500 bankansatte bekæmper digital svindel hver eneste dag
Hver dag går næsten 500 bankfolk på arbejde for at bekæmpe den stigende digitale svindel eller hjælpe ofrene for den. Det er mere end en fordobling på bare fem år. De mange ansatte bremser over halvdelen af svindlen. Men det er dyrt. De samlede udgifter for bankerne løber op i knap 750 mio. kroner om året. Det viser nye tal fra Finans Danmark.
Tallene taler deres eget tydelige sprog. Mens bankrøverierne sidste år for første gang var helt forsvundet, så er bankrøverne i dag blevet digitale.
Netbanksvindel, betalingskortsvindel, kærlighedssvindel og investeringssvindel. Det er nogle af de metoder kriminelle bruger for at få fat på bankkundernes penge. Og selvom det fortsat er meget sikkert at have sine penge i banken og benytte sine betalingskort, så er det både dyrt og ubehageligt at møde de kriminelle online.
Derfor har bankerne over de seneste år oprustet i kampen mod de kriminelle. Og i dag sidder der næsten 500 medarbejdere i hele landet og arbejder med enten at forhindre og forebygge digital svindel eller behandle de mange sager, hvor kunden har været udsat for svindel.
”Mens der for fem år siden skønsmæssigt var 200 medarbejdere til at løse denne type opgaver, så er det tal i dag mere end fordoblet. Det er en naturlig udvikling, når kriminaliteten stiger. Bankerne har stort fokus på at stoppe de kriminelle, og det er en stor samfundsmæssig opgave, der løses her,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.
Det er dyrt at bekæmpe digital svindel
Bankernes udgifter til it-systemer, eksterne leverandører og omkostninger til kompensation til kunderne beløber sig til 350 mio. kroner årligt. Hvis man dertil lægger omkostningerne til de medarbejdere, der arbejder med det, så er den samlede årlige udgift for sektoren til forebyggelse og bekæmpelse af digital kriminalitet knap 750 mio. kroner.
”Det koster mange penge for bankerne at bekæmpe kriminelle. Og det koster også penge for kunderne. Samtidig er det en ubehagelig og til tider traumatisk oplevelse at blive udsat for svindlen. Det er derfor, vi vil gøre alt for at stoppe de kriminelle. Og det er også derfor, at vi nu sætter ekstra ind på det her,” siger Ulrik Nødgaard.
Derfor nedsætter Finans Danmark nu en Svindel Task Force, der skal gennemføre en 360 graders analyse af de processer, metoder, interessenter og it-systemer, der anvendes og misbruges af de kriminelle.
”Vi er nødt til at sætte os sammen og i fællesskab finde løsninger, der kan stoppe de kriminelle, som ser en lukrativ forretning i at udnytte digitaliseringen og vores tillid til hinanden til at begå kriminalitet,” siger Ulrik Nødgaard.
Finans Danmark lancerer også en stor anti-svindelkampagne, som i hele 2024 skal gøre os opmærksomme på problemet og give os gode råd til, hvordan vi skal agere.
Læs nyhed og hent ny rapport om digital svindel (finansdanmark.dk)
Finans Danmark
Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse
Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.
Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.
Investorer i danske investeringsfonde tog en pause i marts15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det samlede nettokøb stort set gik i nul i marts, var der stadig stor interesse for investeringsfonde, der investerer globalt.
Høringssvar - ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.14.4.2025 15:06:20 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har afgivet høringssvar vedr. ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum