Sikkerhedsstyrelsen

Fejl ved en stor del af testede gaskogeblus og gasvarmeplader fra EU-landene

Del

Skarpe kanter, brandvarme overflader, utilsigtede udslip af gas, svigt i gastilførslen og brændere, der ændrede form i brug var nogle af de grundlæggende problemer, der blev afdækket, da 27 gaskogeblus og gasvarmeplader blev testet i et fælles EU-projekt. Testen viste, at 15 af de undersøgte gasprodukter havde en eller flere tekniske fejl, mens 23 af de 27 testede produkter havde fejl ved mærkning eller dokumentation.

Markedsovervågningsmyndigheder fra 20 EU-lande har stået bag den fælles indsats omkring gaskogeblus og gasvarmeplader. Fra Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der har deltaget.

De nationale myndigheder udvalgte tilsammen 27 produkter til laboratorietest, og 15 af produkterne fejlede på et eller flere punkter.

Krav om at rette op på fejl

Hvis der ved testen er blevet konstateret fejl på et produkt, kan importøren eller fabrikanten få krav om at udbedre fejl, stoppe salg af produktet eller evt. kalde et farligt produkt tilbage fra forbrugerne. Derudover har de enkelte landes myndigheder pligt til at informere de øvrige EU-lande om et farligt produkt. Dermed kan myndighederne sikre sig, at et produkt, der er fundet farligt i ét EU-land, ikke uhindret kan sælges i andre EU-lande.

I projektet om gaskogeblus og gasvarmeplader har Sikkerhedsstyrelsen leveret fire produkter til test. Resultaterne af de produkter, der er købt ind i Danmark, har ikke været væsentligt anderledes end de øvrige testresultater, og mange produkter sælges også i flere lande.

- Der har været en meget høj fejlprocent ved testen af de 27 gasprodukter, selv om det er produkter, hvor det kræves, at et uafhængigt bemyndiget organ er involveret i typegodkendelse og produktionskontrol. Derfor er det også vigtigt, at vi samarbejder på tværs af EU, når det gælder kontrol med de produkter, der bringes på markedet. Det gør, at vi kan kontrollere langt flere produkter, end hvis hvert land skulle udføre sin egen kontrol, siger teamleder Lars Søllingvraa Niemann fra Sikkerhedsstyrelsen.

De produkter, som er blevet leveret til testen fra Danmark, er efterfølgende blevet sagsbehandlet hos Sikkerhedsstyrelsen, og hvis produkterne har haft fejl, er der information om det på Produkter.dk.

Sikkerhedsstyrelsen vil desuden informere forhandlere og importører om, at det generelt er vigtigt at være opmærksom både på produkternes sikkerhed og på, at dokumentation og mærkning er i orden, når man sælger gasprodukter.

Forbrugere skal holde øje

Myndighederne har kun mulighed for at kontrollere en del af de produkter, der er på markedet. Derfor opfordres forbrugerne til at være opmærksomme på de produkter, som de køber.

Hvis man vil anskaffe et gaskogeblus eller en gasvarmeplade, skal man være opmærksom på, at produktet er CE-mærket og er mærket med et firecifret ID-nummer på det bemyndigede organ, som er involveret i produktionskontrollen. Det er fabrikantens angivelse af, at produktet lever op til reglerne på området. Man skal også sikre sig, at der ikke er skarpe kanter, man kan komme til skade med, og at der er den nødvendige advarselsmærkning på dansk.

- Og så skal man huske, at der er forskel på gas og at man skal bruge den rigtige type, der passer til gasapparatet. Det skal fremgå af brugsvejledningen, hvilken gas man skal bruge, for at man får en sikker og god forbrænding, og man skal være ekstra opmærksom, hvis man får brug for at købe gas i udlandet, siger Lars Søllingvraa Niemann.

Tjek Produkter.dk

Sikkerhedsstyrelsen offentliggør information om farlige produkter, der bliver markedsført i Danmark, på hjemmesiden Produkter.dk. Her vil der også være oplysninger om, hvordan man skal forholde sig, hvis man har købt produktet.

Kontakt Sikkerhedsstyrelsen

Pressetlf. 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye