Få akut hjælp i julenattelivet: Mobil behandlingsplads opstilles midt i København
Fra fredag den 1. december kan man i weekenden komme ind fra gaden og blive behandlet på Regnbuepladsen ved Københavns Rådhus i aften- og nattetimerne. Pressen inviteres fredag kl. 14.00 til at besøge den mobile behandlingsplads, inden den åbner for behandling af borgere. Her vil formand for regionens sundhedsudvalg Christoffer Buster Reinhardt (C) og cheflæge Anders Damm-Hejmdal fra Akutberedskabet vise rundt og fortælle om behandlingspladsen og formålet med den fremskudte indsats.
I de kommende weekender er Akutberedskabet klar til at hjælpe og rådgive borgere, der kommer til skade eller bliver akut syge i julenattelivet. Julen er traditionelt en travl periode for akutmodtagelser, 1-1-2 og Akuttelefonen 1813, og for at aflaste dem og være tæt på borgerne stiller Akutberedskabet endnu en gang en mobil behandlingsplads op på Regnbuepladsen i København – lige ved Rådhuspladsen.
Behandlingspladsen vil holde åbent fredag og lørdag nat fra kl. 20.00 til 05.00. Der kan borgere få hjælp til at vurdere en skade, et ildebefindende eller andre akut opståede sundhedsproblemer.
”December er traditionelt en meget travl måned for akuttelefoner, akutmodtagelser og ambulancer, og vi vil gerne forebygge ventetid samtidig med, at vi øger trygheden i nattelivet. Derfor har vi besluttet også i år at køre den mobile klinik ind i centrum af København, hvor den er nem at få øje på og finde for dem, der kommer galt afsted i nattelivet.”
Det siger Christoffer Buster Reinhardt (C), som er regionsrådsmedlem og formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg.
Den mobile behandlingsplads er en stor gul lastbil, som kan ’foldes ud’ og fungere som en mobil akutmodtagelse og visitation. Den er 17 meter lang og rummer 130 m2 behandlingsplads. Den vil blive bemandet af en læge og behandlingssygeplejersker.
”Rigtig mange kan være i tvivl om, hvad de skal stille op med en flænge eller anden skade, som de har fået under en våd aften i byen, og med den fremskudte behandlingsplads, kan vi hjælpe nogle af dem, som ellers ville ringe til os eller skulle forbi en akutmodtagelse. Vi hjælper også borgere, der bor i nabolaget, forbipasserende eller hjemløse, som har behov for at blive tilset af en sundhedsfaglig. Og så vil vores vagtcentral også kunne henvise folk til behandlingspladsen,” fortæller Anders Damm-Hejmdal, som er cheflæge for 1-1-2 og Ambulance i Region Hovedstaden.
Det er tredje gang, Akutberedskabet opstiller den mobile behandlingsplads i centrum af København i julen.
”December er højsæson for fester og sammenkomster i byen, og selvom det kan være festligt, medfører det også ofte skader, når berusede mennesker samles. Derfor er vi glade for at have den mobile behandlingsplads som kan hjælpe de mange, som vi desværre ved, får behov for hjælp i nattelivet,” fortæller Christoffer Buster Reinhardt.
Akutberedskabet har vi en række gode samarbejdspartnere – bl.a. Københavns nærpoliti, Natteværterne under Københavns Kommune og flere andre – som også er opmærksomme på den mobile behandlingsplads og kan guide folk derhen ved behov.
”Vi deler flyers ud til caféer og beværtninger i området og gør også opmærksom på behandlingspladsen på sociale medier og i pressen. Med behandlingspladsen håber vi, at det bliver lidt tryggere at færdes i nattelivet i december,” siger cheflæge Anders Damm-Hejmdal.
For yderligere information og tilmelding til presseevent kontakt:
- Maiken Riis Friberg, kommunikationschef i Akutberedskabet, tlf. 2366 9433 / maiken.riis.friberg@regionh.dk
Fakta om den mobile behandlingsplads
Hvor mange patienter kan behandles på én gang?
Op til 40 personer.
Hvilket udstyr er der i vognen?
30 bårer og 16 båreunderstel på hjul. Sug, medicinsk ilt, maskine til monitorering af værdier og til at afgive stød. To højtrykstelte af 46 kvadratmeter hver. Følgende pakkes op løbende: Diverse utensilier f.eks. forbindinger, armslynger, bind og lign.
Hvad vejer den?
30 ton.
Hvor lang, høj og bred er den?
16,5 meter lang, 4.00 meter høj og 2.55 meter bred. Den har desuden to højtrykstelte på hver 46 kvadratmeter, som kan slås ud ved behov.
Hvor stor er motorstørrelsen?
430 Hk.
Hvad bruges den til ud over julemåneden?
Den har været i brug ved større planlagte events som Distortion og Folkemøde, og den blev brugt ved skudepisoden i Fields i 2022.
Hvor hurtigt kan den slås ud/pakkes ned?
Den kan slås ud på ca. 6-8 minutter foruden opsætning af telte.
Er der vand, varme og el i den?
Ja, der er toilet, køkken, blæser, gulvvarme og klimaanlæg. El leveres fra en 18 KW dieselgenerator monteret på lastbilen.
Er der lignende køretøjer i DK eller Norden?
Nej, ikke til dette formål. Region Hovedstaden har haft to af denne type biler siden 2017.
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Hospitalerne udskriver færre patienter efter kl. 2222.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har politisk haft fokus på, at især ældre mennesker ikke udskrives sent om aftenen og kommer hjem til et tomt køleskab og ingen hjælp. Det glæder formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C)
Nyt projekt skal løfte trafiksikkerheden i hovedstadsregionen22.11.2024 06:56:28 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden og de 29 hovedstadskommuner er gået sammen om at kortlægge trafikulykker. Målet er at finde de farlige steder på vejene, så flere trafikulykker forhindres.
Mary Elizabeths Hospital vinder designpris20.11.2024 09:28:28 CET | Pressemeddelelse
Det kommende hospital for børn, unge og gravide på Rigshospitalet – Mary Elizabeths Hospital – har vundet en Danish Design Award for arbejdet med designkoncepter for hospitalsoplevelsen.
Region Hovedstaden: Sundhedsreform kommer til at gøre en forskel for patienterne15.11.2024 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsreformen er landet og der venter en omfattende opgave. Formandskabet i Region Hovedstaden er optaget af, at alle borgere skal have lige adgang til god behandling, men også at sammenlægninger ikke må gå ud over på patientrettigheder og tab af viden i psykiatrien.
Sociolancen skal køre i flere kommuner og ny akutbil i Region Hovedstaden13.11.2024 13:35:08 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og partierne bag Finansloven 2024 har i dag udmøntet midler til akutområdet i alle fem regioner. Midlerne skal sikre flere akutbiler på vejene rundt i landet, flere ambulanceelever og så skal succesen med Sociolancen udvides til flere kommuner i Region Hovedstaden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum