Finans Danmark

Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo

Del

Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.

Den grønne omstilling af vores samfund er en forudsætning for, at vi kan styrke Europas sikkerhed og konkurrenceevne. Det kræver massive investeringer i og finansiering af grønne virksomheder og projekter. I en ny rapport estimerer COWI, at der i Danmark skal investeres op mod 1.400 mia. kr. i den grønne omstilling frem mod 2050. Privat finansiering er afgørende. Derfor har Finanssektorens klimapartnerskab bedt COWI om at udarbejde en analyse af barrierer og potentielle løsninger for øget finansiering og investeringer i den grønne omstilling. Det har blandt andet taget udgangspunkt i et omfattende arbejde med at identificere konkrete modeller rundt om i Europa, som allerede har vist sig effektive i forhold til eksempelvis etablering af havvind. På baggrund af rapportens konklusioner lancerer partnerskabet nu fem konkrete anbefalinger, der skal gøre det lettere at finansiere og tiltrække kapital til grønne projekter hurtigere og i større skala.

”Den finansielle sektor i Danmark har aldrig investeret mere i den grønne omstilling, end vi gør i dag. Men vi står klar til at bidrage endnu mere med både private investeringer og lån for at accelerere den grønne omstilling i Danmark og EU. Det forudsætter dog, at projekterne er sammensat således, at både virksomheder, udviklere og vores kunder kan opnå en bæredygtig forretning med attraktivt afkast. Derfor har vi i regi af Klimapartnerskabet sammen med COWI brugt det seneste år på først at identificere udfordringerne for finansieringen af den grønne omstilling ved blandt andet at kigge ind i vores eget maskinrum. Dernæst har vi kigget på konkrete modeller rundt om i Europa, som allerede fungerer, så vi kan bringe disse erfaringer ind i et konstruktivt samarbejde med regeringen. For Danmark og EU konkurrerer på et globalt marked om at tiltrække kapital og projekter. Hvis mere kapital skal finde vej til de grønne projekter og sætte fart på Europas grønne omstilling, skal rammevilkårene justeres, så kapitalen lettere kan flyde i den rette retning. Hvis det skal lykkedes, skal staten i højere grad bidrage til at mindske usikkerheder og skabe rammer for at udvikle bedre forretningsmodeller for vedvarende energiprojekter," siger Carsten Egeriis, formand for Finanssektorens klimapartnerskab, som består af repræsentanter fra hele den finansielle sektor.

Danmark og EU er i en hård konkurrencesituation, og vi ser i stigende grad investorer i grønne projekter søge mod andre lande og kontinenter for at få de mest attraktive rammevilkår. Det bremser udviklingen af den grønne omstilling herhjemme. Der er derfor behov for at se på, hvordan investerings- og finansieringsrammerne forbedres, og hvordan der kan genetableres de rigtige balancer i risici og afkast, så vi i Danmark kan opskalere og øge tempoet i udrulningen af vedvarende energi og nye grønne teknologier. Finanssektorens klimapartnerskab anbefaler helt konkret:

1. Sikre stabile afsætningspriser på grøn energi
Der behov for at sikre mere stabile afsætningspriser på grøn energi samt forudsigelighed og sikkerhed for indtjening. En løsning er, at statens kommende udbud af havvind får en tosidet CfD, hvor staten og den private sektor deler risici og potentielle gevinster. 

2. Understøtte at energien kan afsættes og understøtte nødvendig infrastruktur
Der skal sikres, at den grønne energi kan afsættes. Det kan ske ved at øge efterspørgslen efter energi, f.eks. ved øget elektrificering af samfundet, ved at skabe infrastrukturforbindelser til andre markeder med høj efterspørgsel, så som brintrør, interkonnektorer/direkte linjer eller støtte projekterne med nettilslutning. Samtidig kan staten sikre bedre muligheder for at finansiere udbygningen af det danske elnet, da der i dag er regulatoriske uhensigtsmæssigheder, der bør fjernes, så der fortsat er mulighed for dansk realkreditfinansiering af el-nettet. 

3. Mere fleksibilitet så der skabes forretningsudvikling
Der skal på sigt og i kommende udbud øges mulighederne for forretningsudvikling, ved hjælp af udviklerdrevne havvindudbud. Parallelt med nye udbud kan der introduceres udbud med mere fleksible betingelser og større frihed til på kommercielle vilkår at udvikle havarealer. Sikkerhed for havarealet giver mulighed for at modne tilhørende projekter på land, som evt. kan resultere i overskudsdeling over tid. 

4. Udvide garantiordninger for nye grønne teknologier
Der skal øges støtte og garantiordninger til udviklingen af nye grønne teknologier, så mere privat kapital kan understøtte udviklingen. Her kan EIFO spille en rolle med garantier eller andre former for statstilskud, når udviklingen af teknologier er forbundet med usikkerheder og risici. 

5. Hurtigere sagsbehandling
Der skal mindskes sagsbehandlingstider og undgås skiftende regulering, for at fjerne risici i de store investeringer i anlæg og teknologi, samt sikre klare rammer for at forbedre mulighederne for langsigtet finansiering og investeringer.

Finanssektorens klimapartnerskab vil nu drøfte rapportens resultater og sine anbefalinger med en række centrale aktører fra både den offentlige og private sektor for at afklare, hvordan anbefalingerne kan blive omsat til konkret handling.

Læs hele pressemeddelelsen og hent rapporten

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

Få seneste nyt fra Finans Danmark: Tilmeld dig nyheder og analyser - og følg os på sociale medier

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.

Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye