Aarhus Universitet: Health

En ny publikation i Nature Communications kan revolutionere behandlingen af Parkinsons patienter

Del

Fremtidens behandling af Parkinsons sygdom har gennemgået enorm udvikling i de seneste år. Nu er der opstået et gennembrud i forskningen, der leverer de stærkeste resultater for både bivirkningsfri og langvarig behandlingseffekt ind til nu.

Mark Denham har forsket i stamceller i mere end 20 år. Nu kan han måske hjælpe med at revolutionere behandlingen af Parkinsons sygdom.
Mark Denham har forsket i stamceller i mere end 20 år. Nu kan han måske hjælpe med at revolutionere behandlingen af Parkinsons sygdom. Rikke Lindhard, DANDRITE

OBS: Nyheden er klausuleret til tirsdag den 5. december kl. 11.00

Resultaterne er netop offentliggjort i Nature Communications under titlen "Enhanced production of mesencephalic dopaminergic neurons from lineage-restricted human undifferentiated stem cells."

I de nye forskningsresultater har DANDRITE-gruppeleder og lektor Mark Denham udviklet en metode, der sikrer meget højere renhed af de såkaldte dopamin-celler, som er afgørende i forbindelse med Parkinsons sygdom.

"Stamceller tilbyder lovende potentiale for behandling af Parkinsons sygdom ved at transformere sig til specifikke nerveceller. Præcisionen af denne transformation udgør imidlertid en betydelig udfordring med nuværende metoder, hvilket resulterer i lav renhed," forklarer Mark.

At opnå høj renhed er afgørende for effektivt at genoprette bevægelse hos patienter.

I Denham Lab blev stamceller genetisk modificeret for at forhindre dem i at danne de forkerte typer af nerveceller. De nyudviklede stamceller har en forbedret evne til at producere de specifikke nerveceller, der kræves for behandling af Parkinsons, kendt som dopaminerge celler.

Desuden viser forskerne, at de genetisk modificerede stamceller førte til genoprettelse af bevægelse hos dyremodeller. Dette gennembrud er en potentiel ny terapeutisk tilgang til behandling af Parkinsons sygdomspatienter.

Eksperimenter på rotter har vist, at både mængden og renheden af ​​dyrkede stamceller er afgørende for antallet og varigheden af behandlinger.

"Ved hjælp af vores genetisk modificerede celler genererer vi en højere renhed af dopamin-celler. For patienter vil dette reducere restitutionstiden og mindske risikoen for tilbagefald og medicinbrug. Mit mål er at hjælpe patienter med at undgå medicin, hvilket kræver høj renhed. Så næste skridt er at overføre min metode til kliniske forsøg," siger Mark.

Nøgleord

Kontakter

For mere information, kontakt:

Mark Denham
mden@dandrite.au.dk
23982078

Rikke Lindhard
rsl@dandrite.au.dk
20975788

Om DANDRITE

The Danish Research Institute of Translational Neuroscience (DANDRITE) was established by Lundbeckfonden and Aarhus University in 2013 and performs basic and translational research in the brain and the nervous system.
DANDRITE is located at the Department of Biomedicine and the Department of Molecular Biololy and Genetics. 

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye