager med tilskadekomne hjorte, hvor løse hunde skambider hjorte og deres lam og kalve.
”Det er vigtigt at holde sin hund i snor, når man går tur, hvor der også lever hjorte. Det fremgår som regel tydeligt af skiltningen, om man skal have sin hund i snor,” understreger Peter Gravlund Nielsen.
Ofte ender sagerne fra vagtcentralen hos beredskabet af frivillige dyrereddere og skytter. I mange tilfælde er det nødvendigt at nødaflive skambidte hjorte for at minimere dyrenes lidelser. I november i år var der en hændelse i en skov ved Hammel Vandværk i Østjylland, hvor to løse hunde skambidte et rålam. Dyrenes Beskyttelse blev tilkaldt, og da skytten ankom til stedet, var hundene i gang med at spise af det endnu levende rålam.
”Vores skytte var rystet over episoden, og lammet var så skadet, at der ikke var andet at gøre end at nødaflive det. Det stod ikke til at redde, og derfor måtte vi afslutte lammets lidelser,” fortæller skyttekoordinator Rolf Nordentoft.
”Det er desværre noget, vi oplever med jævne mellemrum. Det er en velkendt problemstilling, at løse hunde skambider både voksne hjorte, rålam og kalve fra kronvildt. Desværre er det også meget sjældent, at der er andet at gøre end at foretage en nødaflivning i de sager, som vi kommer ud til,” forklarer Rolf Nordentoft
Alle aldre |
Lam/kalv |
|
2023*: |
21 sager |
8 sager |
2022: |
27 sager |
8 sager |
2021: |
30 sager |
8 sager |
2020: |
27 sager |
5 sager |
*Perioden 1/1 2023 – 31/11 2023 |
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum