Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste
EU's InterReg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster-ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen

Klimaforandringerne respekterer ikke landegrænser, og med fremtidens klimaekstremer for øje er der et stigende behov for mere samarbejde og koordinering af klimatilpasningsindsatser på begge sider af den dansk/tyske grænse.
Det arbejde har SDU Climate Cluster nu fået bevilget 43 mio. kr. til fra EUs dansk/tyske InterReg program. Beløbet er fordelt på to projekter.
ClimatePol
Dette projekt vil fokusere på de interessenter, der beslutter og implementerer klimaløsningerne.
- Det politiske og adfærdsmæssige perspektiv er af afgørende betydning for at fremme og fremskynde implementeringen af klimatilpasningsinitiativer, siger professor Sebastian Mernild, leder af SDU Climate Cluster.
Projektet vil kortlægge, hvordan klimaet har ændret sig (1850-nu) og sandsynligvis vil ændre sig (nu-2100). Det vil også identificere de regionale, institutionelle drivere og barrierer for at håndtere klimaforandringer og tilpasning, der er på tværs af grænsen.
- Undervejs vil vi udvikle en række mikro-klimatiltag inden for f.eks. håndtering af regnvand og oversvømmelser ved kyster og boligområder i udvalgte danske og tyske kommuner og undersøge de regionale samfundsøkonomiske konsekvenser af disse missioner.
Yderligere vil projektet udvikle anbefalinger til lokale, regionale og nationale beslutningstagere, herunder politikere, repræsentanter fra offentlige institutioner, virksomhedsledere m.fl. Det bliver fx i form af en håndbog, en værktøjskasse og dannelsen af en klimaalliance på tværs af grænsen.
- Vi tror på, at det vil styrke den politiske bevidsthed, siger Sebastian Mernild.
Poseidon
Også i dag er der udfordringer med mangel på varselssystemer, digitale løsninger, velfungerende klimatilpasningstiltag og akut beredskab ved stigende vandstand.
Projektet vil bidrage til beskyttelse af borgere, infrastruktur og bygninger mod vandrelaterede klimaændringer med deraf følgende risiko for oversvømmelser, tørke og vandstandsstigninger.
Målet med Poseidon er at udvikle og teste praktiske klimatilpasningsløsninger på tværs af grænsen og vidensdele i et vandnetværk på tværs af grænsen. Løsninger vil blive udviklet dels i praktiske innovationssamarbejder, dels ved test på ”pilot sites”.
Med udgangspunkt i en kortlægning af innovationsbehovet i programregionen vil der blive udviklet og testet løsninger, der relaterer sig til kommunernes klimatilpasningsplaner og strategier.
Poseidon fokuserer på at skabe et attraktivt og troværdigt udbud af velfungerende og naturbaserede/tekniske klimatilpasningsløsninger, som kan opmuntre og inspirere beslutningstagere til at fremskynde implementeringen af klimatilpasningsinitiativer.
Både Danmark og Tyskland vil vinde ved at få bedre dokumentation af klimatilpasnings- koncepter samt brug af kunstig intelligens og hydrauliske modeller.
Kontakter
Birgitte SvennevigJournalistDet Naturvidenskabelige Fakultet og SDU Climate Cluster
Tlf:27 59 86 79birs@sdu.dkSebastian MernildSDU Climate Cluster
Tlf:2966 6328mernild@sdu.dkFølg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum