Innovationsfonden

Projekt vil reducere mikro- og nanoplastforurening fra tekstilserviceindustrien

Del

SusBrane-projektet vil designe et industrielt spildevandsgenbrugssystem med funktionel SiC-membranteknologi til at genbruge 90 procent af vandet, spare 20 procent energi og samtidig eliminere skadelig udledning. Det skal muliggøre en bæredygtig vaskeriindustri.

Udledning af mikro- og nanoplastforurenende stoffer (MNP'er) fra vaskespildevand udgør et miljøproblem. 35 procent af den årlige udledning af MNP'er i miljøet kommer fra vask af syntetiske tekstiler. Samtidig kan MNP’er abosorbere forureningsstoffer som for eksempel PFAS fra beklædningsgenstande. En generel stigning i rejseaktivitet, sundhedspleje og produktion i post-COVID-æraen har forstærket efterspørgslen efter industrielle vaskeritjenester – og dermed problemet.

Forsknings- og innovationsprojektet SusBrane vil derfor udvikle en løsning, som effektivt kan reducere frigivelse af MNP'er i tekstilserviceindustrien.

SusBrane-konsortiet vil udvikle et avanceret membranfiltreringssystem til opsamling af MNP'er, efterfulgt af en katalytisk reaktor til nedbrydning af nanoplast og andre forurenende stoffer. Implementering af dette system vil gøre det muligt for industrivaskerier at forebygge udledning af skadelige stoffer og reducere vandforbruget med 90 procent, samtidig med at der spares 20 procent af energien.

- SusBrane-projektet bringer førende forskere og industrielle eksperter sammen for at samarbejde på tværs af discipliner. Det nye SusBrane-system vil skabe betydelige omkostningsbesparelser og samtidig fremme en cirkulær økonomi, siger professor Wenjing (Angela) Zhang, der er projektleder og lektor på DTU Sustain.

Med i projektet er også membranteknologi-virksomheden LiqTech.

- Dette projekt tilbyder en platform for LiqTech til at samarbejde med topforskere og nøgleaktører i vaskeriindustrien for at fremme systemer til genbrug af vand baseret på LiqTech’s eneståendeSiC-membranteknologi med bæredygtighed i centrum til gavn for miljøet, samfundet og industrien, siger Dr. Fei Chen, som er administrerende direktør for LiqTech.

Formålet med projektet er at udvikle et omkostningseffektivt spildevandsrensnings- og genbrugssystem til industrivaskerier for at undgå skadelig udledning og reducere både vand- og energiforbruget. Projektet spænder over hele værdikæden fra konceptafprøvning til implementering og kommercialisering.

Konsortiet bag SusBrane-projektet er et tværfagligt team på seks partnere. Førende forskere fra DTU Sustain og det spanske universitet i Extremadura (UEX) bidrager med forskningserfaring inden for materialer, membraner og miljøpåvirkningen af MNP'er. LiqTech, en verdensledende leverandør af membranteknologi, er fokuseret på membranfabrikation og systemintegration. Central Vaskeriet, det største hospitalsvaskeri i Hovedstadsregionen, har erfaring med vaskeridrift og vil fungere som teststed, mens JENSEN-GRUPPEN bidrager med enestående ekspertise inden for design og fremstilling af kraftigt vaskeriudstyr. Ecolab, en global leverandør af kemikalier, tilbyder solid indsigt i vaskekemikalier og genbrug af vand.

SusBrane-konsortiet forventer at få en reel effekt på hvordan man håndterer industrielt vaskevand og samtidigt blive et udstillingsvindue for teknologisk innovation resulterende i økonomisk og miljømæssig værdiskabelse.

Fakta

  • Investering fra Innovationsfonden: 13.8 million DKK
  • Totalt budget: 21.1 million DKK
  • Varighed: 4 år
  • Officiel titel: SusBrane: Towards Zero-harmful Discharge-Sustainable Industrial Laundry Wastewater Treatment by Advanced Membrane Technologies

Kontakt

Wenjing (Angela) Zhang, Lektor og gruppeleder,
Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, DTU
Tlf. 20 35 23 56
E-mail; wenz@dtu.dk

Line Skouboe, kommunikationsmedarbejder, Innovationsfonden
Tlf. 61 90 50 39
E-mail: skouboe@innofond.dk

Om Innovationsfonden

Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.

Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden

Nyt projekt forbinder hjernesignaler med teknologi for at give bedre motorisk kontrol til patienter ramt af stroke8.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Ved at udnytte hjernesignaler og intelligent databehandling sigter et nyt forskningsprojekt mod at revolutionere teknologier til patienter med en lammelse i arm og hånd efter et stroke. Med en investering på knap 24 millioner kroner fra Innovationsfonden, bygger NeuroMate-projektet bro mellem neurovidenskab og teknik for at genoprette funktionel uafhængighed og forbedre livskvaliteten for personer ramt af stroke.

Sikker ørekirurgi: Avanceret teknologi skal minimere risikoen for patienter5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt vil skabe en innovativ og strømlinet løsning til forberedelse og navigation ved ørekirurgi. Projektet vil integrere og videreudvikle state-of-the-art teknologier og nye computer-vision-algoritmer. Forskningsprojektet er drevet af klinikere, og målet er at nedbringe risikoen for komplikationer ved de sværeste ørekirurgiske operationer. Innovationsfonden har investeret 15,4 mio. kr. i projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye