DLG Group

Nu åbner Nordeuropas største insektfabrik

Del

I dag åbner Enorm Biofactory dørene til Nordeuropas største insektfabrik, som årligt skal producere over 10.000 tons insektmel via sidestrømme fra fødevareindustrien. Mere end 2000 deltagere forventes at lægge vejen forbi den officielle åbning. 

Borgmester, Ole Vind (V) klipper snoren til Nordeuropas største insektfabrik.
Borgmester, Ole Vind (V) klipper snoren til Nordeuropas største insektfabrik. Claus Haagensen

22.000 kvadratmeter, 100 tons larver om dagen og godt 10.000 tons insektmel om året. Det er nogle af de tal, der beskriver Enorm Biofactory’s nyopførte fabrik ved Hvirring i Hedensted Kommune.

De lokalproducerede insektproteiner kan erstatte en del af den soja, der importeres i dag. Insektmelet kan også erstatte højt fordøjelige animalske proteinkilder som fiskemel, og kan dermed anvendes i både husdyrproduktionen og fiskeindustrien. Via sidestrømme fra fødevareindustrien upcycler Enorm Biofactory produkter af lav værdi til proteiner af høj værdi. På sigt er det målet, at insektproteiner også kan indgå i fødevarer.

Flere års målrettet arbejde

Bag Enorm Biofactory står direktionen bestående af Carsten Lind Pedersen, Jane Lind Sam (far og datter) og Arne Holst Lauridsen.

Carsten Lind Pedersen, medstifter og CEO i Enorm Biofactory, siger:

”I dag fejrer vi flere års hårdt og målrettet arbejde, hvor dygtige kollegaer og et utal af samarbejdspartnere har muliggjort projektet. Nu begynder næste fase, hvor vi skal have produktionen til køre og løbende skalere op til fuld drift.”

Den nyopførte insektfabrik har været undervejs siden 2022, hvor flere aktører, blandt andre landbrugsselskabet DLG, blev en del af ejerkredsen. Også her vækker åbningen af fabrikken glæde.

”Det vi klipper snoren til i dag, er et skoleeksempel på, hvilken retning landbruget bevæger sig i. Enorm Biofactory er en fantastisk historie om dansk innovation, som kan levere alternative proteinkilder til vores andelshaveres bedrifter. Nu ser vi frem til at produktionen kommer i drift og bliver kommercialiseret, så vores andelshavere kan få gavn af det, siger Jesper Pagh, Group COO i DLG.

Insekter upcycler rester fra fødevareindustrien

Både insektmelet og insektolien, der allerede har vist lovende resultater i testforsøg på landbrugsbedrifter, produceres via soldaterfluen, der også er kendt som ’Black Soldier Fly’, der parrer sig og lægger æg. Herefter udklækkes æggene, hvorefter larverne får foder, der primært kommer via reststrømme fra fødevareindustrien. Larverne forarbejdes til olie og protein efter cirka 12 dage. Når fabrikken er i fuld drift, vil den producere 100 tons larver om dagen.

”Nu er vi klar til at tage imod store mængder restprodukter fra fødevareindustrien. Et godt eksempel er Arla Foods Ingredients P/S, der kan nedbringe deres ’Foodwaste’ med 16 % fra deres fabrik, Danmark Protein, der ligger nær Videbæk. Det skyldes at sidestrømme fra produktionen upcycles til foder i stedet for at blive solgt til biogas. Vi håber, at flere danske fødevareproducenter vil tage ansvar for at recirkulere næringsstofferne gennem larver, for cirkularitet er en af nøglerne til at udvikle en bæredygtig fødevareindustri,” fortæller Carsten L. Pedersen og forsætter:

”Vi fik fornyeligt at vide, at vi var insektindustriens ’best kept secret’. Den går ikke længere, for nu skal vi snart have solgt nogle produkter.”

Store forventninger til produktionen

I DLG har man også store forventninger til produkterne fra Enorm Biofactory.

”Både på den korte og den lange bane ser vi nogle meget interessante perspektiver i insektproduktionen. De første resultater fra vores testforsøg med både insektmel- og olie viser positive tendenser i produktionen og sundheden hos husdyr, og vi forventer at der er et potentiale, hvor vi kun har set toppen af isbjerget,” siger Troels Møller Olesen, direktør for husdyrernæring i DLG.

Enorm Biofactory regner med at mere end 2000 deltagere i løbet af dagen vil lægge vejen forbi åbningen.

Jane%20Lind%20Sam%20og%20Carsten%20Lind%20Pedersen%20under%20%E5bningen%20af%20deres%20livsv%E6rk.
Jane Lind Sam og Carsten Lind Pedersen under åbningen af deres livsværk. Claus Haagensen

Om Enorm Biofactory

Enorm Biofactory er en dansk producent af insektproteiner, der har fokus på cirkularitet og lokal produktion af proteiner. Den nye fabrik er et resultat af en trecifret millionindsprøjtning og samarbejde med nøgleaktører som DLG, Danmarks Eksport- og Investeringsfond og Nykredit Bank. Enorm Biofactory bidrager til den grønne omstilling af landbruget ved at producere alternative proteinkilder fra insekter, som kan erstatte en del af de proteinkilder, som importeres til både Danmark og EU.

Kontakter

Billeder

Fluebur
Fluebur
Download
Carsten Lind Pedersen i verdens største fluestald
Carsten Lind Pedersen i verdens største fluestald
Download
Black Soldier Fly
Black Soldier Fly
Download
Fluer der lægger æg
Fluer der lægger æg
Download
Larver der spiser sidestrømme fra fødevareindustrien
Larver der spiser sidestrømme fra fødevareindustrien
Download
Larver i massevis
Larver i massevis
Download
Portræt af Carsten Lind Pedersen
Portræt af Carsten Lind Pedersen
Download
Portræt af Jane Lind Sam
Portræt af Jane Lind Sam
Download
Nye bygninger
Nye bygninger
Download
Processen af produktionen
Processen af produktionen
Download
Livscyklus for Black Soldier Fly
Livscyklus for Black Soldier Fly
Download
Jesper Pagh under sin tale ved åbningen af Enorm Biofactory
Jesper Pagh under sin tale ved åbningen af Enorm Biofactory
Download
Professor, Steen Hildebrandt under sin tale ved åbningen
Professor ved AU, Steen Hildebrandt, under sin tale ved åbningen
Download

Vedhæftede filer

Om DLG

DLG-koncernen er et andelsselskab ejet af knap 26.000 danske landmænd. Selvom vores rødder er danske, har vi et globalt udsyn. Fra at vi tidligere udelukkende opererede i Danmark er DLG-koncernen vokset markant gennem de seneste 20 år og er nu en af de førende europæiske virksomheder inden for fødevarer, energi og byggematerialer med kontorer i 18 lande.

I 2022 havde DLG-koncernen en omsætning på 80 mia. kr., hvilket gør os til en af Danmarks største virksomheder målt på omsætning. Cirka 65 % af vores omsætning genereres i Tyskland, som er vores største marked.

Følg pressemeddelelser fra DLG Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DLG Group

DLG og BioCirc åbner for aftaler om biomasse og muliggør investeringer i energiselskabets samlede pulje af aktiviteter11.4.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et stærkt partnerskab mellem DLG og BioCirc gør det nu muligt for landmænd at indgå aftaler om levering af biomasse til produktion af vedvarende energi, og samtidig bliver det muligt at investere i BioCircs samlede pulje af nuværende energiaktiviteter og fremtidige energiprojekter. Dermed kommer landbruget endnu tættere på den værdiskabelse, som erhvervet bidrager med i den grønne omstilling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye