Innovationsfonden

Projekt vil reducere mikro- og nanoplastforurening fra tekstilserviceindustrien

Del

SusBrane-projektet vil designe et industrielt spildevandsgenbrugssystem med funktionel SiC-membranteknologi til at genbruge 90 procent af vandet, spare 20 procent energi og samtidig eliminere skadelig udledning. Det skal muliggøre en bæredygtig vaskeriindustri.

Udledning af mikro- og nanoplastforurenende stoffer (MNP'er) fra vaskespildevand udgør et miljøproblem. 35 procent af den årlige udledning af MNP'er i miljøet kommer fra vask af syntetiske tekstiler. Samtidig kan MNP’er abosorbere forureningsstoffer som for eksempel PFAS fra beklædningsgenstande. En generel stigning i rejseaktivitet, sundhedspleje og produktion i post-COVID-æraen har forstærket efterspørgslen efter industrielle vaskeritjenester – og dermed problemet.

Forsknings- og innovationsprojektet SusBrane vil derfor udvikle en løsning, som effektivt kan reducere frigivelse af MNP'er i tekstilserviceindustrien.

SusBrane-konsortiet vil udvikle et avanceret membranfiltreringssystem til opsamling af MNP'er, efterfulgt af en katalytisk reaktor til nedbrydning af nanoplast og andre forurenende stoffer. Implementering af dette system vil gøre det muligt for industrivaskerier at forebygge udledning af skadelige stoffer og reducere vandforbruget med 90 procent, samtidig med at der spares 20 procent af energien.

- SusBrane-projektet bringer førende forskere og industrielle eksperter sammen for at samarbejde på tværs af discipliner. Det nye SusBrane-system vil skabe betydelige omkostningsbesparelser og samtidig fremme en cirkulær økonomi, siger professor Wenjing (Angela) Zhang, der er projektleder og lektor på DTU Sustain.

Med i projektet er også membranteknologi-virksomheden LiqTech.

- Dette projekt tilbyder en platform for LiqTech til at samarbejde med topforskere og nøgleaktører i vaskeriindustrien for at fremme systemer til genbrug af vand baseret på LiqTech’s eneståendeSiC-membranteknologi med bæredygtighed i centrum til gavn for miljøet, samfundet og industrien, siger Dr. Fei Chen, som er administrerende direktør for LiqTech.

Formålet med projektet er at udvikle et omkostningseffektivt spildevandsrensnings- og genbrugssystem til industrivaskerier for at undgå skadelig udledning og reducere både vand- og energiforbruget. Projektet spænder over hele værdikæden fra konceptafprøvning til implementering og kommercialisering.

Konsortiet bag SusBrane-projektet er et tværfagligt team på seks partnere. Førende forskere fra DTU Sustain og det spanske universitet i Extremadura (UEX) bidrager med forskningserfaring inden for materialer, membraner og miljøpåvirkningen af MNP'er. LiqTech, en verdensledende leverandør af membranteknologi, er fokuseret på membranfabrikation og systemintegration. Central Vaskeriet, det største hospitalsvaskeri i Hovedstadsregionen, har erfaring med vaskeridrift og vil fungere som teststed, mens JENSEN-GRUPPEN bidrager med enestående ekspertise inden for design og fremstilling af kraftigt vaskeriudstyr. Ecolab, en global leverandør af kemikalier, tilbyder solid indsigt i vaskekemikalier og genbrug af vand.

SusBrane-konsortiet forventer at få en reel effekt på hvordan man håndterer industrielt vaskevand og samtidigt blive et udstillingsvindue for teknologisk innovation resulterende i økonomisk og miljømæssig værdiskabelse.

Fakta

  • Investering fra Innovationsfonden: 13.8 million DKK
  • Totalt budget: 21.1 million DKK
  • Varighed: 4 år
  • Officiel titel: SusBrane: Towards Zero-harmful Discharge-Sustainable Industrial Laundry Wastewater Treatment by Advanced Membrane Technologies

Kontakt

Wenjing (Angela) Zhang, Lektor og gruppeleder,
Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, DTU
Tlf. 20 35 23 56
E-mail; wenz@dtu.dk

Line Skouboe, kommunikationsmedarbejder, Innovationsfonden
Tlf. 61 90 50 39
E-mail: skouboe@innofond.dk

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Intelligent monitorering af patienterne gøres smartere – og flyttes op til øret7.5.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Innovationsfonden investerer knap 30 mio. kr. i et nyt privat-offentligt samarbejde, som skal sikre et trygt og effektivt forløb efter større operationer og under akut medicinsk sygdom. Løsningen er baseret på videreudviklinger af førende danske teknologier; dels af patientvenlig monitorering af vitale parametre fra øret og dels af et monitoreringssystem med intelligent fortolkning af vitale parametre.

VetInspector revolutionerer fjerkræinspektion for øget produktivitet og dyrevelfærd20.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Et nyt og banebrydende forsknings- og innovationsprojekt tager fat på at modernisere inspektionen af fjerkrækød med målet om at styrke dyrlægers indsats og præcisionsredskaber til sporing af dyresundhed og -velfærd. Projektet, der åbner op for præventive tiltag mod sygdom og forbedring af dyrevelfærden på landmandens niveau, modtager en investering på 9 millioner kroner fra Innovationsfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye