FL24: 100 mio. kr. til Klimaskovfonden skal sætte mere fart på skovrejsning
Regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2024 har besluttet at styrke Klimaskovfonden med 100 mio. kr. Det skal sikre mere skovrejsning og mere udtagning af lavbundsjord.
25 hektar klimaskov ved Novrup i Esbjerg Kommune. 98.423 nyplantede træer i Kjellerup i Silkeborg Kommune. Det er blot nogle af de i alt 77 projekter i 46 kommuner, som Klimaskovfonden har støttet, siden fonden blev etableret i foråret 2021.
For at styrke fondens projekter om skovrejsning og udtagning af lavbundsjord har regeringen og aftalepartierne bag finansloven for 2024 besluttet at styrke Klimaskovfonden med 100 mio. kr. i 2023.
”Vi skal have markant mere skov, end vi har i dag, og Klimaskovfonden er en vigtig medspiller i den private skovrejsning. Med denne ekstra bevilling på 100 mio. kr. forventer Klimaskovfonden at kunne etablere yderligere cirka 3.500 hektar skov og udtage 200 hektar lavbundsjord. Det er et lille, men vigtigt skridt på vejen mod vores målsætning om 250.000 hektar ny skov i Danmark,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Regeringen vil fremlægge en ambitiøs skovplan med et mål om etablering af 250.000 hektar ny skov – svarende til et areal på størrelse med Lolland, Falster og Bornholm tilsammen. Det er knap 40 procent mere end det skovareal, der er i Danmark i dag.
Klimaskovfondens indtil videre 77 projekter dækker over et samlet areal på 735 hektar fordelt på cirka 635 hektar skovrejsning og cirka 100 hektar lavbundsprojekter. Alle Klimaskovfondens skovprojekter får status som fredskov, hvilket betyder, at der skal være skov på arealet i al fremtid.
”Vi har brug for at sætte fuld fart på skovrejsningen i Danmark. I Klimaskovfonden glæder vi os over, at vi kan bidrage til regeringens målsætning om 250.000 hektar ny skov, og at et bredt flertal i Folketinget nu sætter flere midler af til det. Med ekstra midler kan vi plante flere træer og omdanne landbrugsjord til natur. Det er klimahandling, der samtidig beskytter drikkevand, mindsker kvælstofudledning, skaber mere plads til natur i det danske landskab og giver danskerne nye naturoplevelser,” siger forperson for Klimaskovfonden, Kirsten Brosbøl.
Fakta
- Den danske Klimaskovfond er vedtaget af et enigt Folketing og etableret ved lov d. 29/12 2020 for at understøtte CO2-reduktionsmålet ved at fremme etableringen af mere skov og udtagningen af kulstofholdige lavbundsjorder i Danmark.
- Klimaskovfonden er etableret som en uafhængig, statslig forvaltningsenhed under Miljøministeriet.
- Klimaskovfonden er etableret i 2021 med en statslig startkapital på 100 mio. kr.
- Der afsættes 100 mio. kr. i 2023 til Klimaskovfonden.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Store sammenhængende trawlfrie zoner skal genoprette livet på havbunden3.2.2025 11:38:41 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil til fremtidens fiskeri foreslår regeringen at udlægge yderligere 17.977 km2 havareal med forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber. Forbuddet er en del af regeringens samlede indsats for genopretning af Danmarks havmiljø.
Regeringen vil kriminalisere stealthing3.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det skal være strafbart, når en person under samleje bevidst fjerner kondomet, uden at den anden part opdager det eller giver samtykke til det. "Stealthing er et fysisk, seksuelt overgreb, og det skal straffes på lige fod med andre seksualforbrydelser," siger ligestillingsminister Magnus Heunicke.
67,4 mio. kroner til beskyttelse af drikkevand: Her er de 15 projekter23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sprøjtefrie områder nær drikkevandsboringer, sløjfning af 231 spøgelsesbrønde og ubenyttede boringer, og strategiske opkøb af jord. Det er blandt de projekter, som Drikkevandsfonden i 2024 giver tilskud til.
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang14.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum